TASR/Dano Veselský
StoryEditor

RTVS opúšťa schopný manažér a odborník. Ako Václav Mika šéfoval verejnoprávnej inštitúcii?

20.06.2017, 12:45
V druhom kole hlasovania sa Václav Mika stretol so súčasným generálnym riaditeľom TASR Jaroslavom Rezníkom.

Václav Mika je prvým riaditeľom RTVS, ktorý svoj mandát v pozícii generálneho riaditeľa RTVS ukončil až do konca svojho volebného obdobia. 

Bol tiež riaditeľom, ktorý verejnoprávnu inštitúciu posilnil tak ekonomicky (hospodáril bez strát), ako aj  programovo. Čo je najdôležitejšie, pozdvihol imidž a vierohodnosť verejnoprávnej inštitúcie. To, čo Václavovi Mikovi zabránilo ďalej pokračovať vo funkcii, bola nedostatočná politická podpora -  keďže nového generálneho riaditeľa na Slovensku volia poslanci v parlamente.

​Václav Mika svoju misiu generálneho riaditeľa v RTVS končí v auguste tohto roka. Paradoxne, v roku 2012, kedy do funkcie nastupoval, bol práve nominantom strany Smer. Pozrime sa, ako šéfoval verejnoprávnej inštitúcii.

Zlepšil hospodárenie

Václav Mika ako jeden z mála generálnych riaditeľov postrážil hospodárenie RTVS. Dnes verejnoprávna inštitúcia hospodári s prebytkom. Zameral sa najmä na najväčšiu časť výnosov RTVS, ktorou sú koncesie

Václav Mika po nástupe začal s intenzívnymi akvizičnými kampaňami, vďaka ktorým identifikoval nedoplatky v úhradách. Vďaka neustálym výzvam na zaplatenie nedoplatkov, príjmy RTVS z koncesií rástli, napriek tomu, že nedošlo k ich zvýšeniu.

Napriek tomu, Mika počas celého svojho funkčného obdobia hovoril a zvýšení koncesií. O zvýšení koncesií od nového roka 2017 sa dokonca hovorilo takmer s istotou, avšak minulý rok v lete SNS na čele z jej predsedom Andrejom Dankom návrh nepodporila. Uvažovalo sa o zvýšení na 7 eur. Len tak pre zaujímavosť  za rok 2016 tvorili úhrady za službu verejnosti 68 percent výnosov RTVS, 25 percent výnosov RTVS tvorili transfery zo štátneho rozpočtu a eurofondy, 5 percent tvorila reklama a sponzoring a 2 percentá to boli ostatné výnosy.

Posilnil imidž inštitúcie

Verejnoprávnej televízii počas Mikovho šéfovania stúpla sledovanosť – i keď to mu niektorí konkurenční kandidáti vyčítali - verejnoprávna televízia nemá byť o len číslach sledovanosti.

Pozrite si aj rozhovor s Václavom Mikom, kde hovoril o svojom pôsobení v RTVS:

​V každom prípade s posilnením sledovanosti vzrástol aj divácky záujem o verejnoprávnu televíziu. Okrem sledovanosti vzrástla dôveryhodnosť a objektívnosť  spravodajstva.

Spravodajstvo je to, čo Mikovi niektorí politici vyčítali. Dopomohla tomu aj kauza zverejnených sms-iek, ktorá otvorila komunikáciu vybraných novinárov s niektorými politikmi. Bol medzi nimi aj šéf spravodajstva RTVS Lukáš Diko.

Napriek tomu, že Komisia nedokázala žiadne porušenie objektívnosti a nestrannosti v spravodajstve RTVS v rokoch 2012 a 2014, kauza rezonuje podľa potreby vždy.

Do Mlynskej doliny vrátil život a výrobu vlastných programov

Zvyklo sa hovorievať, že Václav Mika do Mlynskej doliny vrátil život. V preklade – verejnoprávna inštitúcia začala vyrábať vlastné programy. Za všetky spomenieme tie, ktoré v poslednom období diváci ocenili najviac: seriál Tajné životy či Kolonádu, Kriminálka Staré mesto, dokumentárny seriál o organizovanom zločine Mafiáni, dokumentárny cyklus Fetiše socializmu, adventná séria koncertov z vybraných miest Slovenska Advent 2016 či dokument Zlatá lýra.

Na jar tohto roka televízia priniesla veľkolepú folklórnu šou Zem spieva vlastnej tvorby. Divákov stále bavia už osvedčené licencované zábavné formáty ako Čo ja viem a Milujem Slovensko.

Václav Mika naštartoval tvorbu programov pre deti: na obrazovky priniesol animované seriály Mimi a Líza, Mať tak o koliesko viac, seriál Superhrdinovia, nedeľných Trpaslíkov, košický Zázračný ateliér či zábavno-súťažnú reláciu Daj si čas.

Pozdvihol slovenskú filmovú tvorbu

Za posledné tri roky zaznamenala výrazný posun aj filmová tvorba. Aj vďaka pomoci RTVS vznikli divácky úspešné filmy ako: Červený kapitán, Učiteľka, Vojtěch, Únos, Baba z ľadu, Teória tigra, Piata loď, Masaryk a ďalšie. 

Posilnil vzťahy s Českou televíziou

Počas svojho obdobia si Václav Mika vytvoril dobré vzťahy z Českou televíziou a riaditeľom Petrom Dvořákom. Vďaka tomu RTVS išla do rôznych koprodukčných spoluprác – spomenieme napríklad vianočné rozprávky ako Johankino tajomstvo, Sedem zhavranelých bratov s Svätojánsky venček.

V súčasnosti sa natáča aj ďalší koprodukčný projekt Mária Terézia, ktorý by sa na obrazovky mal dostať už koncom tohto roka. Podieľajú sa na nej štyri televízie, okrem RTVS aj Česká televízia, rakúska ORF a maďarská MTVA.

Veľké investície do elektronizácie archívu

Počas Mikovho  funkčného obdobia sa digitalizoval audiovizuálny archív. Hlavným cieľom projektu bolo zdigitalizovať archív inštitúcie, aby sa uchoval aj pre budúce generácie. Projekt bol plne financovaný z prostriedkov Európskej únie.

A ak hovoríme o modernizácii, je potrebné spomenúť aj inováciu technologického vybavenia spravodajstva, vrátane nového spravodajského štúdia, čo televíziu stálo nemalé finančné prostriedky.

Václav Mika končí vo svojej funkcii generálneho riaditeľa RTVS po piatich rokoch. Poslanci Národnej rady SR zvolili v druhom kole v tajnej voľbe Jaroslava Rezníka, generálneho riaditeľa TASR.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 19:42