bukovskyFacebook/Dr. Igor Bukovský
StoryEditor

Odporúčal liek na parazity. Youtube zmazal Bukovskému kanál, cez ktorý šíril hoaxy a polopravdy

Lukáš Kovalčík27.09.2021., 12:00h
Kontroverzný dietológ zľahčoval závažnosť covidu-19 a šíril klamstvá či polopravdy.
Lajkuj Brainee.sk na

Vlna popularity

Popularita jeho zrušeného kanálu vzrástla najmä počas pandémie. Odborník na výživu v ňom často kritizoval vládne opatrenia a prezentoval svoje vlastné názory. Igor Bukovský je síce vyštudovaný lekár, no lekársku prax aktívne nevykonáva a nemá spravenú ani žiadnu atestáciu. Napriek tomu neváhal komentovať povinné nosenie rúšok, propagoval zvieracie antiparazitikum ivermektín a odporúčal ľuďom jesť orechy. Tým si vyslúžil aj kritiku z vlastných radov, no u konšpirátorov jeho hviezda stúpala.

Nebezpečné hoaxy

Bukovský na slovenskom internete rozšíril fámu, že 83% tehotných žien po podaní vakcíny proti koronavírusu potratí v prvom trimestri. Neskôr sa za šírenie tohto hoaxu ospravedlnil, no video v ktorom šíril klamné informácie, zo svojho kanálu nestiahol.

Neslávne sa preslávil aj nepravdivým tvrdením, že covid-19 je banálne ochorenie a rozprávanie o tomto ochorení ako o nebezpečnej a smrteľnej epidémii je obyčajným strašením.

Ďalej vo svojich videách prezentoval bludy o tom, že nosenie rúška nebráni šíreniu vírusu. Samozrejme na type a hygiene rúška záleží, avšak je dokázané, že jeho nosenie spomaľuje šírenie covidu. Zhoduje sa na tom napríklad Svetová zdravotnícka organizácia či Inštitút pre meranie a vyhodnocovanie zdravia.

Verejnosť pobúril aj svojim tvrdením, že tým, že bezplatne poskytuje informácie o covide na svojom kanáli, vlastne stojí v prvej línii boja proti pandémii.

15maj2012_Food_Fest_TK_50950285 bukovsky Archív TASR

Opakované útoky

Igor Bukovský opakovane útočil aj na média a novinárov, ktorých vo svojom videu označil za otravný hmyz a propagandistov, ktorí „vypúšťajú do svojho okolia neznesiteľný zápach a štipľavú tekutinu.“

Youtube mu jeho kánal, na ktorom má cez 150-tisíc odberateľov včera zrušil. V zálohe mu ešte ostal jeho ďalší kanál Dr. Igor Bukovský: Život a svet. No ten nedosahuje popularitu pôvodného kanálu. Ak bude ďalej pokračovať v šírení nebezpečných bludov, môže prísť aj o svoj záložný kanál. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:31