StoryEditor

Veľké porovnanie televíznych noviniek vyhrali Prázdniny

16.02.2017, 14:11
Porovnali sme najvýraznejšieho nového reprezentanta každej televízie: Zem spieva (RTVS), Prázdniny (JOJ), Divoký zapadákov (Markíza).

Televízny rok sa začína zvoľna, v zime sledujú ľudia televíziu viac, ako keď je za oknami viac svetla a roboty na záhradke. Prvé mesiace v roku patria k tým, kedy komerčné televízie dodajú všetky objednané kampane. Všetky tri ale aj tak spustili krátko po Novom roku nové relácie vlastnej výroby. Vybrali sme najvýraznejšieho nového reprezentanta každej televízie: Zem spieva (RTVS), Prázdniny (JOJ), Divoký zapadákov (Markíza). 

Kontext: Ako na Nový rok, tak po celý rok?  

Jarná televízna sezóna je už pred nami, televízie už propagujú kľúčové formáty prvého skutočne dôležitého obdobia v roku. Kým sa piateho marca naplno rozbehne priamy súboj o najluxusnejší nedeľný prime-time zápasom Tvoja tvár znie povedome vs 1890, pozrime sa s akým úspechom najväčšie televízie svoj nový rok odštartovali.

Veľké hodnotenie: Prvé televízne novinky 2017

RTVS: Zem spieva, sobota, 20:20

RTVS

Účinkujú: Alžbeta Lukáčová, Lenka Konečná, Barbora Morongová, Vladimír Michalko a Samuel Smetana v porote, S hudbou vesmírnou ako moderátori, cameo 21 celebrít čoby patróni jednotlivých regiónov.

Sledovanosť prvých epizód: Približne 600 000 divákov v 12+. Výborné ratingy aj podieli v cieľovej skupine, v ktorej sa televízia vidí.

Z oficiálneho textu o programe: „Tvorcovia dali formátu názov na počesť Karola Plicku, významného výtvarníka, fotografa, filmového režiséra, kameramana, folkloristu a hudobného vedca. Ide o historicky prvú televíznu súťaž, v ktorej sa predstavia folklórne súbory a skupiny, tanečníci a speváci tradičnej ľudovej hudby zo všetkých kútov Slovenska."

Alternatívny názov by mohol pokojne byť „Folklór hľadá SuperStar,“ prípadne „Folklór má talent“. Kastingy a dramatické hlasovanie poroty na úvod, neskôr naživo vysielané dve semifinálové kolá a finále, v ktorom víťaza určia diváci, pripomínajú akúkoľvek inú talentovú súťaž. Divákovi je súťaž blízka, národný motív spevu a tanca musel potešiť srdcia najrozmanitejších cieľových skupín.

Ísť s folklórom do hlavného vysielacieho času je určite na Slovensku neortodoxné, nikomu inému ako verejnoprávnej televízii by nič také neprešlo. Sobotný večer je jedinou správnou voľbou, komerčné televízie nemajú príliš dôvod sa oň s RTVS biť. Pre kampane sú dôležitejšie pracovné dni a nedeľa.

Odvahu ukázala televízia s porotou, v ktorej bežný divák nikoho nepozná a s moderátormi, ktorých doteraz videli len na Internete. Na exekúcii je trochu cítiť, že program neprišiel zvonku s hrubou bibliou čo a ako presne robiť. Čisto slovenské relácie sme ale vídali v oveľa kostrbatejšom šate. Skalní fanúšikovia SuperStar, Talentov či X-faktorov môžu namietať hudobnú, či strihovú nekonzistenciu, bežný divák si to pomedzi krpce, košieľky, klobúčiky a cifrovačky neuvedomí.

Verdikt: Folklór je takým lákadlom, že diváci odpúšťajú aj nedokonalé prevedenie. Štyri cifrovačky z piatich.

JOJ: Prázdniny, streda, 20:30

prazdniny_joj prazdniny_joj

Účinkujú: Ľ. Kostelný, M. Igonda, T. Matonoha, L. Šipošová

Sledovanosť prvých epizód: Výborná. Priemerne 12 ratingov a 30% podiel. Štvrtkové rána si na JOJke užívajú.

