StoryEditor

Maďarič reaguje na Danka. So zoštátnením RTVS ja ani Smer nesúhlasíme

11.04.2017, 12:21

Minister kultúry Marek Maďarič nesúhlasí so zámerom strany SNS Andreja Danka o zoštátnení RTVS.

Maďarič to vyhlásil po dnešnom rokovaní vlády. "Smer zatiaľ prostredníctvom mňa ako ministra kultúry ide cestou verejnoprávnych médií a Smer ani nikdy nesiahol na nezávislosť RTVS, a to bol aj sám vo vláde a mal na to všetky možnosti," vyhlásil minister.

Maďarič považuje zámer Dankovej SNS zatiaľ iba za víziu.

Minister doplnil, že kandidáta na šéfa RTVS on osobne nehľadá. Chce si počkať na mená, ktorí sa prihlásia.

"Zatiaľ len pán Mika deklaroval, že pôjde do toho, ostatní sa budú hlásiť a  potom by sa dalo dedukovať podľa prihlásených, kto by to mohol byť," hovorí Maďarič.

SNS preferuje ako kandidáta šéfa TASR Jaroslava Rezníka, Maďarič nepovedal, či by ho podporil.

"Neohlásil, či bude kandidovať. Takže nebavme sa v teoretickej rovine," skonštatoval minister.

Nového šéfa RTVS bude voliť parlament v polovici júna.

Téma o RTVS sa vyhrotila minulý týždeň, keď premiér Robert Fico na HNClube ostro kritizoval vedenie a vyhlásil, že sa musí vymeniť.

"Hovorím to tu verejne a možno prvýkrát. Vedenie RTVS nezvládlo úlohu zabezpečiť úlohu verejnoprávnosti. Považujem spravodajstvo RTVS za absolútne opozičné," povedal Fico.

Maďarič sa vyjadril ku kritike premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na adresu RTVS. Zdôraznil, že kritika je niečo iné, ako zámer zmeniť niečo podstatné v RTVS.

Myslím, že tak, ako sa politici musia vyrovnať s kritikou, tak sú kritizovateľné aj médiá a pán premiér, myslím, že on nepriamo vyjadril svoj názor, kto by podľa neho nemal byť zvolený za generálneho riaditeľa,“ uviedol.

Oveľa dôležitejšie podľa ministra bude to, kto bude za nového generálneho riaditeľa zvolený, aké budú jeho kroky a ktorými ľuďmi sa obklopí.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 02:45