StoryEditor

Slnko v sieti: Učiteľka a Masaryk majú najviac nominácií na národnú filmovú cenu

06.04.2017, 13:51
Autor:
hrnhrn
Víťazi budú vyhlásení 7. apríla. Priamy prenos zo slávnostného večera v bratislavskej Starej tržnici odvysiela Jednotka.

Členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie vyberali tento rok spomedzi 20 prihlásených snímok, nominácie udelili 10 titulom v 15 kategóriách. Víťazov národných filmových ocenení spoznáme v piatok 7. apríla počas slávnostného večera v bratislavskej Starej tržnici. Program odvysiela v priamom prenose verejnoprávna Jednotka.

Najviac nominácií Slnko v sieti získala koprodukčná slovensko-česká dráme Učiteľka režiséra Jana Hřebejka. Nominovaná je v 13 kategóriách, vrátane najlepšieho hraného filmu.

​Druhou snímkou s najväčším počtom nominácií je životopisná dráma Masaryk režiséra Juliusa Ševčíka. Masaryk už ovládol Českých levov, kde ich získal dvanásť a stal sa tak najúspešnejším filmom v histórii Českých levov. O Slnko v sieti sa bude uchádzať v 12 kategóriách.

​Spolu s Učiteľkou a Masarykom sa o cenu za najlepší hraný film minulého roka uchádza aj titul Ja, Olga Hepnarová. Snímka vznikla v koprodukcii štyroch krajín a cenu si môže odniesť celkovo v piatich kategóriách.

V kategórii dokumentárnych filmov môžu premeniť nomináciu na ocenenie snímky  Para nad riekou, Richard Müller: Nespoznaný a 5. október.

Podľa prezidenta SFTA Martina Šulíka sa do kolekcie filmov premietli rôzne producentské stratégie. "Obmedzenosť finančných zdrojov núti tvorcov, hlavne pri hraných filmoch, pristupovať k medzinárodným koprodukciám. Nie je to naše špecifikum, vidieť to aj v okolitých krajinách," reagoval s tým, že tento jav sme mohli pozorovať aj pri odovzdávaní tohtoročných Českých levov. "V hlavných kategóriách sú nominované v Česku aj na Slovensku tie isté filmy. Na druhej strane, práve vďaka medzinárodnej spolupráci sú domáci autori často konfrontovaní s prístupom zahraničných kolegov, čo kvalite filmov prospieva."

Národnostná pestrosť asi najviac vyniká v kategóriách hereckých výkonov v hlavnej úlohe. Popri Zuzane Mauréry za film Učiteľka a Dominike Zeleníkovej-Morávkovej za film Pirko, je nominovaná aj poľská herečka Michalina Olszańska, teda filmová Olga Hepnarová. V mužskej kategórii sú nominovaní český herec Karel Roden za Masaryka, Peter Bebjak za úlohu Littmana vo filme Učiteľka a debutant Peter Kočan za Stanka v rovnomennom filme.

Okrem najlepších filmov a hereckých výkonov v hlavnej i vedľajšej úlohe, budú na galavečere vyhlásení aj laureáti cien za najlepšiu filmovú réžiu, scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, hudbu, architektúru/scénografiu, kostýmy, masky a výnimočný prínos do slovenskej kinematografii.

Svojich favoritov si prvýkrát vyberali aj diváci

Hlasovanie divákov o najobľúbenejší hraný a dokumentárny film spustila SFTA 10. marca a diváci mohli za svojich favoritoch hlasovať do konca marca. Divácka cena ankety Slnko v sieti bude odovzdaná tvorcom víťazného filmu tiež počas galavečera.

Národné filmové ceny Slnko v sieti sú určené na ocenenie najkvalitnejších filmov a tvorivých výkonov slovenskej kinematografie. Organizátorom a garantom cien je Slovenská filmová a televízna akadémia, verejnoprospešná záujmová organizácia, ktorá združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry.

História Národnej filmovej ceny Slnko v sieti sa začala v roku 2004 udelením historicky prvej ceny za celoživotný prínos slovenskej kinematografii režisérovi Jurajovi Herzovi. Prvé slávnostné udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutočnilo 8. decembra 2006. Pôvodne bienále minulý rok zmenilo svoj štatút a vďaka rastúcemu počtu domácich filmov v kinodistribúcii udeľuje akadémia ceny každoročne.