Z oficiálneho textu o programe: Traja bratranci Jano, Zdeno a Laco majú ťažkú úlohu. Ukázať svojim deťom, že prežiť sa dá aj na kopaničiarskej chalupe bez počítača a televízora. Jedna chalupa, dva týždne, traja chlapi, šesť detí, množstvo krásnych i bláznivých zážitkov, to sú prázdniny na aké sa nezabúda.   

S tebou mě baví svět vo filme na Vianoce, divákov baví v stredu večer voľná seriálová adaptácia v televíznom seriáli. Traja muži na dovolenke v detskom tábore vlastnej výroby bavia evidentne viac generácií divákov pri obrazovkách. Zameranie na mladú rodinnú cieľovku má JOJ odskúšané, medzi Našimi a Prázdninami vidím jeden výrazný rozdiel. Kým pri sitcome Naši je dvanástka v krúžku vekovej nevhodnosti na mieste, v Prázdninách som sa stretol aj z názorom, že pôsobí skôr ako dopravná značka. Ak sa chápeme.

Nech je ako chce, na troch bratrancov v hlavných úlohách mali šťastnú ruku a deti nič nekazia (hoci z nich ešte nie sú legendy nákupných centier, ako z chalanov Rodinových). Lucia Šiposová si zaslúži OTO v kategórii najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe, keby sa taký udeľoval.

Našiel som aj tu jednu nedokonalosť. V upútavkach, titulnej skladbe aj seriáli, režú uši neustále spomínané najprirodzenejšie ľudské potreby (kadí, grgá, prdí), ale budiš. Asi je to trendom súčasnej televíznej tvorby, bez ktorého by sa diváci nezaobišli.

Verdikt: Štyri a pol taniera polievky za stolom v prázdninovej chate. Bolo by aj päť, keby nepresolili dialógy prejavmi fungujúceho trávenia.

Markíza: Divoký Zapadákov, pondelok, 20:30

TV Markíza

Účinkujú: T. Maštalír, J. Vajda, R. Pomajbo, D. Kavaschová a iní

Sledovanosť prvých epizód: Biedna. Päť ratingových bodov v hlavnom vysielacom čase je pre Markízu studenou sprchou. 

Z oficiálneho textu o programe: Dej seriálu sa odohráva v  malom mestečku pánu Bohu za chrbtom, ktorého korene siahajú až do čias legendárneho „Buffalo Bula“. A hoci Zapadákovu môžete vyčítať mnohé, jedno mu uprieť nemožno – žijú tu také zaujímavé postavičky, aké by ste inde darmo hľadali.

Sám by som to nebol býval lepšie napísal. Také postavičky by sme inde darmo hľadali. Lebo inde neexistujú. Zamaskovaného Tomáša Maštalíra v úlohe Jednookého Jacka som ako-tak spoznal. Zamaskovaného Romana Pomajba čoby Mamitu Lucy žiaľ tiež. Že je Jozef Vajda Šamanom, som sa ale dozvedel až zo sklamaného statusu Joža Pročka na Facebooku.

Bizarných postavičiek je v Divokom Zapadákove viac, vlastne je v ňom bizarné úplne všetko. Predpokladám, že presne to je aj zámerom seriálu. Bavil ma len Žľaza (Daniel Fischer), aj to len trochu. Nezistil som ani, kedy sa mám zasmiať – konzervy so smiechom by výrazne pomohli.

Vtipné mi neprišlo zatiaľ takmer nič. Takmer som sa pobavil, len keď miestny trubadúr Fešák Luke (Adam Janičina) hral svojej Sladkej Jane (Dominika Kavaschová) na gitare známu melódiu, z ktorej bola nakoniec pesnička Neľutujem od Adama Ďuricu.

Nie som si ale istý, čo to isté môžu povedať diváci, ktorí seriál začali pozerať. Nebolo ich veľa už pri premiére, na druhú časť v pondelok bolo zvedavých ešte menej televíznych divákov. Ja sa im ne-ču-du-jem.

Verdikt: Jeden a pol náboja z pištole, ktorú strká Jednooký Jack Žľazovi každú chvíľu do nosa. Medailu za vytrvalosť každému z divákov, čakajúcich na zábavu. A OTO v kategórii Odvaha pre televíziu. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 05:51