ŽenaTASR/AP
StoryEditor

VIDEO Prišli nás Rusi zlikvidovať? Zabili mi mamu. Hrôza Ukrajincov plní sociálne siete

khiDnes25.02.2022., 08:24h
Sociálne siete sa plnia príbehmi Ukrajincov prežívajúcich najhoršie chvíle svojho života. Mnohí opisujú strach, ktorý majú o svojich blízkych. Iní už kvôli ruskej agresii niekoho dokonca stratili.
Lajkuj Brainee.sk na

Ďalší utekajú preč len s dieťaťom v náručí. Ale nájdu sa aj takí, ktorí idú svoju frustráciu z začínajúcej vojny osobne vykresliť ruským vojakom.

„Ruské tanky pri Charkove strieľali na civilné autá. Zabili mi mamu, zranili jedného vojaka a ďalšieho zabili... Ako to poviem otcovi? Rodičia boli všetko, čo som mala,“ plače neznáme dievča na videu, ktoré na sociálnych sieťach zdieľal bývalý ukrajinský veľvyslanec Olexander Scherba.

Hrôza na sociálnych sieťach

Slovenskí policajti zverejnili, že prednostne vybavia dokumenty mladej matke samoživiteľke, ktorá sa na hraniciach objavila s mesačným bábätkom. Utiekla pred vojnou a nikoho nemá.

Rozčúlená postaršia Ukrajinka zase na inom videu nadáva ruským vojakom. Narazila na nich v meste Heničesk pri Azovskom mori. Jedného z nich sa pýta, prečo prišli do jej zeme, a odporúča mu, aby si dal do vreciek slnečnicové semienka. Aby z nich vyrástol kvet, až on na Ukrajine zomrie. Vojak ju odmieta počúvať.

Príbehov Ukrajincov naprieč napadnutou krajinou sú sociálne siete plné. Zatiaľ čo niektorí sa schovávajú v metre, iní utekajú preč a ďalší sa vydávajú bojovať. „Kyjevsko-mohyljanská akadémia zrušila všetky prednášky. Moji študenti sa teraz vstupujú do ukrajinskej armády,“ napísala na Twitteri akademička Maria Šuvalová.

Iní opisujú situáciu svojich blízkych. „Posledné správy od mojej rodiny: Moja najstaršia teta zostala sama. Všetkých vyhnala schovať sa do krytu. Ona sama sa hýbať nemôže,“ píše istá Natalia Antonovová. Vysvetľuje, že teta by bolesť a zdravotné problémy najskôr nezvládla. „Je sama v Kyjeve, ktorý sa pripravuje na možný nálet. Neodpustím im,“ dodáva.

​Potom zistila, že jeden zo synov jej príbuzných tiež zostal doma. „Myslela som si, že deti odviezli do domu starých rodičov za mestom. Ale to dieťa už je pubertiak a chcelo zostať. Cítim niečo medzi hrdosťou a zúfalstvom. Žiadne deti by nemali zažívať niečo také,“ myslí si žena.

Na deti si spomenula aj kyjevská novinárka Olga Tokariuková, ktorá už pred začiatkom invázie popísala v rozhovore pre iDNES.cz, že jej pocity z prichádzajúceho ohrozenia sú ako na horskej dráhe. Chvíľu bola optimistická, no potom sa opäť začal ozývať smútok. 

Dievča z Charkova opisuje, že jej ruská armáda zabila matku:

„Dnes som bola silná, nedovoľovala som svojim emóciám, aby vyhrali. Ale práve som si prečítala príspevok od svojej kamarátky a začala plakať,“ začala svoj štvrtkový tweet.

„Keď sa so svojou päťročnou dcérou v Kyjeve prebudili do zvukov výbuchov, jej dcéra sa spýtala: ‚Mami, takže toto je vojna? Prišli nás Rusi zabiť?'“ pokračuje a pýta sa, čo majú dospelí na takéto otázky vlastne odpovedať.

„Nikdy im neodpustíme, že nie? Neuzmierime sa a nebudeme sa s nimi kamarátiť? Nikdy?“ bola ďalšia vec, na ktorú sa to malé dieťa pýtalo. „Ukrajinská mladá generácia nikdy neodpustí Rusom to, čo dnes robia,“ dodáva novinárka. A pripomína, že aj ukrajinské deti už sú na zozname obetí ruskej invázie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:40