TASR/AP
StoryEditor

Keď výraz hovorí za všetko. Trump radil Zelenskému, aby spolupracoval s Putinom

pttiDnes21.04.2022., 12:48h
Internetom začal kolovať tri roky starý záznam z rozhovoru ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s vtedajším prezidentom USA Donaldom Trumpom. V krátkom videu môžu ľudia vidieť zdesenú tvár Zelenského, zatiaľ čo mu Trump dáva rady ohľadom rokovaní s Ruskom a Vladimirom Putinom.
Lajkuj Brainee.sk na

Záznam rozhovoru z 25. septembra 2019 znovu uverejnil v stredu na svojich internetových stránkach britský denník The Independent. Ako uvádza portál iDNES.cz, vtedajší americký prezident Donald Trump prehováral svojmu ukrajinskému náprotivku Volodymyru Zelenskému k srdce, aby si vyrozprával všetky záležitosti s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Naozaj dúfam, že sa s prezidentom Putinom zídete a vyriešite váš problém,“ apeloval vtedy Trump na Zelenského. Dodal, že by to bol obrovský úspech. Zatiaľ čo takto rečnil, Zelenskyj len pozeral pred seba so znechuteným výrazom v tvári.

Znovuobjavený klip už má takmer 1,6 milióna pozretí.

Je to úplné šialenstvo, tvrdia novinári

Osemnásťminútový rozhovor pre médiá sa uskutočnil v rovnaký deň, kedy bol zverejnený aj telefonát medzi oboma mužmi zo začiatku toho istého roku. V ňom Trump požiadal Zelenského o „láskavosť". Chcel, aby bol prešetrený vtedajší demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden, a tiež jeho syn Hunter Biden.

​Novinár denníka The Independent Aaron Rupar vtedy na svojom Twitteri zverejnil množstvo ukážok s poznámkou, že Trump nehanebne nalieha na ukrajinského prezidenta, aby zastavil korupciu na Ukrajine. Podľa neho tým chcel nenápadne dosiahnuť to, aby sa začalo vyšetrovanie Bidena, a sebe tým tak chcel uľahčiť cestu prezidentskou kampaňou v roku 2020.

Americká historička a profesorka Heather Cox Richardsonová zase napísala, že Trumpovo naliehanie na Zelenského je „z dnešného pohľadu tak strašne brutálne“.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 04:02