ČT24, Reuters, Instagram.com/Soazig De La Moissonnière
StoryEditor

Putin vystupuje ako novodobý cár. Odborníčka sa pozrela na signály, ktoré politici vysielajú oblečením

som23.03.2022., 15:00h
Stalin mal svoje tuniky, Lenin mal rád turistické topánky a Brežnev mal na sebe obleky vyrobené v ZSSR. Putin má svoje ultra-špičkové talianske značky.
Lajkuj Brainee.sk na

V článku sa dočítaš:

  • Aké signály podľa odborníčky na dejiny diplomacie a protokol vysielajú svojim oblečením Zelenskyj, Macron a Putin
  • Prečo Kim Čong-un zakázal svojmu ľudu nosiť podobný kabát, ako mal na sebe on sám
  • Čo je to stalinka?

Keď Vladimir Putin 18. marca vystúpil na štadióne Lužniki oblečený v tmavej bunde, ktorá má hodnotu 25-násoboku priemerného mesačného platu v Rusku, voľba jeho oblečenia mohla napovedať viac než len to, že chcel byť v teple.

Jeho bunda superluxusnej talianskej značky Loro Piana za 12-tisíc eur a rolákový sveter v hodnote, ktorá sa blíži k trom tisíckam eur od ďalšej talianskej značky Kiton je minimálne v cenovom kontraste s oblečením ukrajinského prezidenta Volodymra Zelenského. Ten od začiatku ruskej invázie na Ukrajine vystupuje v kaki zelených farbách a jednoduchom vojenskom oblečení.

​​Oblečením sa politik prihovára

„Oblečenie má svoju výpovednú hodnotu a oblečením sa politik prihovára navonok,“ hovorí pre Brainee odborníčka na dejiny diplomacie a protokol Mária Holubová z Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela a dodáva, že síce štátnici musia dodržiavať dress code, zároveň by mali oblečením podčiarknuť svoju individualitu.

„Napríklad Boris Johnson sa vymyká svojim strapatými vlasmi, ktoré sú jeho poznávacím znamením. Joe Biden má napríklad zvyk pobehnúť k mikrofónu, čím dáva najavo, že je jarý. Je to reč tela, ktorá k dress codu patrí. Naša pani prezidentka zvolila obdobnú reč dress codu - ako kráľovná a chodí v pestrofarebných šatách,“ dodáva a zdôrazňuje, že už od prvých kontaktov pred 4 až 5-tisíc rokmi dávali elity, ktoré sa stretávali, oblečením najavo, čo si myslia o partnerovi. „Spolu s dávaním darov je to najstarší prejav diplomacie,“ tvrdí.

​Spomeň si na Putina v jeho ultra drahom oblečení a jeho tendenciu jazdiť na motorkách v koženke bez prilby, či na slávny záber, kde je vyzlečený do pása, oblečený len v bojových nohaviciach a plátennom klobúku. Zdá sa, že jeho šatník je navrhnutý tak, aby povedal: „Som odvážnejší, lepší a silnejší ako ty.“

Putin na koni, Reuters Putin na koni, Reuters REUTERS

„Muž ako Putin je na dnešný vkus veľmi staromódny,“ hovorí pre South China Morning Post kurátorka módy V&A Claire Wilcox. „Ale móda je zrkadlom spoločnosti. Dúfam len, že prostredníctvom mladých dizajnérov sa možno dočkáme šetrnejšieho prístupu k mužskému obliekaniu. Móda je dobrým monitorom negatívnych aj pozitívnych aspektov spoločnosti a je potrebný posun smerom k nežnejšej budúcnosti.“

Profimedia

​​Ruský vlastenec obľubujúci západné značky

Stalin mal svoje tuniky; Lenin mal rád turistické topánky; Brežnev mal na sebe obleky vyrobené v ZSSR. A Putin má svoje ultra-špičkové talianske značky, vrátane Loro Piana.

Na človeka, ktorý hrdo vyhlasuje, aký je vlastenec, Putin nosí veľmi málo oblečenia ruskej výroby, bez ohľadu na to, či je v obleku alebo oblečení na voľný čas, hoci, podobne ako iní ruskí lídri, má aj uniformu.

Čo je Stalinka?

Stalinova tunika alebo Stalinka je typ tuniky alebo bundy spájaný s Josifom Stalinom. Neskôr ju vládni úradníci v Sovietskom zväze (a po druhej svetovej vojne aj úradníci v sovietskych satelitných štátoch) bežne nosili ako politickú uniformu. 

