Wikimedia/Augustin Erdland, Wikimedia/ Lorrie Graham/AusAID
StoryEditor

Kedysi bol druhý najbohatší na svete. Príbeh ostrova, ktorý zničila obezita a rozhadzovanie peňazí (podcast)

Miroslav Kamody22.04.2022., 15:00h
Nauru je malý ostrov v Pacifiku ležiaci 2900 km od Austrálie. Je držiteľom hneď niekoľkých prvenstiev - s rozlohou 21 kilometrov štvorcových je najmenší ostrovným štátom na svete, je jediným štátom bez oficiálneho hlavného mesta a jeho obyvatelia sú najobéznejší na svete.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa údajov WHO trpí obezitou až závratných 61 percent obyvateľstva. To však stále nie je dôvod, prečo tento ostrovný štát ročne navštívi len 200 ľudí, čo predstavuje najmenej turistov na celom svete. Prispela k tomu obezita, rozhadzovanie peňazí i práčka 70 miliárd dolárov ruskej mafie.

Nezamestnanosť tu dosahuje až 90 percent a školstvo je na pokraji zrútenia. Na prvý pohľad pekné pláže Pacifiku lemujú škaredé ťažné mechanizmy a kovmi sfarbené pobrežie. Ostrov jednoducho neláka žiadnych turistov. Dnes vyznieva priam ironicky, že prvý známy Európan, ktorý sa k ostrovu v roku 1776 priblížil, ho nazval „Príjemný ostrov“.

Reuters

​Čo sa tu vlastne stalo a čo predchádzalo tvrdému pádu drobnej krajiny, ktorá mala svojho času gigantické plány a finančné prostriedky na rozvoj? To sa dozvieš v rámci nášho podcastu Not Sorry to Think. Celú epizódu si môžeš vypočuť nižšie, alebo aj na Podmaze, Google Podcasts, Apple Podcasts či Anchore.

Zdroje použité v tejto epizóde, rovnako tak prepis celej epizódy, nájdeš po kliknutí na tento odkaz. Zvuky použité v tejto epizódy pochádzajú z webu freesound.org.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/podcasty, menuAlias = podcasty, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 21:27