StoryEditor

Piatkový relax s Jurajom Kadášom: Patrím k najvytrvalejším súťažiacim v binge watchingu

30.06.2017, 08:00
PR manažérovi RTVS spraví dokonalý deň aj dostatok spánku a dobrá káva.

Kde vás stretneme v piatok večer?
Kedysi to bývali dobré parties s drum and bassovou muzikou, ale teraz najradšej trávim piatkové večery doma s manželkou.

Ktorý článok v médiách vás tento týždeň zaujal?
Už dlhé roky sledujem Vice News, majú veľmi nekonvenčný, progresívny a originálny prístup k žurnalistike (špeciálne odporúčam sériu reportáží Simona Ostrovského z ukrajinského frontu). Pred pár dňami zverejnili video, ktoré reflektuje Trumpovu permanentnú PR kampaň obviňovania médií zo lží. Jeden z reportérov Vice News, ktoré nie je práve Trumpovým obľúbeným médiom, si počas zrazu republikánskych voličov v Cedar Rapids postavil na ulici stánok s nápisom „Povedzte mi, prečo nenávidíte médiá“. Pýtal sa fanúšikov prezidenta, prečo si myslia, že médiá klamú, rozprával sa s nimi pokojne, nesnažil sa ich presviedčať, ale poskytol im priestor na prezentáciu ich argumentov. S každým si podal ruku a na konci videa sa dokonca dočkal pochvaly od dámy v šiltovke „Trump - Pence“. Bohužiaľ, americký prezident sa pri ňom nepristavil.

Aká téma u vás zarezonovala v poslednom čase?
Pochopiteľne, voľba generálneho riaditeľa RTVS. Žiadna téma nebola v poslednom čase v súvislosti s RTVS tak frekventovaná a je dobre, že sa stala snáď najdiskutovanejšou domácou (nielen) mediálnou agendou posledných týždňov. Svedčí to o tom, že verejnosť túto otázku vnímala veľmi pozorne a citlivo.

Bez ktorej aplikácie by ste nevedeli existovať?
Je ich veľa, najčastejšie používam apky mnohých spravodajských webov, Pages Manager pre Facebook, bankové aplikácie, skvelá je apka Čo ja viem, vďaka ktorej sa dá hrať naša televízna šou a tiež iRádio RTVS.

Inšpiratívna kniha, ktorú odporúčate?
Stal som sa veľkým fanúšikom vydavateľstva Absynt, momentálne čítam Kapuścińskeho Impérium, beletrizované reportáže o živote v bývalom Sovietskom zväze. Všetkým fanúšikom Zeme & veku jednoznačne odporúčam Zygarovu knihu Všetci mocní Kremľa. Mám rád aj knihy amerického historika Timothyho Snydera, nikto totiž nezmapoval históriu európskych totalitných režimov tak dokonale, ako on.

Čo je pre vás adrenalín, ktorý potrebujete k životu?
Svišťanie dole zasneženým svahom na lyžiach. Mimo práce je to jediné dobrovoľné zvyšovanie hladiny adrenalínu, ktoré som ochotný podstúpiť :)

archív Juraja Kadáša

Čo pre vás znamená maximálny relax?
Nohy na gauči a snaha o prelomenie rekordu v počte častí môjho obľúbeného seriálu, ktoré dokážem vidieť za sebou. Odborne sa to volá binge watching a keď mám čas, určite patrím k najvytrvalejším súťažiacim v tejto disciplíne.

Ak by ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete, koho by ste pozvali na pracovný obed?
Určite by ich bola celá kopa, ale ak by som mal vybrať iba troch: Mika Pattona, frontmana kapely Faith No More, keďže je to tvorivý génius a človek, ktorý stíha účinkovať naraz v asi 20 projektoch, Rogera Federera, ktorého považujem za najväčšieho gentlemana v histórii športu a prezidenta Francisa Underwooda zo seriálu House of Cards.

Vaša najlepšia dovolenková destinácia?
Terchová, vraciam sa tam už vyše dvadsať rokov, keďže tam mám rozvetvené príbuzenstvo a v okolí sú najkrajšie hory na Slovensku (Tatry odpustia).

Reklama, ktorá vás neotravuje?
Jednou z najlepších a najefektívnejších promokampaní, na ktoré si spomínam, bola kampaň RTVS Bez reklamy.

Ktorých ľudí si vážite, sú pre vás vzorom?
Jednoznačne moji rodičia, ktorí ma veľa naučili a vždy ma podržali.

Ak by ste sa zajtra zobudili s nejakou novou schopnosťou, aká by to bola?
Strašne rád by som chcel vedieť hrať na elektrickej gitare. Okamžite by som založil metalovú kapelu.

Čo by ste zmenili vo vašej brandži, ak by ste mali takú moc?
Zo slovníka PR manažéra by som vylúčil slovné spojenie „bez komentára“ a jeho tisíc ďalších variácií v situáciách, v ktorých vašej spoločnosti - alebo klientovi - nehrozí žiadne reputačné alebo komunikačné riziko. Tiež považujem za veľmi neprofesionálne, ak hovorcovia, alebo PR manažéri vystupujú voči médiám arogantne – môžem si o novinárovi myslieť čokoľvek, ale musím ho v prvom rade brať ako partnera, nie nepriateľa.

Aj mňa niekedy prekvapí, ak dostanem otázky, z ktorých je evidentné, že novinár sa na danú tému vôbec nepripravil, má o nej minimálne vedomosti a už vopred je jasné, ako bude jeho výstup vyzerať. Čiže jednou vetou: ľudia z PR by mali byť trpezlivejší v komunikácii s novinármi a novinári by zas mali byť dôslednejší pri príprave svojich výstupov.

archív Juraja Kadáša

Pre ktorú značku by ste chceli pracovať?
Opýtajte sa ma, až keď nebudem pracovať v RTVS :).

Ako si predstavujete dokonalý deň?
Žiadne termíny, povinnosti, stretnutia, telefonáty, dostatok spánku a dobrá káva v jednom z mojich obľúbených európskych veľkomiest.

01 - Modified: 2017-08-11 13:23:00 - Feat.: - Title: Piatkový relax s Máriou Gablikovou: Ak sa nevenuje priateľovi, skúma, ako sa vyrábajú trailery 02 - Modified: 2017-08-04 14:23:55 - Feat.: - Title: Piatkový relax s Petrom Gálikom: Dokonalý deň? Neskoré vstávanie, dobré raňajky a nové zákutia v zahraničí 03 - Modified: 2017-07-29 17:14:47 - Feat.: - Title: Piatkový relax s Lujzou Bubánovou: Dokonalý deň je slnečný, blízko mora a golfového ihriska 04 - Modified: 2017-07-24 08:01:36 - Feat.: - Title: Piatkový relax s Filipom Švaňom: Dokonalý deň je pobrežie, káva a kniha 05 - Modified: 2017-07-22 09:58:41 - Feat.: - Title: Piatkový relax s Luciou Kulihovou: K životu potrebujem cestovať, opustiť svoju komfortnú zónu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 03:55