Reuters
StoryEditor

Musk vs Putin? Miliardár vyzval ruského vodcu na súboj o Ukrajinu

koviDnes14.03.2022., 17:00h
Najbohatší človek sveta Elon Musk v pondelok na Twitteri vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina na súboj jeden na jedného. Bojovať majú o Ukrajinu.
Lajkuj Brainee.sk na

V komentároch podnikateľa podporil okrem iného kyjevský starosta a bývalý šampión v boxe Vitalij Kličko.

„Týmto vyzývam Vladimira Putina k duelu. Stávkou je Ukrajina,“ napísal zmesou angličtiny, ukrajinčiny a ruštiny Musk, ktorý potom v komentároch uisťoval, že svoju výzvu myslí vážne.

Boj s Putinom

„Bola by to pocta,“ odpovedal na otázku, či by ho súhlasná odpoveď zo strany ruského štátnika prekvapila.

Ukrajinské médiá podotýkajú, že šance na rozriešenie ruskej invázie pomocou podobného boja sú takmer nulové.

Poukázali pri tom na špekulácie ohľadom Putinovej izolácie od všetkých vrátane svojich najbližších spolupracovníkov aj na dlhý vyjednávací stôl, ktorému sa dostalo pozornosti v polovici februára.

Táto bizarná výzva bola súčasťou záplavy tweetov, ktoré Musk (50) rozoslal v priebehu troch hodín. Píše web Daily Mail.

V inom tweete zase zverejnil meme postavy zo seriálu Narcos sediacej na hojdačke na verande s nápisom:

„Netflix čaká na koniec vojny, aby natočil film o černošskom mužovi z Ukrajiny, ktorý sa zamiluje do transgender ruského vojaka.“

Pomáha Ukrajine

Juhoafrický miliardár sa od nevyprovokovanej ruskej invázie na Ukrajinu snaží byť tŕňom v oku Putina, dokonca na žiadosť ukrajinských predstaviteľov poskytol Ukrajincom internet prostredníctvom svojej satelitnej služby Starlink.

„V situácii, ako je táto, nemôžeme dodať Spojeným štátom naše najlepšie raketové motory na svete. Nech lietajú na niečom inom, na svojich metlách, neviem na čom,“ povedal 3. marca v štátnej ruskej televízii Dmitrij Rogozin, šéf ruskej vesmírnej agentúry.

V ten istý deň Musk tweetoval odkaz na úspešné spustenie SpaceX, po ktorom nasledovali slová „American Broomstick“ spolu s emotikonmi americkej vlajky.

Koncom minulého mesiaca technologický titán odpovedal na prosbu ukrajinského vicepremiéra, ktorý magnáta požiadal, aby pomohol bojujúcemu národu so satelitným prístupom na internet.

„Elon Musk, kým sa ty pokúšaš kolonizovať Mars —Rusko sa snaží okupovať Ukrajinu! Zatiaľ čo vaše rakety úspešne pristávajú vo vesmíre — ruské rakety útočia na ukrajinských civilistov! Žiadame vás, aby ste Ukrajine poskytli stanice Starlink a vyzvali príčetných Rusov, aby sa zobudili,“ napísal na Twitteri vicepremiér Mychailo Fedorov.

Ruské bombové útoky potom prerušili internetové pripojenie vo veľkej časti krajiny.

Ukrajinskí predstavitelia chcú, aby miestni obyvatelia zostali v spojení, aby ich príbehy mohli byť použité na boj proti ruskej propagande – a aby sa mohli podeliť o zverstvá, ktoré ruské jednotky páchajú v mene Putina.

Ešte v ten istý deň Musk odpovedal a povedal, že do krajiny pošle prijímače Starlink.

„Služba Starlink je teraz aktívna na Ukrajine. Viac terminálov je na ceste,“ napísal Musk na Twitteri niekoľko hodín po mimoriadnej žiadosti. Viac sme o tom písali v tomto článku

Musk následne počas videohovoru 5. marca uistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že SpaceX pošle ďalšie satelitné stanice Starlink.

Prezident bojujúcej krajiny sa na Twitteri poďakoval Muskovi za podporu a pozval technologického magnáta, aby po skončení vojny navštívil Ukrajinu.

Musk povedal, že sa „teší na návštevu Ukrajiny“, poslal začiatkom tohto mesiaca na Ukrajinu zbierku antén po tom, čo premiér Denys Shmyhal vyjadril obavy, že Ukrajinci môžu stratiť prístup k internetu, ak Rusko bude pokračovať v útokoch na komunikačné veže. s bombardovaním kyjevskej televíznej veže.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:14