Richard RybníčekPavol Funtál
StoryEditor

Richard Rybníček: Od Rezníka nečakám revolúciu

26.06.2017, 12:49
"Jaro Rezník nie je typ reformátora, ktorý by išiel robiť revolúciu," hovorí Richard Rybníček.

Bývalý šéf Slovenskej televízie Richard Rybníček odpovedal v rámci rozhovoru pre Hospodárske noviny aj na otázky o voľbe nového generálneho riaditeľa RTVS. 

Máme nového riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka. Čo hovoríte na celý ten proces voľby?

Pre mňa je najhoršie to, že prvýkrát v histórii samostatnej Slovenskej republiky nevyužila vládna koalícia možnosť nechať riaditeľa ešte ďalšie funkčné obdobie a zachovať kontinuitu.

Očakávate v RTVS s príchodom Jaroslava Rezníka revolúciu?

Nie. Neočakávam. Myslím si, že Jaro Rezník nie je typ reformátora, ktorý by išiel robiť revolúciu. Myslím si, že sa k tomu postaví racionálne a pragmaticky. Skôr ma bude zaujímať, ako sa vysporiada s tými šialenými predstavami typu Antona Hrnka či Andreja Danka, ktorí vidia televíziu len cez spravodajstvo a jedného-dvoch moderátorov. S týmto sa bude musieť vysporiadať a bude to nepríjemné. 

Čo hovoríte na súčasný spôsob voľby riaditeľa?

Nemyslím si, že voľba v parlamente je šťastná najmä pri úrovni politickej kultúry na Slovensku. Je na základe straníckeho princípu a nie odbornosti. Je to cirkus koaličných strán, ktoré handlujú. Béla Bugár podporil Rezníka, tak teraz vyhandluje Lucii Žitňanskej odchod Jankovskej?

Ako sa dá vyhnúť politike pri spôsobe voľby?

Marek Maďarič navrhol zbor voliteľov. Poviem taký scenár: v normálne fungujúcej krajine si parlament zvolí do zboru voliteľov profesionálov, ktorí majú vybudovanú kariéru a nebudú môcť povedať len tak, že tohto nezvolím, lebo sa mi nepáči. Musel by sa k tomu postaviť profesionálne. Čiže ja tvrdím, že buď tento zbor voliteľov alebo Rada RTVS by sa mali vrátiť k voľbe riaditeľa.

Neznie takýto odborný orgán len ako dobrý nápad, ale realizácia by aj tak padla na našej náture? Prečo by práve tento mechanizmus mal byť ideálom?

Možno to bude nejaký odborník, ktorý nie je závislý od toho, či je členom Rady RTVS alebo nie. Je to teda otázka prestíže, v zmysle, že chcete odo mňa odbornú prácu, tak ju odvediem. Mali by tam byť ľudia, ktorých keby zastihli politické tlaky, tak si povedia, že končia.

Potom tam príde niekto iný a sme tam, kde predtým.

V poriadku. Ale aspoň odhalí tú vec. Pri tomto, čo hovoríte, je už len jedna možnosť, zrušiť RTVS a nemusíme sa dokola točiť. Iná možnosť, ako voliť riaditeľa v parlamente, v Rade alebo zbore voliteľov nie je. Dobre, ešte sa dá robiť plebiscit. Ale iná možnosť nie je a pri každej možnosti si poviete, že je tam nejaká chyba. Ale nehľadajme chybu v každom riešení.

V Českej republike volí riaditeľa Rada ČT, ktorú vyberajú poslanci. Prečo my musíme hľadať mechanizmy, ktoré odpolitizujú voľbu?

Za toto trochu nesie zodpovednosť aj nedostatok odvahy redaktorov spravodajstva RTVS. Domnievam sa, že by mali byť ešte odvážnejší, tvrdší a otvorenejší. Myslím si, že to, čo predvádza napríklad Braňo Dobšinský, je správna cesta. A garantujem vám, že keby to robili, politici by nevydržali tlak a siahli by na nich. A potom môže prísť revolta. Toto sa stalo v Českej televízii, kde sa vzbúrili.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 17:09