Vo Švédsku miznú staré lesy rýchlejšie ako v Amazónii.X/Swidstrand/
StoryEditor

Vo Švédsku miznú staré lesy rýchlejšie ako v Amazónii. Zo vzácnych stromov máš možno doma nočný stolík aj ty

Michal Čiernik27.04.2024., 10:30h

Švédske pôvodné staré lesy sa vyrubujú extrémnou rýchlosťou. O pár desiatok rokov by mohlo úplne zmiznúť.

Lajkuj Brainee.sk na

Väčšina európskych prírodných ekosystémov sa v priebehu storočí stratila. Stále však existuje značné množstvo prirodzeného starého lesa, najmä na severe. Tieto „staré“ lesy sú mimoriadne cenné, pretože majú tendenciu hostiť viac druhov, ukladať viac uhlíka a sú odolnejšie voči zmenám životného prostredia.

image

Ťažba v chránenom Tatranskom národnom parku naberá hrozivé rozmery. Budú z toho malé lesné závody, odkazuje bývalý riaditeľ

Mnohé z týchto lesov sa nachádzajú vo Švédsku. Ide o takzvaný pás boreálnych lesov, (tajgy) ktoré obklopujú svet cez Kanadu, Škandináviu a Rusko. Ale po preskúmaní územií prirodzeného lesa vo Švédsku vedúci výskumný pracovník, CSIRO Environment (Organizácia pre vedecký a priemyselný výskum Commonwealthu) Pep Candell so svojim tímom zistili, že sa rýchlo klčujú – dokonca rýchlejšie ako amazonský dažďový prales.

image

Tieto „staré“ lesy sú mimoriadne cenné, pretože majú tendenciu hostiť viac druhov, ukladať viac uhlíka a sú odolnejšie voči zmenám životného prostredia.

X/Tom_galia/

„Neexistuje žiadne priame monitorovanie týchto lesov, žiadne dôkladné hodnotenia vplyvov na životné prostredie a zdá sa, že väčšina verejnosti si ani neuvedomuje, že sa to vôbec deje,“ napísal vedec pre The Conversation. Podľa Candella môže byť niekedy zložité aj rozoznať samotný starý pôvodný les. Je však jasný rozdiel medzi lesmi, ktoré boli niekedy v minulosti úplne vyrúbané a tými, ktoré nikdy neboli.

Severské pralesy

Holorubná ťažba sa vo Švédsku začala objavovať začiatkom 20. storočia a od 50. rokov 20. storočia je dominantným typom lesného hospodárstva v krajine. Nevyrúbané lesy, ktoré predchádzajú tomuto obdobiu, teda s najväčšou pravdepodobnosťou neboli vyrúbané a keďže sú staré, možno ich zaradiť medzi pralesy.

V štúdii sa zamerali konkrétne na lesy v nechránených oblastiach, kde sa stromy ešte pred rokom 1880. To je dávno pred rozsiahlym prijatím holorubného výrubu vo Švédsku čo znamená, že pravdepodobne nikdy neboli vyrúbané.

image

Tieto nechránené staré lesy tvoria približne osem percent produktívnej lesnej pôdy vo Švédsku, teda v oblasti, ktorá je vo všeobecnosti priaznivá pre lesníctvo.

X/Garyshaffer206/

Tieto nechránené staré lesy tvoria približne osem percent produktívnej lesnej pôdy vo Švédsku, teda v oblasti, ktorá je vo všeobecnosti priaznivá pre lesníctvo. To predstavuje asi 1,8 milióna hektárov starého lesa, čo je viac ako celková zalesnená plocha v mnohých európskych krajinách. Na porovnanie, na Slovensku máme 1,95 milióna hektárov ale všetkých lesov.

Výrub

V rokoch 2003 až 2019 bolo podľa štúdie 20 percent všetkých holorubných lesov vo Švédsku starých. Znamená to, že značný podiel lesných produktov, ako je drevo, papier a bioenergia, pochádza zo starých stromov. Straty v nechránených pôvodných lesoch dosahujú 1,4 percent ročne, čo znamená, že ak bude tento trend pokračovať, do 70. rokov 20. storočia sa úplne stratia.

Pre predstavu, staré lesy vo Švédsku boli v rokoch 2008 až 2023 vyrúbané šesť až sedemkrát rýchlejšie ako brazílsky amazonský prales.

V boji za záchranu tohto jedinečného ekosystému navrhla usmernenie aj Európska komisia. Tá všetkým krajinám, ktorých sa to týka, navrhla mapovanie a ochranu všetkých zostávajúcich starých a pôvodných lesov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 10:32