Minulý týždeň sa v Taliansku rozsvietili pamiatky červenou farbou, aby podporili obete domáceho násilia (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Obete domáceho násilia varujú ostatné ženy. Nová kampaň chce, aby sme vypočuli ich hlasy

ros03.12.2021., 07:00h
Video je súčasťou izraelskej osvetovej kampane. Minulý týždeň sa v Taliansku rozsvietili pamiatky červenou farbou, aby podporili obete domáceho násilia.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa odhadov OSN zažije domáce násilie každá tretia žena. V mnohých prípadoch končí vzťah s násilníkom smrťou. Proti tomuto ťažkému zločinu sa rozhodla bojovať aj izraelská technologická spoločnosť D-ID. Začala šíriť osvetovú kampaň, na ktorú použila ťažký kaliber - fotografie zavraždených žien. Ako informoval web českej televízie ČT24, teraz tieto obete domáceho násilia pomocou hlasov herečiek, na takzvaných deepfake videách, varujú ostatné ženy.

„Bola som Michal Selová. V roku 2019 ma zabil môj manžel, vrah Eliran Malul. Dnes, po tom, čo som prišla o život, vás žiadam: počúvajte môj hlas.“ Michal varuje pred pokračovaním vzťahu s majetníckym mužom. Rozpráva svoj príbeh, spočiatku tak bežný. O žiarlivom manželovi, ktorý ju po dvoch rokoch ubodal v prítomnosti malej dcérky.

Video je súčasťou izraelskej osvetovej kampane. Vďaka technológii umelej inteligencie ožilo päť žien s podobným osudom. Znie v nich napríklad: „Zavraždil ma Eran Kishoni, bol mojím partnerom štyri a pol mesiaca.“ „Zastrelil ma Giora Praf Perry, môj partner posledných desať rokov.“ „Zavraždil ma môj manžel.“ Pozostalí sami poskytli animátorom fotografie zavraždených z doby ich života. Výsledok ich napriek tomu šokoval. „Keď som uvidel to video, zovrel sa mi žalúdok a prešla mnou ostrá bolesť, pretože som mal vlastne pocit, ako keby moja sestra ožila –⁠ a hovorí sama za seba,“ povedal brat zavraždenej Sagit Ozeriovej.

Pandémia vedie k častejšiemu domácemu násiliu

Domáce násilie veľmi zhoršili stres a nútená izolácia počas pandémie. V niektorých krajinách sa počty telefonátov na tiesňové linky aj strojnásobili. Autori kampane mieria aj za hranice Izraela. „Niekoľko krajín nás už kontaktovalo a chcú našu kampaň použiť, aby zvýšili povedomie aj doma,“ uviedla organizátorka kampane Shiran Melamdovsky Somechová. Ak tým zachránime život aj jedinej žene, znamená to pre nás všetko, povedal zakladateľ technologickej spoločnosti D-ID Gil Perry. Izraelský projekt chce zaistiť, aby sa ženy zo život ohrozujúcich vzťahov predovšetkým dokázali vymaniť.

Za boj proti násiliu na ženách sa minulý týždeň rozsvietili talianske pamiatky červenou farbou. Týrané ženy vyšli protestovať v mnohých krajinách, v Paríži po nich pomenovali námestie, v Istanbule narazili na policajné násilie. Až príliš často sa musia spoliehať len na neziskové organizácie. Jedna v americkom štáte New Jersey vyvinula skrytú aplikáciu, kam môžu obete bezpečne ukladať dôkazy. Dokážu potom ľahšie násilného partnera usvedčiť. „Obete sa ľahšie domôžu spravodlivosti. Budú im viac veriť, už nepôjde o slovo proti slovu,“ vysvetlila policajtka a bývalá obeť domáceho násilia Heather Glogolichová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 23:09