StoryEditor

Brutálna technologická vychytávka, ktorú chceš mať. Skladací telefón od Samsungu sme si zamilovali

Natívny obsah29.06.2022., 00:00h

Skladacie telefóny sú na trhu už niekoľko rokov a aj keď ich predaj medziročne stúpa, stále nie sú úplne masovou záležitosťou. Mnohých totiž odrádzajú obavy z toho, že displej sa sústavným otváraním rýchlo znehodnotí a iní sa zase pýtajú, či takéto zariadenie vôbec potrebujú.

Lajkuj Brainee.sk na

Samsung čoby líder na poli skladacích smartfónov je presvedčený, že tieto zariadenia sú dobrou voľbou nielen pre technologických fajnšmekrov, ale aj pre bežných používateľov. V redakcii sme si preto vyskúšali tretiu generáciu Samsung Galaxy Z Flip3 5G a dojmy z nášho testovania nájdeš v nasledujúcich riadkoch.

Tretia generácia skladacieho smartfónu sa od svojich predchodcov vizuálne príliš nelíši. Rozdiely medzi svojimi predchodcami sa totiž ukrývajú najmä vo vnútri zariadenia. Medzi hlavné prednosti patrí bezpochyby certifikácia IPX8, čo znamená, že telefón bez problémov zvládne aj ponorenie do vody. To má Samsung zatiaľ vychytané ako jediný výrobca.

image

Samsung Galaxy Z Flip3 5G

Samsung/

Pevná konštrukcia a výkonný hardvér

Výrobca poriadne prekopal konštrukciu zariadenia, vďaka ktorej je omnoho pevnejšie a bezpečnejšie. Potešia aj drobné detaily, napríklad po hranách displeja sa nachádzajú malé výbežky, ktoré zabránia tomu, aby sa pri zaklapnutí o seba dotýkal.

Celé zariadenie poháňa vysoko výkonný procesor Snapdragon 888, ktorý je doplnený o 8 GB operačnej pamäte. Vďaka tomu nerobí telefónu žiadny problém ani prepínanie medzi aplikáciami a náročnejší multitasking. Telefónu totiž môžeš na predĺženom displeji šikovne rozdeliť obrazovku a riešiť dve appky naraz - bez akéhokoľvek zasekávania.

Vyskúšali sme hneď niekoľko hier od Asphalt 9 po PUBG Mobile, no so žiadnou z nich nemala skladačka od Samsungu problém. Pri zapnutí nám rovno dorazila aj aktualizácia na Android 12, takže sme si hneď mohli užívať vychytávky najnovšieho operačného systému.

image

Samsung Galaxy Z Flip3 5G

Samsung/

Batéria má síce kapacitu „len” 3 300 mAh, no vzhľadom na rozdelenie na dve časti je pochopiteľné, prečo nemohla byť väčšia. Zariadenie však pri bežnom používaní bez problémov zvládne celý deň, no ak si poweruser, je vhodné mať po ruke nabíjačku. Omnoho viac zamrzí absencia rýchleho nabíjania - telefón sa z 0 na 100 percent nabije za približne hodinu a dvadsať minút.

Skladačka, ktorá ťa bude baviť

Môžeme povedať, že Samsung Galaxy Z Flip3 5G šlape rovnako, ako bežný telefón, takže môžeme bez zbytočných rečí prejsť k tomu, čím vyniká – skladacím displejom.

Aj keď skladacie telefóny patria k tých najkrehkejším, pri poslednom modeli od Samsungu môžeš byť o niečo pokojnejší. Hlavný 6,7 Dynamic AMOLED displej je pokrytý novou fóliou, ktorá je až o 80 percent odolnejšia než predchádzajúca verzia.

