Twitter/Damon Arthur
StoryEditor

Šou hodná Oscara. Žena z Kalifornie zinscenovala svoj vlastný únos na štýl „Gone Girl“

šev20.04.2022., 16:00h
Sherri Papini sa priznala k zosnovaniu vlastného únosu. Jej herecký výkon vystrašil celú komunitu.
Lajkuj Brainee.sk na

V tom čase ju označovali ako „super mamu“. Zmiznúť mala počas behania v Reddingu v severnej Kalifornii 2. novembra 2016. V prípade, kde sa polícia snažila nájsť motív zdanlivo náhodného zločinu, nedošlo nikdy k žiadnemu zatknutiu.

Po šesťročnom vyšetrovaní bola Papiniová vzatá do väzby po tom, čo sa zistilo, že v čase, keď sa považovala za nezvestnú, v skutočnosti bývala so svojím ex priateľom.

Po jej zatknutí nasledovalo priznanie, v ktorom matka dvoch detí tvrdila, že sa za svoje činy „hlboko hanbí“. Toto vyhlásenie zverejnil jej právnik.

Victoria „Missy“ McArthur bola starostkou Reddingu v čase, keď Papiniová zmizla. V rozhovore pre The Sun prezradila, ako sa Sherrin zarmútený manžel Keith obrátil na zasadnutie mestskej rady a prosil miestnych úradníkov, aby pomohli nájsť jeho manželku.

„Bolo to veľmi srdečné a smutné,“ spomína starostka. Podľa jej slov bol naozaj rozrušený. Preto sa rozhodli, že urobia všetko, aby pomohli. Radnica a širšia komunita Reddingu sa zhromaždili okolo rodiny Papiniovcov a rozdávali letáky.

Počiatočná reakcia na Papinino zmiznutie bola znepokojujúca. Sherri sa však o 22 dní neskôr zázračne objavila a vyrozprávala desivý príbeh o tom, ako ju z neznámych dôvodov uniesli a zneužili dve hispánky.

Podľa starostky to bolo veľmi znepokojujúce obdobie. „Ľudia zrazu nechceli, aby si ich blízky sami zabehali alebo sa prešli zo psom,“ povedala a dodala, „Všetci boli chvíľu veľmi nervózni.“ Keď sa Sherri našla, tak sa všetkým uľavilo. V meste mali podobný prípad aj niekoľko rokov predtým. Taru Smithovu bohužiaľ nikdy nenašli.

PTSD, modriny a oholená hlava

Sherri našli 24. novembra 2016 pri ceste v Huntingtone. Bola spútana a vychudnutá. Telo mala pokryté modrinami, jej blond vlasy jej oholili a utrpela zlomeninu nosa.

Dva týždne po zázračnom návrate sa rodina Papiniových išli osobne poďakovať starostke za pomoc pri pátraní.

Kedže mala Missy 25-ročné skúsenosti ako lekárska asistentka, povedala, že Sherri bola „traumatizovaná“ a jej správanie vykazovalo všetky signály, ktoré by ma niekto trpiaci post traumatickým syndrómom.

„Skutočne som mala pocit, že bola traumatizovaná a verila som, že prežila túto hroznú vec,“ povedala. Všetko čo videla nasvedčovalo tomu, že príbeh Sherri je skutočný. Nikdy by nepovedala, že ide o klamstvo.

Aj napriek tomu, že sa objavovali otázky o Sherrinom príbehu, tak Missy ich neochvejne podporovala. Prvé pochybnosti sa vynorili až súčasnom zadržaní. Podľa starostky jej manžel a dve deti určite o ničom nevedeli. Keithové zarmútenie bolo podľa nej skutočné.

Kopírovala Gone Girl

Šokujúci prípad začali hneď prirovnávať k zápletke filmu a rovnomenného románu Gilliana Flynna Gone Girl (Stratené dievča) z roku 2014. Hlavná postava Amy sa stratí v deň piateho výročia svadby so svojím manželom Nickom. Zúfalý manžel zorganizuje rozsiahle pátranie a snaží sa robiť všetko preto, aby sa jeho žena našla. Počas vyšetrovania však všetky stopy ukazujú práve na Nicka a z obete sa stáva podozrivý. Ako sa vo filme nakoniec ukáže, tak Amy svoj únos zinscenovala, aby sa pomstila svojmu manželovi.

Či sa „skutočné“ stratené dievča Sherri inšpirovalo týmto príbehom je otázne. Jej klamstvo o únose sa prevalilo, keď sa vo verejnom vyhlásení priznala k organizovaniu celej udalosti. „Hlboko sa za seba hanbím za svoje správanie a je mi veľmi ľúto tej bolesti, ktorú som spôsobila svojej rodine, priateľom, všetkým dobrým ľuďom, ktorí zbytočne trpeli kvôli môjmu príbehu, a tým, ktorí tak dlho pracovali, aby mi pomohli,“ odznelo v prehlásení. Zároveň sa Sherri zaviazala, že bude po zvyšok života pracovať na náprave svojho konania.

Vyhlásenie prišlo krátko po tom, čo uzavrela dohodu s prokurátormi. V nej súhlasila k priznaniu viny k dvom trestným činom, a to poštovým podvodom a krivej výpovedi. Prokurátori súhlasili s odporúčaním trestu na spodnej hranici, a to štrnásť mesiacov z maximálnych možných dvadsiatich piatich rokov. Podľa podmienok musí zaplatiť viac ako 300-tisíc dolárov ako náhradu federálnym, štátnym a miestnym agentúram.

Falošný únos plánovala rok

Niekoľko ľudí, ktorí Sherri poznali, povedali FBI, že klamala už aj v minulosti. Ako uvádza The Guardian malo ísť o tvrdenia, že ju rodina zneužívala. Snahou bolo upútať pozornosť. Jej právnik William Portnanova naznačil, že má „veľmi komplikovanú duševnú situáciu“ a povedal, že pochybuje či ona sama vôbec vie, prečo klamala.

Prokurátori tvrdia, že Sherri mala plánovať falošný únos viac ako rok bez toho, aby o tom jej manžel vedel. Bývalý priateľ „strateného dievčaťa“ povedal, že spolu nemali sex, keď bola u neho.

Súdny psychiater Ian Lamoureux povedal, že by bolo chybou predpokladať, že za toto konanie môže nejaké duševná choroba. Schizofrénia, bipolárna porucha alebo depresia sú podľa neho nepravdepodobným vysvetlením.

Možné je, že falošným únosom si chcela zaistiť „slávu a bohatstvo“.

Papiniová mala zo svojho únosu aj finančný zisk. Dostávala invalidné dávky a kampaň GoFundMe vyzbierala pre jej rodinu viac ako 49-tisíc dolárov. Súd jej nariadil ich splatenie. Lamourex skúmal fenomén falošného hrdinu alebo „patologického hrdinu“, ktorý využívaj spoločenské zaobchádzanie s obeťami ako s hrdinami. Tí, ktorí sa dávajú do roly obete, môžu hľadať uznanie alebo popularitu, a ak ide o duševné ochorenie, môže to naznačovať narcistickú poruchu osobnosti.

Ďalším možným vysvetlením je, že predstierala svoj vlastný únos, aby sa vyhla iným nepriaznivým následkom. Lamourex povedal, že ide zvyčajne o rozvod alebo vyhadzov v práci. Podľa neho výroba krízy môže byť pre ľudí s krehkým egom spôsob, ako zabrániť zlému výsledku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 22:21