TikTok/Alina Volik, Niki Proshin
StoryEditor

Vojna na TikToku: Akú rolu má v ruskej invázii na Ukrajinu pre mladú generáciu?

som05.03.2022., 08:00h
Aplikácia sa v tomto konflikte stala natoľko vplyvnou, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave adresovanom ruským občanom apeloval na TikTokerov ako na skupinu, ktorá by mohla pomôcť ukončiť vojnu.
Lajkuj Brainee.sk na

Keď Rusko minulý týždeň napadlo Ukrajinu, niektorí z najmladších používateľov sociálnych sietí sledovali dianie v prvej línii na TikToku. Videá ľudí schúlených a plačúcich v úkrytoch pred náletmi a bombami, devastácia infraštruktúry a miest nahradili bežné bezstarostné tanečné, fitness a módne videá.

Ukrajinskí influenceri začali zdieľať ako vyzerá ich momentálny život, keď sa ulicami valia ruské tanky a mestami sa ozýva zvuk sirén. Vyzývajú svojich followerov, aby sa modlili za Ukrajinu, prispeli na podporu ukrajinskej armády a čo je dôležité, žiadajú najmä ruských používateľov, aby sa pripojili k protivojnovému úsiliu.

Infokanál Generácie Z

Ruská invázia na Ukrajinu, ktorú nazvali Rusi „špeciálna operácia“, ukazuje, aké má TikTok miesto pre Generáciu Z pri poskytovaní aktuálnych správ. Algoritmy na TikToku zobrazuje trendový obsah, aj keď používatelia nesledujú určitých ľudí, čo umožňuje, aby sa témy rýchlo stali virálnymi medzi jeho miliardou používateľov mesačne. Píše spravodajská agentúra Reuters.

Aplikácia sa v tomto konflikte stala tak vplyvnou, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyjprejave adresovanom ruským občanom apeloval na „TikTokerov“ ako na skupinu, ktorá by mohla pomôcť ukončiť vojnu tým, že obsah ich videí by sa mohol ukázať Rusom. „Viem, že ruská televízia neukáže môj prejav. Ale občania Ruska to musia vidieť. Potrebujú vidieť pravdu. Pravdou je, že musíte prestať, kým nebude príliš neskoro.“

Zničené budovy a prázdne police

Ukrajinská cestovateľka a blogerka Alina Volik, ktorá má na TikToku viac ako 36-tisíc sledovateľov, si dala prestávku v uverejňovaní najlepších momentov zo svojich ciest do Egypta, Španielska a Turecka, aby zdieľala videá o živote počas invázie.  Vo videách zverejnených v pondelok Volik tiež vyzvala svojich medzinárodných followerov, aby sledovali jej príbehy na Instagrame, aby „videli pravdu“ o Ukrajine.

@alina__volik

And this is nothing to what people are going through in other regions and cities… watch my inst stories alina__volik ‼️

♬ bringing the era back yall - chuuyas gf

V e-maile pre agentúru Reuters Volik uviedla, že chce bojovať proti dezinformáciám v ruských správach.

Na profiloch popredných ukrajinských influencerov, je možné vidieť obytné budovy zničené raketami, prázdne regály v obchodoch s potravinami a dlhé rady áut  pred čerpacími stanicami.

TikTokerka "zaluznik", ktorá má 2 milióny sledovateľov, zverejnila v nedeľu jednu takúto montáž s titulkom "Rusi otvorte oči!"

@zaluznik

Я НЕ ДУМАЛВ ЧТО ЭТА НОЧЬ БУДЕТ ТАКОЙ ТЯЖЁЛОЙ, ДЕРЖИМСЯ ?

♬ оригинальный звук - СТЕПАНЫЧ

Niektorí ukrajinskí používatelia TikToku si dali za úlohu zdieľať informácie a šíriť povedomie aj západnému publiku.

„Chcem, aby ľudia pochopili, že to nie je vtip, toto je vážna situácia, ktorej Ukrajinci čelia,“ hovorí 20-ročná Marta Vasyuta. Jedno z jej videí ukazuje raketu na oblohe s titulkom „Kyjev 4:23“. Video má k dnešnému dňu 136-tisíc komentárov. 

@martavasyuta ???? #Ukraine ♬ bringing the era back yall - chuuyas gf

Ruskí influenceri

Aj ruskí influenceri využívajú TikTok, aby sa mohli podeliť o svoj názor na vojnu. Niki Proshin, ktorý má viac ako 763- tisíc sledovateľov, vo videu uviedol, že „normálni ľudia“ v Rusku nepodporujú vojnu. Nikto z mojich priateľov a nikto z ľudí, s ktorými sa osobne rozprávam, nepodporili dnešné udalosti,“ povedal v narážke na inváziu na Ukrajinu.

@nikiproshin

Bits of my LIVE from St.Petersburg: regular Russian people are against the violence. Many people are brave enough to go protesting (many get arrested)

♬ original sound - Niki Proshin

Odvrátená strana 

Ruský regulačný orgán pre komunikáciu Roskomnadzor v pondelok požiadal o zastavenie aplikácie s vojenským obsahom v odporúčaných príspevkoch pre neplnoletých, pričom uviedol, že väčšina obsahu má protiruský charakter. 

Online výskumníci, ktorí sa venujú dezinformáciám, varujú, že nepravdivé informácie o konflikte, ktoré sú zmiešané s autentickými, sa nevyhli ani TikToku.

TikTok

​Po tom, čo sme zadali do hľadáčika na TikToku "Ukraine", sa nám zobrazili trendy. Medzi nimi napríklad aj fakeové video, ktoré ukazuje dievčatko, ktoré má byť z Ukrajiny, ako sa snaží zastaviť ruského vojaka. Video však ukazuje palestínske dievča, ako sa snaží zastaviť izraelského vojaka. Tvorcovi videa ani neprekážalo, že na prvý pohľad je jasné, že na ňom momentálne nie je zima a video nemôže byť aktuálne.

@staystrongukrainee #ukraine #army #fyp #fyyyyyyyyyyyyyyyy #RUSIA #emotional ♬ Twenty One Pilots Hometown Slowed Sad Part - Blasteran MaLaikat

Z ľudí ťahajú peniaze

Živým vysielateľom na TikToku dokonca môžeš poslať hotovosť jedným klikom. Jeden z účtov výslovne požadoval dary pri streamovaní videa, ktoré si niektorí všimli, že bolo natočené v Spojenom kráľovstve. Niektoré sú roky staré, natočené v iných mestách počas iného konfliktu. Niektoré sú prepojené falošným zvukom, aby sa zdalo, že zobrazujú obzvlášť napätý moment.

@staystrongukrainee #ukraine #army #fyp #fyyyyyyyyyyyyyyyy #RUSIA #emotional ♬ Twenty One Pilots Hometown Slowed Sad Part - Blasteran MaLaikat

Napríklad falošný TikTok z Ukrajiny získal za 12 hodín viac ako päť miliónov videní. Obsahuje dvojicu, ktorá opakuje „ó môj bože, ó môj bože“, potom sa ozve hlasný výbuch, kričí a on uvidel „au, moja noha“. Presne tento zvuk je na inom videu z výbuchu v Bejrúte v roku 2020.

Spoločnosť tvrdí, že dezinformáciami sa zoberá. „Situáciu naďalej pozorne monitorujeme a poskytujeme zvýšené zdroje, aby sme reagovali na nové trendy a odstraňovali obsah porušujúci pravidlá, vrátane škodlivých dezinformácií a propagácie násilia,“ uviedol hovorca TikToku pre Reuters a dodal, že spolupracuje s organizáciami na kontrolu faktov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 17:46