KyberútokTwitter/Anonymous24
StoryEditor

Kybervojna s Putinom: Anonymous odstavili ruskú štátnu televíziu. Ukrajina regrutuje hackerov

Magdaléna NetíkováiDnes25.02.2022., 07:27h
Ukrajinská vláda zháňa dobrovoľníkov z radov hackerov, aby pomohli chrániť kritickú infraštruktúru a podnikli proti ruským kybernetickým útokom protiútok. Na inváziu Ruska na Ukrajinu tiež reagovala skupina Anonymous.
Lajkuj Brainee.sk na

Tá na sociálnych sieťach vyhlásila Rusku kybernetickú vojnu a v posledných hodinách už zaútočila na web ruskej štátnej televízie Russia Today (RT).

Kybernetický útok web dočasne vyradil z prevádzky. Anonymous sa už k akcii prihlásili. Chcú sa postaviť  Rusku. Na svojom twitterovom profile zverejnili správu, že je teraz hnutie so zemou v kybernetickej vojne.

Kybervojna

Podľa agentúry Reuters sa dopyt po hackeroch začal objavovať na hackerských fórach vo štvrtok ráno.Príspevok vyzýval ukrajinských hackerov a odborníkov na kyberbezpečnosť na zapojenie sa do ochrany kybernetického priestoru v krajine.

Príspevok zverejnil spoluzakladateľ firmy zaoberajúcej sa kybernetickou bezpečnosťou Jegor Aušev, ktorý tak podľa Reuters urobil na základe žiadosti jedného z vysokých úradníkov ministerstva obrany. To potvrdil aj druhý zdroj, ktorý je podľa agentúry do projektu zapojený.

Ministerstvo obrany sa k veci nevyjadrilo. Vojenský pridelenec ukrajinskej ambasády vo Washingtone povedal, že informácie nemôže potvrdiť ani vyvrátiť. Len do štvrtkového večera prišli podľa Auševa stovky ponúk. Dodal, že teraz budú preverovať, či niekto zo záujemcov nie je ruský agent.

​Podľa Auševa budú záujemcovia ďalej rozdelení do dvoch skupín. Obranná jednotka bude chrániť kritickú infraštruktúru, zatiaľ čo ofenzívna jednotka má pomôcť ukrajinskej armáde vykonávať kyberšpionážne operácie.

Podľa firmy zaoberajúcej sa kyberbezpečnosťou bol v stredu objavený škodlivý softvér, ktorý sa na Ukrajine šíril. Podozrivým z kyberútoku je Rusko. To však tvrdenie odmieta. Krajina v minulosti čelila už niekoľkým obvineniam z hackerských útokov na Ukrajine aj v iných štátoch sveta.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 12:59