StoryEditor

Televízna novinka 1890: Ján Koleník je presvedčivejší viac ako detektív, nie ako moderný sexidol

06.03.2017, 14:53
Televízia JOJ nedeľné večery vyhradila historickej detektívke.

Televízia JOJ ponúkla v nedeľu divákom nový seriál pod názvom 1890. O tom, že pre televíziu išlo o jeden z najdôležitejších projektov tejto sezóny, svedčila nielen masívna kampaň, ale aj to, že ho televízia naplánovala do najdôležitejšieho vysielacieho času, dokonca na nedeľný večer, v čase ktorý patril emotívnej šou V siedmom nebi. Televízia riskovala. Ale nielen z hľadiska toho, že konkurenčná televízia v tom čase vysielala zábavnú šou Tvoja tvár znie povedome, ktorá minulý rok dosahovala jedny z najvyšších čísel sledovanosti.

Risk bol najmä v tom, že JOJ-ka stavila na historickú detektívku s prvkami tajomna a magickosti. V hlavnej úlohe s Jánom Koleníkom ako vyšetrovateľom, ktorý vám napriek absolútne rozdielnym fyzickým proporciám podsúval myšlienku, že to vlastne nie je nikto iný, ako slovenský Hercule Poirot či Sherlock Holmes. Toto všetko nemuselo divákov vôbec presvedčiť.

V podobnom, schematickom duchu sa niesli prvé sekundy seriálu. Odhalená hruď detektíva Jánosa Martona (Jána Koleníka) prichyteného in flagranti, ktorý práve preto musí prijať novú ponuku v malej dedinke Betliar. Dobrý dojem o seriáli začíname nadobúdať, až keď János Marton vystupuje na železničnej stanici v Betliari a prvýkrát sa jeho mestský, moderný spôsob života dostáva do konfrontácie s vidieckym životom a spiatočníckym vidieckym uvažovaním. A treba dodať, že zostáva aj do konca.

Do Betliara prichádza detektív Marton preto, aby vyšetril na prvý pohľad rituálne vyzerajúcu vraždu slúžky. Na stanici ho víta strážmajster Vilém Černý (Stanislav Majer). Strážmajstrovi zjavne príchod povýšenecky pôsobiaceho detektíva nie je po chuti. Tu kdesi, i keď to divák zatiaľ len tuší, sa stretáva prvýkrát so všetkým, čo ho môže chytiť za srdce: genius loci vybranej lokality, elegancia hlavného hrdinu, dobre napísané dialógy, a to všetko podčiarknuté hudbou, ktorá sa presne trafila do nálady obdobia, ako aj jednotlivých scén.

TV JOJ

​Silnou stránkou seriálu môže byť pokojne dej – vyšetrovanie brutálnej vraždy slúžky. Tú podľa obyvateľov Betliara spáchal „démon“, podľa Martona ide o vôbec prvého sériového vraha v dejinách Uhorska. Popri hlavnej línii sa v seriáli postupne odkrývajú aj ďalšie minipríbehy jednotlivých postáv. Spoznávame mocnú šľachtickú rodinu Wisniewských, na pohľad úlisného majordóma kaštieľa v podaní českého herca Filipa Kaňkovského, dvoch prihlúplych a neschopných žandárov – Milana Ondríka a Martina Nahálku, a ich nadriadeného strážmajstra Viléma Černého (Stanislav Majer), ktorý rozumie dedinčanom a má pre nich porozumenie, čo je, samozrejme, v konfrontácii s moderne uvažujúcim detektívom Martonom. Prelínanie moderného spôsobu uvažovania, s dedinským, v ktorom vyhráva ľudová povera a nadprirodzené bytosti, to je základ nielen deja, ale aj vykreslenia jednotlivých postáv, ich uvažovania a výborných dialógov. Veľmi osviežujúco pôsobí monológ myšlienok a postrehov detektíva Martona, ktorý sa strieda s dialógmi a zároveň tak otvára priestor pre pochopenie jeho uvažovania. To, čo sa v detektívke podarilo, je casting – herci naozaj hrajú svoju úlohu prirodzene – nemáte pocit, že sú len imitáciou nejakej vopred pripravenej charakteristiky. Obzvlášť sa to podarilo v úlohe Jána Koleníka, ktorý ako detektív Marton pôsobí omnoho prirodzenejšie ako sexi idol moderných žien. I keď aj detektív má, čo sa týka žien, slabé chvíľky.