​Prehľad nomácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za rok 2016:

Najlepší hraný film

Ja, Olga Hepnarová, réžia: Tomáš Weinreb, Petr Kazda, producenti: Marian Urban, Tomáš Weinreb, Petr Kazda, Vojtěch Frič, Marcin Kurek, Sylwester Banaszkiewicz
Masaryk, réžia: Julius Ševčík, producent.: Rudolf Biermann, Julius Ševčík
Učiteľka, réžia: Jan Hřebejk, producenti: Zuzana Mistríková, Ľubica Orechovská, Ondřej Zíma, Jan Prušinovský

Najlepší dokumentárny film

Para nad riekou, réžia: Robert Kirchhoff, Filip Remunda, producenti: Robert Kirchhoff, Filip Remunda, Vít Klusák, Kamila Zlatoušková
Richard Müller: Nespoznaný, réžia: Miro Remo, producenti: Ivan Ostrochovský, Jiří Konečný, Helena Uldrichová, Soňa Komová, Albert Malinovský, Miro Remo
5 October, réžia: Martin Kollár, producent: Ivan Ostrochovský, Jiří Konečný, Tereza Polachová, Martin Kollár

Najlepšia filmová réžia

Jan Hřebejk, film: Učiteľka
Julius Ševčík, film: Masaryk
Tomáš Weinreb, Petr Kazda, film: Ja, Olga Hepnarová

Najlepší filmový scenár

Petr Jarchovský, film: Učiteľka
Petr Kolečko, Alex Koenigsmark, Julius Ševčík, film: Masaryk
Tomáš Weinreb, Petr Kazda, film: Ja, Olga Hepnarová

Najlepší kameramanský výkon

Ivo Miko, film: Stanko
Martin Štrba, film: Masaryk
Martin Žiaran, film: Učiteľka

Najlepší filmový strih

Peter Harum, film: Stanko
Marek Opatrný, film: Masaryk
Jana Vlčková, film: Para nad riekou

Najlepší filmový zvuk

Viktor Ekrt, Pavel Rejholec, film: Masaryk
Lukáš Kasprzyk, film: Richard Müller: Nespoznaný
Jiří Klenka, film: Učiteľka

Najlepšia filmová hudba

David Kollar, film: Stanko
Michal Lorenc, Kryštof Marek, film: Masaryk
Michal Novinski, film: Učiteľka

Najlepší architekt - scénograf

Milan Býček, film: Masaryk
Juraj Fábry, film: Učiteľka
Tomáš Svoboda, film: Červený kapitán

Najlepšie kostýmy

Ján Kocman, film: Agáva
Katarína Štrbová Bieliková, film: Učiteľka
Katarína Štrbová Bieliková, film: Masaryk

Najlepšie masky

Anita Hroššová, film: Agáva
Anita Hroššová, film: Učiteľka
Lukáš Král, film: Masaryk

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe

Zuzana Mauréry za úlohu Márie Drazdechovej, film: Učiteľka
Michalina Olszańska za úlohu Olgy, film: Ja, Olga Hepnarová
Dominika Zeleníková-Morávková za úlohu Martiny, film: Pirko

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe

Zuzana Konečná za úlohu Kučerovej, film: Učiteľka
Zuzana Kronerová za úlohu pani Mariky, film: Červený kapitán
Klára Melíšková za úlohu Matky, film: Ja, Olga Hepnarová

Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe

Peter Bebjak za úlohu Littmana, film: Učiteľka
Peter Kočan za úlohu Stanka, film: Stanko
Karel Roden za úlohu Jana Masaryka, film: Masaryk

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe

Marián Geišberg za úlohu detektíva Eduarda Burgera, film: Červený kapitán
Oldřich Kaiser za úlohu Eduard Beneša, film: Masaryk
Csongor Kassai za úlohu Kučeru, film: Učiteľka

01 - Modified: 2016-07-20 22:31:37 - Feat.: 0 - Title: Recenzia: Učiteľka je ako mor. Nedá sa poraziť 02 - Modified: 2017-03-06 12:15:54 - Feat.: 0 - Title: Recenzia: Film, ktorý takmer nikto nevidel. Masaryk mieša trochu kokaínu s hodinou dejepisu
01 - Modified: 2022-02-19 13:35:39 - Feat.: - Title: Nominácie na Slnko v sieti ovládli Služobníci, Cenzorka a Muž so zajačími ušami 02 - Modified: 2021-11-22 14:34:38 - Feat.: - Title: Blíži sa uzatváranie prihlášok na Slnko v sieti. Ocenené budú prvý raz aj televízne projekty 03 - Modified: 2020-09-11 09:56:43 - Feat.: - Title: Slnko v sieti: Najlepším filmom je Nech je svetlo, najviac ocenení získali Amnestie 04 - Modified: 2020-08-21 18:54:27 - Feat.: - Title: Milan Lasica si prevezme Slnko v sieti za výnimočný prínos kultúre 05 - Modified: 2020-02-26 12:09:05 - Feat.: - Title: Nominácie na slovenských Oscarov ovládli Amnestie a Nech je svetlo
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 23:04