Perinbaba je slovenská filmová rozprávka nakrútená na motívy rozprávky bratov Grimmovcov Pani Zima. Rozprávka o starenke, ktorá sa starala o sneh a o láske nebojácneho Jakuba a Alžbetky. Odvysiela ju Markíza o 16:40.TV Markíza
StoryEditor

Jakubisko nakrúca pokračovanie Perinbaby. Padla prvá klapka

17.02.2017, 19:14
Autor:
hrnhrn
Filmovanie začína v drevenom kostole v Kežmarku, kde sa aj pred tridsiatimi rokmi natáčali niektoré scény Perinbaby.

Na poetickom príbehu o odvahe, láske a šťastí vyrástlo už niekoľko generácií divákov. Juraj Jakubisko s Ľubomírom Feldekom vytvorili pred tridsiatimi rokmi jednu z najkrajších slovenských rozprávok, ktorej mysteriozitu umocnila aj hudba Petra Hapku.

„Na začiatku som netušil, že sa Perinbaba stane kultovou rozprávkou, myslel som, že ju stihne podobný osud ako mnohé ostatné rozprávky. Na začiatku zažiaria a po pár rokoch zhasnú. Je to veľké šťastie pre tvorcu, ak sa jeho film dostane medzi tie večné,“ vyjadril sa Juraj Jakubisko v rozhovore pre HN magazín.

​Perinbaba je tradičnou súčasťou Vianoc už od roku 1985. Počas posledného štedrovečerného dňa si ju pozrelo 370-tisíc divákov. Práva na vysielanie rozprávky má až do roku 2024 televízia Markíza.

Pre pár rokmi sa Juraj Jakubisko rozhodol nakrútiť pokračovanie. „Množstvo listov so žiadosťou o pokračovanie prichádzalo aj po tom, čo už Giullieta Masina a Valerie Kaplanová, teda nesmrteľné nebeské bytosti Perinbaba a Zubatá, neboli na svete. Nevedel som si predstaviť, že by ich mal hrať niekto iný,“ hovorí Jakubisko, prečo otáľal s pokračovaním tridsať rokov.

V prvej časti technika obmedzovala režisérovu fantáziu. „Nové technológie vo filme sa časom rozvinuli do nekonečných trikových možností. Takže môžem robiť zázraky ako moje rozprávkové postavy. Preto až teraz môžem urobiť niečo, čo doteraz okrem mňa nikto neurobil – dve nesmrteľné bytosti sa stanú opäť na chvíľu nesmrteľnými,“ vysvetľuje Jakubisko. Na oživenie postáv Perinbaby a Zubatej využil filmový materiál z pôvodnej Perinbaby a trikovú digitálnu technológiu. Vo filme tak diváci uvidia obidve herečky, ktoré už nie sú medzi nami. Giullieta Masina zomrela v roku 1994 a Valerie Kaplanová ako 81 ročná o päť rokov neskôr.

​Na začiatku decembra minulého roka navštívili tvorcovia exteriéry, pracovali na návrhoch kostýmov, masiek a stavieb putujúceho mestečka. Súčasne rozbiehali kasting a kamerové skúšky.

Nakrúcať sa bude na Spiši, Liptove a v Tatrách. Začína sa v sobotu 18. februára práve v Kežmarku, kde sa už natáčali niektoré scény Perinbaby. V drevenom kostole, ktorý je zapísaný v zozname UNESCO, sa odohrával súd s Jakubom a záverečná scéna, kde kradnú macocha s dcérou obecné peniaze z truhlice.

Dejová línia Perinbaby 2 začína tam, kde skončila pôvodná rozprávka. Pri veternom mlyne, ktorý postavil Jakub. Z hercov bude hrať v pokračovaní len Petra Kolevská-Vančíková (Alžbetka). Stvárni matku štrnásťročného Lukáša, ktorý rovnako ako jeho otec Jakub ide hľadať do sveta šťastie a lásku. Na cestách na neho bude dávať pozor priamo z neba Perinbaba.

​Produkčné náklady na film sú podľa portálu mediálne.sk takmer 3,6 milióna eur. „Výzvou pre každého filmára je pritiahnuť na slovenský film divákov. Problém je v tom, že máme na výrobu omnoho skromnejšie rozpočty, než ostatné európske tituly,“ konštatuje Jakubisko. Na financovaní sa okrem Slovenska podieľajú aj partneri z Česka, Poľska a Nemecka, ako aj Český fond kinematografie. Zo slovenských televízií spolufinancuje projekt televízia JOJ. Nová Perinbaba by mala mať premiéru v roku 2018.

01 - Modified: 2017-01-31 20:18:01 - Feat.: 0 - Title: RTVS pripravuje s ďalšími verejnoprávnymi televíziami historický projekt o Márii Terézii 02 - Modified: 2017-05-31 12:57:51 - Feat.: 0 - Title: Hřebejk sa vrátil ku kultovým Pelíškom. Nakrútil novú trilógiu Zahradnictví
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 19:11