Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahuShutterstock
StoryEditor

Porovnanie CMS 2021: Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu

09.03.2021, 23:00
Ak chcete na svoju stránku pritiahnuť čo najviac návštevníkov a udržať si ich, potrebujete príťažlivý obsah: Texty, obrázky videá a grafika nielen dodávajú hodnotu čitateľovi a používateľovi, ale sú registrované aj vyhľadávačmi. Udržiavanie kvalitného obsahu znamená jeho neustále obnovovanie; publikovanie, aktualizovanie a manažment obsahu pútavým spôsobom. Manažment obsahu väčších webstránok je gigantická úloha, sotva zvládnuteľná bez použitia systému manažérstva obsahu (CMS). Tento sprievodca ponúka prehľad najdôležitejších požiadaviek na CMS a porovnanie najobľúbenejších open source riešení.

Definícia systému manažérstva obsahu (CMS)

Systém manažérstva obsahu je softvér, ktorý umožňuje používateľom bez programátorských znalostí tvoriť, upravovať a zverejňovať webový obsah, napr. text či multimediálne prvky, hromadne prostredníctvom grafického používateľského rozhrania.

Správne si vybrať

Výber perfektného CMS je veľmi náročný, pretože je ľahké stratiť sa v spleti možností, keď hľadáte tú najlepšiu. V súčasnosti je na trhu dostupných 250 - 350 rôznych programov. Možnosti sú nekonečné, od jednoduchých nástrojov až po rozsiahle podnikové systémy. Musíte si najprv položiť otázku, aké požiadavky musí CMS spĺňať, ak má najlepším možným spôsobom podporiť Váš plánovaný online projekt.

Prehľad druhov aplikácií

V podstate existujú tri základné druhy aplikácií pre systémy manažérstva kvality. Pri výbere softvérového riešenia pre nový online projekt by malo byť Vaše rozhodnutie založené na tom, ktorá oblasť je najdôležitejšia pre vývoj Vášho projektu. Základné rozdelenie je na webový systém manažérstva obsahu, publikovanie blogov/správ a publikovanie zamerané na sociálne siete/komunity.

TIP: Ak chcete nájsť najlepší CMS pre Váš projekt a využiť jeho výhody, potrebujete jednoznačne rozumieť obsahu a cieľom Vášho projektu.

Webový systém manažérstva obsahu

Pri tradičnom webovom systéme manažérstva obsahu sa dôraz kladie na tvorbu a správu online obsahu. Zvyčajne je potrebné, aby mali viacerí editori prístup do back-endu, čo si vyžaduje komplexné metódy zdieľania.  Je dôležité, aby systém poskytoval optimalizované procesy určené webstránke s multimediálnom obsahom. Ďalšie významné faktory zahŕňajú manažment používateľských práv, schopnosť fulltextového vyhľadávania, efektívny systém spravovania noviniek a schopnosť prezentovať obsah vo viac ako jednom jazyku.

Publikovanie blogov/správ

Tento typ aplikácie, ako už naznačuje jej názov, sa zameriava najmä na blogovanie. Príprava obsahu, komplexné linky, rozumná kategorizácia a tiež schopnosť vytvárať odkazy na sociálne médiá a iné funkcie webu 2.0 sú zvlášť dôležité. Schopnosť interakcie s čitateľom a kontroly načasovania zverejnenia príspevkov patrí tiež medzi vlastnosti, ktoré je potrebné zvážiť. Rýchla a jednoduchá tvorba obsahu je takisto dôležitá, ak nie ešte dôležitejšia - ideálne je, ak je vykonateľná priamo prostredníctvom mobilného zariadenia.

Publikovanie zamerané na sociálne siete/komunity

Rozvoj online komunít a ich dostupnosť rozsiahlejším skupinám používateľov si vyžadujú oveľa širší rozsah funkcií ako pri jednoduchom blogu. Je to tak najmä preto, že online komunity sa zameriavajú na aktívne skupiny používateľov a nie na pasívnych čitateľov. Najlepšie je, keď obsah netvorí len prevádzkovateľ stránky, ale aj členovia komunity (obsah vytváraný používateľmi). Základný systém riešení zameraných na sociálne siete a komunity je z hľadiska dizajnu zvyčajne modulárny a ak je to potrebné, môže byť doplnený o niektoré funkcie webu 2.0.

Bez ohľadu na to, ktoré riešenie si vyberiete, každý online projekt sa začína od vhodnej domény. Ak chcete zistiť, či je Vaše plánované meno domény dostupné, môžete jednoducho použiť Domain Checker a zadať doň vybraný názov.

