archív
StoryEditor

Bývalá riaditeľka Markízy zvažuje kandidatúru na šéfku RTVS

15.03.2017, 10:11
Autor:
(pš)(pš)
Verí, že kauza okolo "drahého predsedníctva" neovplyvní vnímanie jej ambície stať sa riaditeľkou.

Bývalá riaditeľka televízie Markíza Zuzana Ťapáková v rozhovore pre Denník N potvrdila, že zvažuje svoju kandidatúru na pozíciu generálnej riaditeľky RTVS. "Nemám prečo meniť svoje rozhodnutie. Aj keď snaha znemožniť ma cez údajnú kauzu bola a je ozaj impozantná. Verím tomu, že tento mediálny hon na čarodejnice nijako neovplyvní vnímanie mojej prípadnej kandidatúry," povedala Zuzana Ťapáková pre Denník N.
Ťapáková hovorí aj o tom, že si uvedomuje, že voľba riaditeľa RTVS je politická záležitosť, ale verí aj tomu, že odbornosť a skúsenosť budú hrať svoju úlohu pri rozhodovaní o novom šéfovi RTVS. Podľa nej chýba v RTVS "kvalitná publicistika, debaty, okrúhle stoly, dokumenty o významných ľuďoch z medicíny, výskumu, vedy a kultúry. Úplne chýba aj publicistika o jednotlivých druhoch umenia, ich historickom vývoji a súčasnosti." Rezervy vidí aj v detských programoch, ako aj v programoch pre národnostné menšiny a množstvo ďalších vecí. Zuzana Ťapáková sa v Denníku N vyjadrila aj k odchode Markízy z terestriálu. Podľa nej Markíza nezvolila správne obdobie na odchod z DVB-T, pretože nemala rozbehnuté najdôležitejšie líderské programy. A divák, ktorého televízia stratila, sa podľa nej už v takom počte nevráti.

Súčasnému generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi končí funkčné obdobie k 1. augustu tohto roka. Výbor NR SR pre kultúru a médiá  zverejní najneskôr 90 dní pred uplynutím funkčného obdobia generálneho riaditeľa RTVS výzvu na prihlásenie kandidátov. Následne Výbor pre kultúru a médiá pozve kandidátov na verejné vypočutie najmenej sedem dní pred jeho začatím s uvedením dátumu, miesta a hodiny verejného vypočutia. Generálneho riaditeľa RTVS volí Národná rada SR na návrh Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Generálny riaditeľ RTVS sa volí na päť rokov, najviac na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

Václav Mika svoje rozhodnutie kandidovať ani priamo nepotvrdil, ani definitívne nevyvrátil. Vo februári pre Stratégie na margo svojej kandidatúry povedal: "Finálne rozhodnutie urobím vtedy, keď výbor parlamentu vypíše výberové konanie. Bude to už čoskoro, možno o pár týždňov. Ak má môj mandát pokračovať, potrebujem na to tri veci. Najskôr mať mandát od svojich kolegov a tímu, že to dáva zmysel a ten mám, respektíve s ním môžem počítať. Potrebujem mať v rukách jasné a nespochybniteľné výsledky misie RTVS. To znamená kvantitatívne je to sledovanosť, ktorá verejnoprávnej televízii vzrástla. Potom kvalitatívne, ktoré sú tiež zobjektivizované, máme to potvrdené prieskumami. Aj z tohto dôvodu mi to dáva zmysel. A nakoniec je tu otázka financovania, ktorá nie je zodpovedaná a je jasné, že v tomto funkčnom období sa ani nevyrieši. Ale tieto všetky veci mi dávajú mandát zabojovať. Blízky čas ukáže, či sa rozhodnem ísť do tohto súboja kandidátov."

​Ďalším kandidátom na pozíciu generálne riaditeľa RTVS, o ktorom sa hovorí v kuloároch,  je súčasný šéf TASR Jaroslav Rezník. Tomu končí jeho funkčné obdobie v TASR v apríli 2019. K svojej kandidatúre na priame oslovenie Stratégií sa nevyjadril.

01 - Modified: 2022-07-04 04:24:05 - Feat.: - Title: Nepatril k favoritom, napriek tomu je novým šéfom RTVS. Aké plány má Ľuboš Machaj s verejnoprávnou inštitúciou? 02 - Modified: 2022-06-30 10:14:18 - Feat.: - Title: Na začiatku medzi favoritov nepatril, karty zamiešalo OĽaNO. Machaj je novým šéfom RTVS 03 - Modified: 2022-06-29 13:54:47 - Feat.: - Title: Bude novým šéfom RTVS Ľuboš Machaj? SaS ho uprednostnila pred Rezníkom 04 - Modified: 2022-06-29 08:05:18 - Feat.: - Title: Už dnes chcú poslanci rozhodnúť o novom šéfovi RTVS. Jeden kandidát odstúpil 05 - Modified: 2022-06-15 16:32:47 - Feat.: - Title: Jaroslav Rezník: RTVS sa za uplynulých päť rokov posunula dopredu najvýraznejšie v celej histórii
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 13:30