Je pravda, že to nie je práve dynamika deja, ktorá by diváka ohromila už v prvej časti. Naopak, skôr máte pocit, že čas plynie pomalšie, podobne ako pred 120 rokmi. Alebo inak: trvá presne toľko, koľko divák potrebuje na to, aby si uvedomil potrebnosť a úlohu jednotlivých postáv, ako aj výnimočnosť prostredia. Betliarsky kaštieľ je jeden z najkrajších zachovaných kaštieľov u nás. Je len výborné, že tvorcovia filmu túto krásu nechali v seriáli aj vyniknúť. Divák má vďaka výbornej kamere dostatok času, aby vnímal hercov, ich dialógy, ale predovšetkým prostredie, kde sa seriál odohráva. Striedanie detailu a celku, tieňa a svetla, to všetko pomáha k celej „historicky elegantnej a niekedy aj magicky a tajomne“ pôsobiacej atmosfére. Niekedy máte pocit, že kamera a jej výpovedná hodnota je ďalšia veľmi dôležitá postava. Zo seriálu je zreteľný neuveriteľný cit aj pre ten najmenší detail a každý záber. Nič nie je len tak, všetko so všetkým ladí a  zapadá do seba. Tvorcovia, zdá sa, všetko naplánovali dôsledne dopredu, a ak nie, tak zábery točili minimálne dovtedy, kým režisér nebol spokojný.

Bez čoho by detektívka 1890 nebola dokonalá, je hudba – komponuje ju Slavo Solovic. Tá mimoriadne dobre vystihuje kolorit a vôbec celú atmosféru filmu. Na tú vás naladí už úvodná pieseň, za ktorou stojí skupina Banda s výraznou hudobnou osobnosťou Samuela Smetanu. Toho dnes môžete vidieť aj v porote folklórnej šou Zem spieva, podobne ako aj jeho kolegyňu zo skupiny Alžbetu Lukáčovú. Hlas úvodnej piesne patrí  Jurajovi Benetinovi.

Pre úplnosť je nevyhnutné spomenúť dvojicu, ktorá za celým projektom stála od začiatku (odhliadnuc od Rola Kubinu, ktorý dal v JOJ-ke seriálu zelenú). Je ňou producent a režisér Peter Begányi spolu s hlavnou scenáristkou Soňou Čermákovou Uličnou. Dvojica sa stretla už pri tvorbe komediálneho seriálu Naši. Soňa Čermáková Uličná sa spolupodieľala aj na scenári Tajných životov. Peter Begányi pre RTVS nakrútil rodinný poviedkový seriál Superhrdinovia.

I keď televízia JOJ zatiaľ odvysielala iba prvú časť seriálu, je dnes jasné, že jej risk sa oplatil. Dovolím si tvrdiť, že je to jeden z najlepších počinov, ktoré u nás za posledné obdobie v televíziách vznikli.

A bola by veľká škoda, keby sa na historickú detektívku, ako to niekedy býva, pozeralo len cez prizmu toho, či dostatočne hodnoverne a správne zobrazila všetky historické momenty. Prípadne cez nejaké vykonštruované detské choroby. O to tu totiž ani nejde. Seriál 1890 totiž musíte posudzovať ako celok. S množstvom krásne do seba zapadajúcich vizuálnych detailov a „s podivnými príbehmi, strašnými udalosťami, ktoré je ťažko pochopiť, lebo mrazia až do kosti“.

Bolo by povrchné, keby sa úspech novinky posudzoval a najmä porovnával s ostatnými konkurenčnými programami iba na úrovni ratingov, ktoré má, mimochodom, prvá časť výborné. Treba oceniť odvahu ponúknuť divákovi možnosť voľby. Je len na nich, či si vyberú historickú detektívku, príbehy žien v ťažkej životnej situácii alebo nenáročnú hudobno-zábavnú šou. Pretože tak to vlastne má byť.

01 - Modified: 2022-03-02 13:54:21 - Feat.: - Title: Televízia JOJ dnes oslavuje 20. narodeniny 02 - Modified: 2021-08-13 13:42:12 - Feat.: - Title: Televízia Joj predstavila jesenné novinky. V nových seriáloch stavila na emócie 03 - Modified: 2021-08-06 11:06:13 - Feat.: - Title: Platený videoportál aj športovú stanicu chceme spustiť už v tomto roku, hovorí obchodný riaditeľ skupiny JOJ 04 - Modified: 2021-03-12 09:55:21 - Feat.: - Title: Ranné noviny televízie Joj oslavujú tretie narodeniny 05 - Modified: 2021-03-08 11:36:02 - Feat.: - Title: TIPOS Talent týždňa je späť
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 14:08