Proprietárny softvér vs. open source

Početné riešenia manažérstva obsahu od významných projektových komunít sú dostupné ako open source. Označujú sa ako open source softvér. Pri open source CMS sú systém a kód programu voľne dostupné a zdrojový kód môže vidieť v zásade každý. Používatelia môžu robiť zmeny, zlepšenia, rozšírenia a tiež prispôsobovať CMS individuálnym požiadavkám.

Opakom open source softvéru je proprietárny softvér. V tomto prípade je CMS vyvinutý konkrétnou spoločnosťou a šírený ako komerčný projekt. Používanie proprietárnych manažérskych systémov je zvyčajne spojené s nadobudnutím platenej licencie. Zdrojový kód nie je dostupný používateľom.

Open source softvér je zas zvyčajne dostupný bez licenčných nákladov. Takéto riešenia sú teda pre spoločnosti zvlášť atraktívne z ekonomickej perspektívy. Z hľadiska technologického vývoja nie sú zabehnuté open source CMS systémy horšie od proprietárnych riešení. Vysokokvalitné komunity vývojárov stoja za niektorými slávnymi projektmi, akými sú napr. WordPress alebo TYPO3. Rozsiahla dokumentácia a transparentné procesy vývoja taktiež zaručujú, že chyby softvéru a bezpečnostné medzery sú riešené promptne.

Aký vysoký je však podiel open source aplikácií na globálnom trhu v porovnaní s proprietárnymi riešeniami na prevádzku webstránok?

Softvérové riešenia na prevádzku webstránok v globálnom porovnaní

Zďaleka najobľúbenejšie riešenie na rýchle a nákladovo efektívne publikovanie obsahu je WordPress. Podľa BuiltWith W3Techs, ktorý analyzuje používanie CMS, viac ako 35% webstránok na celom svete používa open source CMS. Ďalšie open source projekty medzi desiatkou najobľúbenejších softvérových riešení na prevádzku webstránok sú Joomla!, Drupal a TYPO3.                                                                           

Open source systémy manažérstva obsahu dostupné používateľom v bezplatných komunitných verziách sú konkurenciou aj zavedeným HTML editorom ako Adobe Dreamweaver.

WordPress je s veľkým náskokom lídrom medzi poskytovateľmi systému manažérstva obsahu. / Zdroj: https://w3techs.com/technologies/overview/content_management/all

Trhový podiel jednotlivých systémov manažérstva obsahu (k februáru 2021):

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu

Open source riešenia sú podľa štatistiky obľúbené po celom svete. Mnohé online obchody vkladajú dôveru do e-commerce platforiem Magento, Shopify alebo francúzskeho softvéru pre e-shopy PrestaShop.  Úspech týchto systémov dokazuje, že open source produkty dokážu obstáť v porovnaní so štandardnými riešeniami v oblasti prevádzkovania komerčných webstránok. Tvorcovia webstránok od komerčných poskytovateľov sú v niektorých prípadoch takisto veľmi obľúbení.

Úspech open source softvérových projektov vnímame ako príležitosť k tomu, aby sme Vám predstavili najobľúbenejšie open source CMS riešenia a porovnali ich základné funkcie. V tabuľkovom porovnaní Vám predstavíme funkcie produktov WordPress, TYPO3, Joomla!, Drupal, Contao a Neos a zameriame sa na tieto oblasti:

  • Inštalácia a nastavenie
  • Správa používateľov
  • Prevádzka a tvorba obsahu
  • Optimalizácia vyhľadávania a responzívny dizajn
  • Bezpečnosť a služby

Najobľúbenejšie CMS systémy zblízka

Open source systémy WordPress, TYPO3, Joomla!, DrupalContao a Neos momentálne patria medzi najpopulárnejšie štandardné riešenia pre profesionálne prevádzkovanie webstránok. Samozrejme, nie každý systém je rovnako vhodný na všetky účely. Na tomto mieste sumarizujeme hlavné funkcie, druhy aplikácií a systémové požiadavky na rôzne systémy manažérstva obsahu. Naše tabuľky s výhodami a nevýhodami by Vám mali pomôcť pri rozhodovaní.

WordPress

S viac ako 18 miliónmi inštalácií je WordPress najpoužívanejší open source CMS na svete. Pôvodne bol vyvinutý ako blogovací systém, ale dnes má dostupných niekoľko rozšírení k základnej verzii, vďaka ktorým je možné softvér vylepšiť na plne funkčný systém manažérstva obsahu.