Vyvinula sa z takzvanej „francúzskej tuniky“ cisárskej ruskej armády, ktorá sa objavila v prvej svetovej vojne. Rozdiel bol v tom, že Stalinka mala mäkký sťahovací golier. Jeho zjednodušený štýl vychádzal zo Stalinovho odmietnutia nosiť oblečenie zložitejšej povahy, ako aj z prípadných úprav sovietskych módnych návrhárov, ktoré sa snažili vytvoriť imidž vodcu. 

Wikimedia

​Čierny trenčkot len pre vodcu

Autokratickí vodcovia majú takmer vždy výrazné oblečenie, ako napríklad Kim Čong-un v trenčkote z čiernej kože. Kimov kožený kabát sa dostal na titulky v roku 2021 potom, čo severokórejská vláda zakázala svojim občanom nosiť takéto oblečenie, pretože sa v uliciach Pchjongjangu začali objavovať napodobené verzie vodcovho ikonického šatníka.

Podľa Rádia Slobodná Ázia sa Kimovi nepáčilo to, že sa ľudia inšpirovali jeho štýlom, pretože nosiť oblečenie navrhnuté tak, aby vyzeralo ako odev najvyššej dôstojnosti je „nečistý trend spochybňovať autoritu najvyššej dôstojnosti“.

Lichotník Macron?

Ak je napodobňovanie najúprimnejšou formou lichotenia, potom mohol byť ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  potešený, keď uvidel francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s nápadným strniskom, džínsami a mikinou s logom „CPA10“- jednotky špeciálnych síl francúzskeho letectva.

Okamžite sa v médiách objavili porovnania so Zelenským – ktorý sa od začiatku invázie zbavil svojich konzervatívnych oblekov a výlučne nosí kaki tričká a vojenské oblečenie.

Instagram.com/Soazig De La Moissonnière

​Na rozdiel od Zelenského – ktorého statočnosť a odmietnutie utiecť z Kyjeva sa stali pre ukrajinský ľud symbolom sily – kritici obvinili Macrona, že sa snaží posilniť svoj imidž pred aprílovými prezidentskými voľbami.

„V tejto situácii dáva Volodymyr Zelenskyj najavo, že jeho krajina je ohrozená, že je tam vojna, že je jej súčasťou ako líder Ukrajiny, a preto predstupuje pred verejnosť, či už to bolo v americkom kongrese, v nemeckom parlamente, vo vojenskej kaki farbe, ktorou symbolizuje, že je líder krajiny, ktorá je vo vojnovom stave a bola prepadnutá a musí sa brániť,“ vysvetľuje Holubová.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj TASR/AP

​Pri Emmanuelovi Macronovi je podľa jej názoru potrebné si uvedomiť, že vo Francúzku o dva týždne vrcholia voľby. „O post prezidenta sa uchádza veľa kandidátov. Potrebuje si získať verejnosť v týchto ťažkých dobách. Francúzi ťažko zápasili s pandémiou, navyše ako jediný európsky líder intenzívne komunikoval s Putinom a priznal, že táto komunikácia bola neúspešná,“ ozrejmuje.

„Jeho mikina môže symbolizovať obranu vzdušného priestoru. Môže to byť tiež imidž chlapca, ktorý sa ničoho nebojí. A samozrejme môže ísť o získanie sympatií verejnosti, keďže pri protestoch proti očkovaniu musel dosť rázne zakročiť, “ tvrdí.

Mária Holubová Mária Holubová Archív/M.H

Putin ako novodobý cár

A čo si myslí protokolistka o Putinovom oblečení a vystupovaní? „Putina by som nazvala novodobý cár. On tak vystupuje a aj tak sa správa. Stále udržiava ideál superveľmoci a imperiálnej politiky, ktorú presadzuje spolu s Lavrovom,“ myslí si.

V tomto duchu sa podľa jej slov nieslo aj jeho vystúpenie na štadióne Lužniki. „Čo sa týka prezentácie drahého outfitu, tak skončíme, kde som začala. Keď sa začala formovať reč oblečenia, čím mal niekto na sebe drahšie oblečenie, tým dával väčšiu úctu človeku, s ktorým sa stretával. Keď ste dress code odbili, dali ste mu najavo, že nie je dôležitý,“ vysvetľuje.

Vladimir Putin a Emmanuel Macron TASR/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

​Hoci mal Putin oblečenú drahú vetrovku, protokolistka to nehodnotí ako luxusný outfit. „Bola zima, bol vo vetrovke, avšak celé to jeho vystúpenie a stretnutie s Emmanuelom Macronom za stôl, ako sa kedysi rokovalo, naznačuje, že je naozaj novodobý cár a reprezentuje imperiálnu politiku a tento status si drží,“ uzatvára Holubová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 22:05