Okrem toho ponúka nádherné Full HD+ rozlíšenie 1080 x 2640 bodov, pomer strán 22:9 a 120 Hz obnovovaciu frekvenciu, ktorú si vieš v prípade potreby znížiť na štandardnú polovicu a prípadne ušetriť trochu šťavy. Miesto ohybu je síce citeľné na dotyk aj viditeľné na pohľad, no pri prezeraní obsahu človek tento zhyb prestane absolútne vnímať.

image

Samsung Galaxy Z Flip3 5G

Samsung/

Druhý dispej je skvelý pomocník

Veľmi rýchlo sme si obľúbili aj druhý displej, ktorý výrobca šikovne umiestnil vedľa dvojice zadných fotoaparátov. Ten oproti predchodcom značne narástol, a aj keď má svoje limity, skvele sa hodí na rýchly prehľad o notifikáciách.

Nechýbajú ani widgety v podaní hudby, budíka, kalendára, počasia a ďalších, no zamiluješ si hlavne možnosť zachytenia selfie cez zadný fotoaparát. Druhý displej sa premení na hľadáčik, vďaka čomu si urobíš skvelú fotku hneď na prvýkrát. Svoje okolie tak odzbrojíš dokonale ostrými fotkami, ktoré ti budú zbierať srdiečka na sociálnych sieťach.

Foťák do kapsy

Samsung zariadenie vybavil dvomi hlavnými fotoaparátmi. Hlavnému 12 Mpx snímaču sekunduje 12 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát. V tomto smere ide o veľmi dobrý štandard, ale samozrejme, nejedná sa o profi fotoaparát. Fotografie sú však veľmi pekné a telefónu nerobí problém ani šero a nočné zábery. Telefón ťa poteší aj špičkovým stabilným videom z hlavného fotoaparátu vďaka optickej stabilizácii obrazu. Storky na sieťach tak konečne nebudeš mať roztrasené.

Keď telefón sklopíš, dostaneš obdĺžnik o veľkosti 8,6 × 7,2 centimetrov, ktorý bude bezpečne chrániť hlavný displej. Pre niekoho však môže byť problémom hrúbka, pretože telefón je v zloženom stave hrubý ako dva bežné telefóny. To znamená, že ho vo vrecku budeš nielen cítiť, ale aj vidieť. Naopak, do tašky či kabelky by si sotva našiel skladnejší smartfón.

Hejteri nemajú šancu

A čo typická otázka kritikov, že displej skladacieho telefónu sa po čase opotrebuje, znehodnotí či vytvorí čierny pásik? Samsung v prípade skladacích modelov (Z Flip3 5G aj Z Fold3 5G) garantuje až 200-tisíc otvorení a zatvorení. Pre lepšiu predstavu - pokiaľ by si telefón za deň použil 75-krát (150 zatvorení a otvorení), vydržal by ti minimálne tri a pol roka, čo je v každom prípade interval, po ktorom sa drvivá väčšina z nás začne obzerať po novšom modeli.

image

Samsung Galaxy Z Flip3 5G

Samsung/

Testovanie tohto smartfónu sme si naozaj užili. Keďže skladací pánt môžeš variovať do viacerých polôh, už nikdy nebudeš potrebovať selfie tyč a vďaka sekundárnemu displeju sme telefón ani nemali potrebu toľko otvárať. Vďaka tomu sa nám tak často nestávalo, že sme od práce rýchlo utekali k scrollovaniu sociálnych sietí.

Skladačku Galaxy Z Flip3 5G zoženieš na oficiálnom e-shope Samsung.sk za skvelých 799 eur. To z tohto zariadenia robí naozaj dostupnú technologickú vychytávku, ktorú ti budú závidieť nielen tvoji známi, ale aj široké okolie.

  • Rozmery: 8,64 x 7,22 x 1,71 cm (zložený) a 16,6 x 7,22 x 1,71 cm (otvorený)
  • Hmotnosť: 183 gramov
  • Displej (hlavný): 6,7 palca, 2 640 x 1 080 pixelov, OLED, 120 Hz
  • Displej (predný): 1,9“, 260 x 512 pixelov, OLED
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 888
  • Úložisko: 128 alebo 256 GB, UFS 3.1 (rýchle úložisko)
  • Pamäť: 8 GB
  • Fotoaparáty: 12 Mpx f/1.8, 12 Mpx f/2.2 (ultraširoký)
  • Predný fotoaparát: 10 Mpx, f/2.4
  • Batéria: 3 300 mAh
  • Cena: 799 €
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:16