 WordPress: Blogovací softvér s CMS funkciami / Zdroj: wordpress.org

Fakty:

  • Viac ako 50 000 rozšírení a široká škála návrhov šablón zdarma
  • „5-minútová inštalácia“ cez sprievodcu
  • URL adresy priaznivé voči vyhľadávačom
  • Nástroje na publikovanie a správu vhodné pre mobilné riešenia

Systémové požiadavky na WordPress 5.3.2:

  • Webový server: Každý server s podporou PHP a MySQL/MariaDB (odporúčané: Apache alebo NGINX)
  • Middleware: PHP 7.3 alebo vyšší
  • Databáza: MySQL 5.6 alebo vyšší/MariaDB 10.1 alebo vyšší
  • Iné odporúčania: Podpora HTTPS

Rozsiahla komunita používateľov softvéru si môže vybrať z obrovskej zásoby tém, zásuvných modulov a ovládacích prvkov. Kritici však tvrdia, že tento systém je nielen príliš zložitý, ale tiež mätúci a ťažkopádny pri používaní. WordPress má také isté problémy ako všetky úspešné produkty softvérového vývoja: Kvôli vysokej návštevnosti je obľúbeným cieľom hackerov. Preto si musia používatelia pomerne pravidelne aktualizovať svoj WordPress softvér kvôli bezpečnostným aktualizáciám.   Tieto aktualizácie vychádzajú rýchlo po výskyte bezpečnostných problémov, nie sú však vždy kompatibilné so všetkými rozšíreniami, ktoré sú nevyhnutné pre efektívne používanie softvéru. V konečnom dôsledku teda môžu byť softvérové aktualizácie spojené so značnou administratívnou námahou, zvlášť v prípade veľkých projektov.

Vďaka svojej nenáročnej, jednoduchej inštalácii je WordPress vhodný pre malé a jednoducho štruktúrované webstránky. WordPress je efektívny CMS s intuitívnym webovým rozhraním najmä pre blogerov, ktorí chcú ponúknuť svojim čitateľom často sa meniaci obsah v príťažlivej štruktúre. S rastúcou zložitosťou online projektu sa však značne znižuje jeho užívateľská prívetivosť. Teoreticky sa v ňom dajú implementovať aj veľké podnikové projekty, ale v takom prípade nevyhnutne sprevádza široký rozsah funkcií nárast administratívnej náročnosti.

Ak sa snažíte o stabilnú prevádzku webu, WordPressrelatívne vysoké nároky na server pri zvyšovaní návštevnosti Vašej stránky. Používatelia, ktorí chcú rozvíjať komplexné, multidoménové a viacjazyčné projekty, by si mali na svoje účely vybrať namiesto WordPressu skôr CMS podobné ako TYPO3.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu TIP: Pre začiatočníkov s WordPressom je inštalácia na jedno kliknutie súčasťou WordPress hostingu. Ak si vyberiete túto možnosť, prevádzkovateľ webu prenechá všetky technické a serverové administratívne povinnosti na predajcu a môže sa plne sústrediť na obsah.

te záujem o popredný CMS program? Viac informácií o obľúbenom blogovacom programe nájdete v našom článku o základoch WordPressu

Joomla!

S takmer 5% trhovým podielom je Joomla! druhým najväčším hráčom na trhu s CMS. Tento softvér je zameraný tak na začiatočníkov, ako aj na pokročilých používateľov, ale jeho používanie je náročnejšie ako pri WordPresse. Na rozdiel od lídra, komplexné CMS funkcionality sú súčasťou programu bez potreby inštalovať rozšírenia. Bonusom pre laikov bez odborných znalostí v oblasti IT je kvalitná dokumentácia vo forme komunitou podporovaných online príručiek a aktívnych používateľských fór.

Joomla! Open source CMS s možnosťou rozsiahlych rozšírení / Zdroj: https://www.joomla.org/

Fakty:

  • V súčasnosti približne 8000 dostupných rozšírení
  • Objektovo orientované manažérstvo obsahu
  • Podpora komunity používateľov cez fóra

Systémové požiadavky na Joomla! 3.x:

  • Webový server: Apache HTTP Server 2.0 (odporúčaný 2.4) s mod_mysql, mod_xml, a mod_zlib; Nginx 1.0 (odporúčaný 1.8 alebo vyšší); MS IIS 7
  • Middleware: PHP 5.3.10 (odporúčaný 7.3 alebo vyšší)
  • Databáza: MySQl 5.1 s podporou InnoDB (odporúčaný 5.5.3 alebo vyšší); MS SQL server 10.50.1600.1 (odporúčaný 10.50.1600.1 alebo vyšší); PostgreSQL 8.3.18 (odporúčaný 9.1 alebo vyšší)

Joomla! je vývojovým štádiom open source CMS Mambo. Tento systém je obzvlášť obľúbený v USA a je charakteristický plne objektovo orientovaným dizajnom softvéru založenom na samostatnom MVC rámci. To umožňuje používateľom systému Joomla! tvoriť vlastné rozšírenia a zdieľať ich v rámci komunity, ak chcú, prostredníctvom katalógu rozšírení Joomla!, odkiaľ sa dajú prostredníctvom back-endu rozšírenia ľahko nainštalovať. Pomocou Joomla! modulov môžu byť vytvárané šablóny kombinovaním preddefinovaných prvkov obsahu.

