Ikea prenajíma byt za pár centov. Dôvod je jednoduchý, nájomníci musia splniť jedinú podmienkufacebook.com/Bobby Keilitz
StoryEditor

Ikea prenajíma minibyt za pár centov. Nájomníci musia splniť jedinú podmienku

iDnesmtm06.12.2021., 15:00h
Ak by si mal o tento byt záujem, musel by si sa presťahovať do Tokia.
Lajkuj Brainee.sk na

Švédsky nábytkársky reťazec IKEA sa chystá v Japonsku prenajať „vertikálny byt“. Nehnuteľnosť je však skutočne malá - za desať metrov štvorcových by si zaplatil iba 99 jenov mesačne, čo je približne 78 centov. Zdá sa ti táto cena neuveriteľná? IKEA skutočne ponúka byt za takúto cenu.  Firma chce takto propagovať svoje interiérové riešenia pre malé obydlia. Záujemcovia sa môžu hlásiť do konca tohto týždňa.

Minibyt sa nachádza v štvrti Šindžuku v Tokiu. Podmienky prenájmu zverejnila IKEA na svojich stránkach minulý týždeň. Prihlášky od záujemcov prijímajú do piatku, podmienkou je vek aspoň dvadsať rokov. Nájomné bude symbolických 99 jenov, energie sa prevedú na nájomníka. IKEA chce svoj vzorový byt prenajímať do 15. januára 2023.

Nájomník prejde výberovým konaním

„Počas pandémie trávime všetci viac času doma. Ľudia, ktorí žijú vo veľmi malých priestoroch – a nielen v Japonsku ich je mnoho – sú z toho často v strese. Rozhodli sme sa im preto ukázať, ako môžu svoju malú domácnosť pomerne ľahko oživiť,“ uviedla pre iDNES.cz Chisato Matsuová z japonskej pobočky IKEA.

Ako uvádza spoločnosť na svojich stránkach, pri takomto malom byte je kľúčové využitie vertikálneho priestoru. IKEA verí, že táto „netradičná forma kampane“ môže mnoho ľudí inšpirovať. „Tokijského nájomníka určíme vo výberovom konaní. Ďalšie byty sa v tejto chvíli prenajímať nechystáme,“ uvádza Matsuová.

Tokio patrí k najhustejšie obývaným mestám na svete, podľa tamojšej samosprávy žije v japonskej metropole na jednom štvorcovom kilometri cez šesť tisíc ľudí. Celkovo žije v Tokiu viac ľudí ako v celej Českej republike, počet obyvateľov dosahuje zhruba štrnásť miliónov. To podľa webu stanice CNN ťahá trend miniatúrnych bytov.

IKEA už v minulosti rozšírila svoje podnikanie mimo predaja nábytku a potrieb pre domácnosti, keď spoločne so švédskou stavebnou firmou Skanska založila spoločnosť BoKlok, ktorá v Škandinávii a Nemecku stavia takzvané modulárne domy. Využíva pritom veľké prefabrikované stavebné diely, ktoré sa na stavenisku iba skladajú dohromady, čo celý proces aj samotné nehnuteľnosti zlacňuje.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 14:35