Vácval MikaPeter Mayer
StoryEditor

Ficove stupňované útoky sú zlá správa pre Václava Miku

17.03.2017, 08:50

"Ste trafený," výrok premiéra Roberta Fica smerom k Jaroslavovi Barborákovi, rozhlasovému redaktorovi RTVS podľa očakávania rozbúril na chvíľu tento týždeň verejnú mienku. Dôležitejším signálom, ako osobný atak redaktora na brífingu v NKÚ, bol ale vzápätí zopakovaný postoj premiéra k verejnoprávnemu médiu.Najmä pre Václava Miku nemôžu byť stupňované útoky šéfa najsilnejšej koaličnej strany niekoľko mesiacov pred voľbou riaditeľa RTVS príjemné. 

Kontext je pritom zjavný. Mikovi končí na začiatku augusta funkčné obdobie, Národná Rada musí dovtedy zvoliť jeho nástupcu. Podľa jedného z premiérových skorších vyjadrení by to poslanci mali stihnúť ešte pred letnými prázdninami. Hoci bude zoznam kandidátov známy až keď mediálny výbor parlamentu vyhlási v apríli výberové konanie, o kandidatúre súčasného riaditeľa sa nepochybuje.

Premiér ale od začiatku roka v médiách opakuje, že si o RTVS pod Mikovým vedením nemyslí nič dobré. Vo februárovej diskusii na rádiu Expres povedal Braňovi Závodskému "Môj názor na slovenskú televíziu a slovenský rozhlas je všeobecne známy. To má ďaleko od verejnoprávnosti." Vo štvrtok to Barborákovi v podstate zopakoval a dodal, že pracuje v "opozičnom hniezde."

Cieľom zatiaľ posledného výroku dehonestujúceho prácu novinárov vo verejnoprávnej inštitúcii ale nebol redaktor, pýtajúci sa otázku. O novom riaditeľovi rozhodnú poslanci, stane sa ním teda ten, na kom za zhodne vládna koalícia ktorej hlasy na zvolenie lídra RTVS postačia. Šéf najsilnejšej strany si nenecháva ujsť žiadnu príležitosť, aby koaličným partnerom a poslancom oznámil kto sa mu nepáči. 

Paradoxne, podľa prieskumov je dôveryhodnosť spravodajstva RTVS najvyššia za posledné roky, rovnako jeho sledovanosť. Pod Václavom Mikom sa televízia a rozhlas navyše stali v mediálnom prostredí rovnocenným zamestnávateľom dobrých novinárov, aj "remeselníkov," ktorí sú pre ich chod rovnako kľúčoví.

Hoci sa ešte nevie, kto bude kandidovať, neverejne, či verejne sa rozoberajú ambície Jaroslava Rezníka, súčasného šéfa TASR, alebo Zuzany Ťapákovej, bývalej riaditeľky televízie Markíza. Tá svoju kandidatúru naznačila v rozhovore pre Denník N spolu s výhradami k Václavovi Mikovi, Jaroslava Rezníka sa zas zastali vládni poslanci počas sporu vyplývajúceho zo založenia spoločnosti Terazmédia, personálne prepojenej na finančnú skupinu Slavia Capital. 

Dušan Jarjabek (SMER), predseda parlamentného výboru pre médiá okrem toho drží prezentovanú líniu premiéra, keď povedal "Mali by sme poďakovať, že nemusíme na výbore riešiť veci, ako riešime pri programe RTVS, kde padajú otázky na vyváženosť. Tento problém s TASR nie je. Robí klasické vyvážené spravodajstvo." 

Do voľby zostávajú mesiace a zdá sa, že útoky na riaditeľa verejnoprávneho média zo strany politikov budú pribúdať. Čím budú silnejšie a častejšie tým pravdepodobnejšia bude výmena na riaditeľskej stoličke. Napriek výsledkom, ktoré Václav Mika v RTVS za päť rokov dosiahol.

Vyzerá byť čoraz jasnejšie že favoritom politikov, ktorí o generálnom riaditeľovi v konečnom dôsledku rozhodnú, je nateraz iný kandidát. 

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
21. apríl 2024 05:52