Facebook
StoryEditor

Návrat Rasťa Piška či Zuzany Martinákovej. Aké je nové spravodajské rádio na Slovensku?

17.05.2017, 13:25

Tretí deň vysiela nové spravodajské rádio, Rádio Aktual. Na bývalých frekvenciách Rockovej republiky ho spustil Martin Lengyel, bývalý zakladateľ spravodajskej televízie TA3. Nové rádio vytvoril s pomocou známych rozhlasových a televíznych ľudí, z éteru sa napríklad prihovárajú Alex Štefuca, Zuzana Martináková, Rasťo Piško, Peter Hollý, Marta Jančkárová, Valér Ferko a ďalší.

Prvé hodiny vysielania naznačujú, že najviac bude konkurovať Slovenskému rozhlasu. 

Na úvod priznanie: som fanúšikom hovoreného slova. V tradičnom rádiu ale aj v modernejšej forme podcastov, on-demand rádio počúvam už desať rokov, hoci takmer výhradne po anglicky. Sám vyrábam každý týždeň jeden športový podcast. Komerčné rádio založené na hovorenom slove na Slovensku doteraz nefungovalo, hudobné stanice používajú moderátorov len na vyplnenie prestávok medzi pesničkami a na dopravný servis. Jedni sa predháňajú v zábave, iní sú jemní, ďalší drsne rockoví. Ich úlohou je ale len posunúť poslucháča od jedného hitu k druhému. 

Nové Rádio Aktual má ambíciu poskytnúť iný rádiový obsah. Správy a komentáre, tvrdí, že sa chce s poslucháčom rozprávať. Šľachetná a správna motivácia. V prvých dňoch existencie ale najviac pripomína rádio šírené verejnoprávnymi vlnami.

Je to na jednej strane pochopiteľné, pretože poslucháči hovoreného slova prídu na novú frekvenciu najskôr z programov RTVS - a alternatíva doteraz neexistovala. Len oni sú zvyknutí, že im rozhlas prináša primárne informácie a že ich neotravuje toľko hudby ako na komerčných staniciach. Slovensko je navyše konzervatívne a rádio tradičné médium.

Veľkosť cieľovej skupiny, ktorá by reagovala na dramaticky iné talk rádio podobné západoeurópskym a americkým štandardom nevie dnes nikto ani odhadnúť.

Netreba sa teda čudovať, že Rádio Aktual sa na verejnoprávny rozhlas podobá.

Prvý pocit zo štartu novej stanice bol zmiešaný. Z rádia šlo občas niekoľko sekundové ticho, šepot striedajúcich sa redaktorov, či operatívne informácie počuteľné pod pesničkami. Na muchy sa o pár dní zabudne. Na skutočnosť, že ani po dvadsiatich rokoch profesionálneho rádiového vysielania to bez nich pri spustení novej stanice nejde, o niečo neskôr.

Dôležitý bude obsah, ktorý stanica každý deň vyprodukuje. 

O celej správy a dopravný servis, potom má slovo moderátor, občas hosť na telefóne alebo debata v štúdiu. Obrátený pomer hovoreného slova a hudby je najvýraznejší rozdiel od hudobného rádia. Rozdiel od verejnoprávneho je taký, že v ňom sa vyrábajú aj rozhlasové reportáže. 

Playlist je konzervatívny a určite smeruje k cieľovke 45+. Počul som Michaela Jacksona, Mekyho Žbirku, Jailhouse Rock od Elvisa dokonca v pondelok aj v utorok. K nim hity najznámejších svetových aj domácich stálic populárnej hudby. Žiadne nové hitovky.

Ranné štúdio moderuje Alex Štefuca, známy rozhlasák. Páči sa mi experiment s Dobrými správami, menej už s Rasťom Piškom. Ten v prvej časti svojej relácie hovoril o diaľniciach a ministerstve "dopravy a spojov", ktoré pod tým názvom neexistuje už vyše dvadsať rokov. Cesta skúšania je ale správna, počas prvých mesiacov sa každé nové médium profiluje. 

Správy cez deň číta Lenka Dale, bývalá redaktorka Paľby v Markíze a spolupracovníčka GINN Martina Daňa. 

Cez deň sa z éteru prihovára okrem iných aj Zuzana Martináková, bývalá politička a ešte predtým novinárka. Počas prvých dní vysielania poskytla to najzaujímavejšie z nového obsahu, hoci kontroverzné. V prvý deň riešila kauzu Kájinek, s hosťom z Česka vyvracajúcim jednoznačnú vinu najznámejšieho českého nájomného vraha, v stredu aktuálnu hokejovú kauzu s Dáriusom Rusnákom nostalgicky spomínajúcim na metódy socialistickej výchovy hokejistov. 

Žiadnu reláciu si ale nemôžete vypočuť z archívu, na webe Rádia je len odkaz na Live stream a zoznam frekvencií. Žiadne aktuálne informácie, zoznam osobností rádia ani archív relácií. O podcastoch, ktoré by boli ďalším predajným kanálom a dokázali zabaliť kvalitný už raz vyrobený obsah do atraktívnej formy, ani nehovoriac. 

Ľudí bude treba naučiť konzumovať komerčne spracovaný obsah správ. 

Majiteľ Martin Lengyel v prvý deň vysielania predznamenal, že je preňho dôležitá objektivita rádia Aktual. O potrebe a význame nezávislého spravodajského rozhlasu je podľa vlastných slov presvedčený podobne, ako bol pri zakladaní TA3. 

Moderné rádio založené na hovorenom slove je ale dnes inde ako vo formáte Správy - .dopravný servis - pesnička - moderátor s hosťom - pesnička - správy. Je založené na osobnostiach schopných sformulovať svoje názory a argumentovať ich v diskusii s iným moderátorom, alebo hosťami. Takú ambíciu som počas prvých dní z komerčného spravodajského rádia necítil.

Aj talk rádio môže baviť a osloviť mladšiu generáciu poslucháčov. Rádio Aktual ale odštartoval len ako trochu iný verejnoprávny rozhlas. 

01 - Modified: 2018-06-21 05:19:55 - Feat.: - Title: Rádio Aktual definitívne končí. Rada schválila jeho zmenu na Rádio Jazz 02 - Modified: 2018-05-30 13:45:53 - Feat.: - Title: Rádio Aktual končí. Nahradiť ho má jazzové rádio 03 - Modified: 2017-10-18 18:00:36 - Feat.: - Title: Redaktorka Marta Jančkárová sa po pol roku vrátila do RTVS 04 - Modified: 2017-05-15 08:25:05 - Feat.: - Title: Rádio Aktual spustilo svoje vysielanie, zamerané je na hovorené slovo 05 - Modified: 2017-03-16 21:57:43 - Feat.: - Title: Nové rádio by malo začať vysielať o mesiac
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 12:30