Emmanuel MacronReuters
StoryEditor

Novinárov pre Macrona bude vyberať Elyzejský palác. Médiá nemajú možnosť voľby

19.05.2017, 14:49
Autor:
TASRTASR
Redakcie proti novým pravidlám protestujú otvoreným listom.

Redakcie asi 15 francúzskych médií sa ohradili proti spôsobu výberu novinárov, ktorí sprevádzajú prezidenta Emmanuela Macrona na jeho dnešnej návšteve v africkom štáte Mali. Médiá si ako formu protestu zvolili otvorený list, ktorý bol zverejnený v dnešných vydaniach viacerých denníkov.

Elyzejský palác vo štvrtok avizoval, že bude vyberať novinárov, ktorí budú Macrona sprevádzať na jeho cestách, čím samotné redakcie zbavil možnosti voľby.

Podľa nových pravidiel Macrona budú sprevádzať novinári špecializujúci sa na témy, na ktoré sa zameriava konkrétna návšteva - teda na ekonomiku, zahraničné vzťahy či kultúru. Novinári však upozorňujú, že doteraz takto nepostupoval nijaký francúzsky prezident. Zdôrazňujú, že "v čase, keď je čoraz väčšia nedôvera k informáciám ..., (tento prístup) škodí demokracii".

Námietky proti rozhodnutiu Elyzejského paláca vzniesla aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Otvorený list Macronovi podpísali i zástupcovia mienkotvorných francúzskych denníkov, ako sú Le Monde či Libération, informovala spravodajská televízia BFMTV, ktorej predstaviteľ bol jedným zo signatárov listu.

Hovorca vlády Christophe Castaner sa vo štvrtok počas prvého brífingu po zasadaní vlády snažil situáciu vysvetliť. Elyzejskému palácu podľa neho nejde o to, aby "niečo vnucoval alebo kontroloval". Prezident a jeho sprievod chcú mať len počas ciest možnosť priameho kontaktu s ľuďmi, čo prítomnosť 50 novinárov a desiatky kamier znemožňujú.

Macron dnes v rámci svojej prvej cesty mimo Európy zavíta na vojenskú základňu Gao v Mali, aby tak "pôsobenie francúzskych jednotiek (v tejto krajine) získalo novú dimenziu." Francúzski vojaci sú dislokovaní v Mali už štyri roky, aby tam bojovali proti džihádistom.

01 - Modified: 2017-05-14 08:23:19 - Feat.: 0 - Title: Týždeň v médiách: Ako sa Macron vyzliekol do naha. Kvôli žene!
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 17:29