Václav MikaPeter Mayer
StoryEditor

Václav Mika: Momentálne neplánujem vstúpiť do politiky

21.06.2017, 12:51
Autor:
hrnhrn
Hoci posledných päť rokov považuje za najlepšie v svojej kariére, chce si dať pauzu.

Václav Mika na dnešnom stretnutí s novinármi poskytol mediálne vyhlásenie k včerajšej voľbe nového generálneho riaditeľa RTVS.

Súčasný šéf RTVS už od vyhlásenia výberového konania na nového riaditeľa čelil otázkam médií, či bude alebo nebude kandidovať, keďže jeho šance na zvolenie neboli veľké. „Vôbec neľutujem, že som do súboja išiel. Dalo to veľký zmysel, lebo sa stalo to, že RTVS sa stala významnou témou. RTVS sa stala dokonca jednou z hlavných mediálnych a spoločenských tém, čo je niečo výnimočné. Pred piatimi rokmi som takejto atmosfére nečelil,“ zhodnotil Mika a vyzdvihol aj podporu kolegov, poslancov parlamentu, ktorí mu dali svoj hlas bez toho, aby mal voči nim akýkoľvek záväzok a ocenil aj podporu širokej verejnosti, ktorú si veľmi váži. Rozčarovanie ani sklamanie necíti. „Ja som sa neprebudil zo zlého sna, žijem v realite,“ povedal.

Voľba mala byť o RTVS

Upozornil aj na problém, ktorý ho v celej voľbe vyrušoval. Vadilo mu, že hoci každý politik rozprával o verejnoprávnosti, pri voľbe nového riaditeľa bola kľúčovou témou ´Mika predsa nerozbije koalíciu´. Táto voľba nebola o Mikovi, ale o RTVS. Ja som bol len kandidát, ktorý reprezentuje RTVS,“ zdôraznil Mika a upozornil na to, že z debaty politikov verejnosť úplne vymizla a na RTVS sa v celom procese zabudlo.

Vyjadril sa aj k svojmu nástupcovi, zatiaľ ho však nechce nehodnotiť, počká si až na jeho skutky. Uznal, že Jaroslav Rezník dostal od poslancov veľmi silný mandát, čo však môže byť aj slabinou tohto mandátu. Sám by však prijatie mandátu zvažoval, ak by dostal hlasy od politického subjektu, s ktorým nemá žiadne hodnotové prieniky.

​Politická nezávislosť

Dotkol sa aj princípu voľby generálneho riaditeľa RTVS. Za lepší model voči súčasnému považuje voľbu nezávislou radou zloženou z profesionálov, ktorí by boli politicky neangažovaní. Radu RTVS však nevidí ako vhodnú. Počas päťročného funkčného obdobia riaditeľa má totiž práve Rada najväčší prehľad o dosahovaných výsledkoch, ktoré podrobne sleduje a bolo by zvláštne, ak by po piatich rokoch vybrala iného kandidáta ako toho, s ktorým bola päť rokov spokojná. Vo svojom projekte prezentoval Mika aj model, ktorý funguje vo Francúzsku a Švajčiarsku. Riaditeľa tam volí plénum zložené z divákov a poslucháčov, ktoré má okolo 500 ľudí. To zabezpečuje podľa Miku naozajstnú diverzitu a dáva verejnoprávnosti väčšiu politickú nezávislosť.

Bez unáhlených rozhodnutí

Václav Mika sa dnes vyjadril, že po skončení mandátu šéfa RTVS si chce dať pauzu a venovať sa svojej novej rodine a práve narodenej dcérke. „V tejto krajine chcem žiť, mám potomka - dcérku a veľmi mi záleží na tom, v akej krajine budem žiť. Nie je to klišé, naozaj mi na tom záleží,“ povedal Mika. Zdôraznil, že neurobí žiadne chaotické a unáhlené rozhodnutie a poprel, že by v najbližšom období plánoval pracovať pre iné médium. Takisto sa nevyjadril, že by plánoval v najbližšom období vstúpiť do politiky, na čo by využil verejnú podporu, ktorú momentálne má.

01 - Modified: 2017-06-20 14:00:42 - Feat.: 0 - Title: Videokomentár: Poslanci pri voľbe šéfa RTVS ignorovali dôležitý fakt 02 - Modified: 2017-06-20 14:23:42 - Feat.: 0 - Title: O post bojoval tretíkrát. Rezník má s RTVS veľké plány 03 - Modified: 2017-06-21 11:09:21 - Feat.: 0 - Title: Aké plány s RTVS má nový generálny riaditeľ Jaroslav Rezník?
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 08:07