StoryEditor

Novinári z krajín V4 sa obávajú o slobodu médií v strednej Európe

09.02.2017, 15:01
Autor:
ČTKČTK
Na stretnutí v Prahe sa zhodli, že politici sa usilujú o ovládnutie verejného priestoru z médií sa vytráca pluralita.

Novinári z Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska sa obávajú o slobodu médií v strednej Európe. Politici sa podľa nich usilujú o ovládnutie verejného priestoru a z médií sa kvôli tomu vytráca pluralita. Na jednaní v Prahe sa na tom zhodli zástupcovia českého Syndikátu novinárov a významných denníkov a týždenníkov z ostatných krajín V4.

Spolitizovanie verejnoprávnych médií

"Sme svedkami toho, ako je nezávislosť médií ekonomickými a politickými nástrojmi likvidovaná a potlačovaná. Máme obavy o osud médií verejnej služby, ktorá čelí snahám politikov o ich ovládnutie alebo marginalizáciu," uviedli účastníci jednania v spoločnej deklarácii.

Maďarskí zástupcovia pritom kritizovali kroky vlády premiéra Viktora Orbána, ktoré podľa nich obmedzujú tlač, ktorá s vládnou politikou nesúhlasí.

Poľskí novinári zase kritizovali reformu tamojších verejnoprávnych médií, ktoré podľa nich teraz vedú kampane na podporu kabinetu premiérky Beaty Szydlovej.

Podľa slovenských novinárov sa stredoeurópski politici vzájomne inšpirujú v tom, ako dominantne ovládnuť verejný priestor.

​"Vieme, že bez nezávislých médií vznikne v našich krajinách monopol moci, ktorý občanov zbaví posledných zbytkov ich slobôd," varovali účastníci jednania. "Slobodné, pluralitné a nezávislé médiá predstavujú v demokratickej spoločnosti nespochybniteľnú kontrolu moci. Bez nich nemôže sloboda a demokracia v našich krajinách prežiť," uviedli v deklarácii.

Jednanie novinárov V4 sa uskutočnilo v Prahe 7. februára. Boli na ňom zástupcovia Radia Kossut a vlani zrušeného maďarského ľavicového denníka Népszabadság, predstavitelia poľského denníka Gazeta Wyborcza, slovenského Denníka N a týždenníku .týždeň a českého združenia Svobodu médiím. V 11-člennom výbore českého združenia zasadajú aj predseda Syndikátu novinárov Adam Černý, právnička Hana Marvanová, režisér Břetislav Rychlík alebo scenárista David Smoljak.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 19:14