StoryEditor

Matica slovenská žaluje Hríbov .týždeň. Za titulku Štúra s fašistickými symbolmi

04.07.2017, 16:55
Autor:
(pš)(pš)
Hríb: Žaluje nás Tkáč, ktorý v 90. rokoch na Slovensku spoluvytváral mečiarovský režim.

Predsedovi Matice slovenskej sa nepáči titulná strana magazínu .týždeň, ktorý vedie Štefan Hríb. Magazín prednedávnom vyšiel s podobizňou Ľudovíta Štúra v uniforme s fašistickými symbolmi. Portrét Ľudovíta Štúra sprevádzal hlavný titulok: Národ antisemitov? Ako je to s názormi slovenských dejateľov na židov.  

"Je predsa nepredstaviteľné, aby ktokoľvek takým arogantným spôsobom zaútočil na jednu z najvýznamnejších osobností slovenských dejín, lídra slovenského národa, ktorý odvážne vyhlásil 19. septembra 1848 slovenskú nezávislosť od Maďarska. Matica je tu aj na to, aby hájila slovenskú historickú pravdu pred neprajníkmi", odôvodňuje podanie trestného oznámenia na svojej Facebookovej stránke predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. Tkáč informuje, že oznámenie podal osobne v prítomnosti predsedu prezídia Matice slovenskej Miroslava Holečku.

Facebook - Marián Tkáč

​Aktualizované:

Štefan Hríb o trestnom oznámení hovorí, že je to rovnaký nezmysel, ako keď chcel ktosi žalovať SND za plagát ku hre Rodáci. "Ttulka je zjavne karikatúra Štúra, ktorý sa dopustil viacerých antisemitských výrokov. Titulkou sa aj preto pýtame, či sme ako národ antisemiti. Táto otázka, nie odpoveď, je priamo súčasťou titulky. V samotnom texte vnútri čísla na ňu odpovedáme zo všetkých uhlov pohľadu, pričom odmietame zľahčovať naše národné hriechy a viny voči iným etnikám."

Hríb tiež konštatuje, že je ale symptomatické, že za útočníkov na osobnosti našich dejín a za neprajníkov Slovenska .týždeň označuje práve Matica a práve pán Tkáč. "Veď to boli práve oni, Matica aj Tkáč, kto v 90. rokoch na Slovensku spoluvytváral mečiarovský režim, naozaj neprajný k osudu nášho národa, k prezidentovi a k histórii. A robili to to až tak poslušne a oddane k Mečiarovi, že ešte aj on sám si ich nevážil, len ich používal."

Magazín .týždeň ešte minulý rok v decembri vyšiel s podobne provokatívnou titulnou stranou, v ktorej zobrazil biblický príbeh Dávida a Goliáša. Redakcia v tomto príbehu videla významnú podobnosť so Zuzanou Hlávkovou a ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. Na titulnej strane.týždňa mladá a neskúsená Zuzana Hlávková drží v rukách meč a zoťatú hlavu ministra.

.týždeň

01 - Modified: 2017-01-03 12:29:23 - Feat.: - Title: Silvestrovský týždeň v médiách: Prvý muž Penty Jaroslav Haščák kupuje .týždeň (Fikcia) 02 - Modified: 2016-12-17 13:45:16 - Feat.: - Title: Titulky, ktoré vyhlásili boj politikom 03 - Modified: 2016-11-28 14:16:24 - Feat.: - Title: „Bolo to za hranicou toho, čo si premiér môže dovoliť.“ Šéfredaktori reagujú na slová Roberta Fica 04 - Modified: 2016-11-16 23:18:21 - Feat.: - Title: Časopis .týždeň a Denník N štartujú spoločné predplatné. Spájať sa budú aj v ďalších oblastiach 05 - Modified: 2017-02-01 10:52:21 - Feat.: - Title: Kedy začína byť médium politickou stranou?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 14:05