Joomla! delí rozšírenia na zásuvné moduly, prvky a moduly. Môžu byť používaní v back-ende a tiež vo front-ende, čo môžu niekedy používatelia považovať za otravné. Správa prístupových práv a procesy schvaľovania sú občas považované pri veľkých projektoch za nedostatočné. Rozšírenia sú nápomocné, nie sú však vždy dostupné zadarmo.

Tip: Kvôli zložitosti sa odporúča používať softvér Joomla! prostredníctvom poskytovateľa hostingu. Technická infraštruktúra a pravidelné aktualizácie poskytuje priamo poskytovateľ s Joomla! hostingom, vďaka čomu je správa CMS oveľa jednoduchšia.

Drupal

Modulárny CMS Drupal bol pôvodne vyvinutý ako komunitné študentské riešenie, dnes je však dostupný ako plnohodnotný open source CMS. Softvér ponúka extrémne štíhlu základnú inštaláciu, ktorá sa dá značne rozšíriť modulmi. Dnes je sila projektu v komunite jeho používateľov. Už základný modul disponuje početnými funkciami webu 2.0 a komunitnými funkciami, napr. weblogmi, fórami a cloudmi kľúčových slov.

Fakty:

  • Veľmi flexibilné, modulárne usporiadanie
  • Štíhla základná inštalácia s viac ako 36 000 rozširovacími modulmi
  • Zameranie na publikovanie v sociálnych médiách a komunitné projekty
  • Viac ako 1100 distribúcií tvorí kompletné riešenie pre typické aplikácie

Systémové požiadavky na Drupal 8:

  • Webový server: Apache, Nginx, MS IIS alebo iný webový server s podporou PHP
  • Middleware: PHP 7.0 (odporúčaný 7.2 alebo vyšší)
  • Databáza: MySQL 5.5.3, MariaDB 5.5.20, Percona server 5.5.8 alebo vyšší (PDO vyžaduje úložné zariadenie kompatibilné s InnoDB); PostgreSQL 9.1.2 alebo vyšší (s PDO); SQLite 3.7.11 alebo vyšší

CMS Drupal ponúka široké možnosti pre personalizáciu vďaka svojmu modulárnemu usporiadaniu. Používatelia, ktorí presne vedia, čo chcú, sú ušetrení manuálneho zostavovania softvérových prvkov. Pri mnohých scenároch sú dostupné prednastavené distribúcie založené na rámci Drupal.

Pri svojom zameraní na publikovanie v sociálnych médiách je Drupal obzvlášť vhodný na malé a stredne veľké komunitné projekty. Široké spektrum rozšírení umožňuje implementáciu firemných stránok so zložitými multidoménovými štruktúrami. Spravovanie CMS jadra s komplexnými rozšíreniami si však vyžaduje expertízu a inštinkt. Ak základné funkcie softvéru nestačia, musia byť doplnkové moduly nainštalované manuálne cez FTP. Tento proces môže byť zložitý. Aktualizácia rozšírení je niekedy náročná, pretože nie vždy sú kompatibilné s back-endom.

Centrálna aplikácia Drupalu je vhodne usporiadaná pre publikovanie v sociálnych médiách a komunitné platformy. Tento CMS sa hrdí flexibilným, modulárnym systémom pre vysoko dynamické platformy založené na obsahu vytváranom používateľmi.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu

Poznámka:

Bezpečnosť údajov má najvyššiu prioritu zvlášť vtedy, keď sa Drupal používa ako komunitná platforma pre používateľov. Drupal hosting od IONOS-u tomu pomáha, poskytuje nezávislý prístup k CMS a navyše to všetko možno dosiahnuť pomocou inštalácie na jedno kliknutie

TYPO3

TYPO3 je po WordPresse druhým najobľúbenejším open source CMS.  Tento softvérový projekt je podnikový manažérsky systém a je neustále aktualizovaný a technicky inovovaný tímom skúsených vývojárov. TYPO3 je výborné riešenie pre veľké firemné portály a e-commerce platformy.

TYPO3 / Podnikový systém manažérstva obsahu na podnikateľské využitie / Zdroj: typo3.com

Fakty:

  • Podnikový systém manažérstva obsahu
  • Široká škála funkcií
  • Rozsiahla integrovaná správa práv
  • Jednoduchá integrácia ostatných systémov, napr. CRM alebo ERP riešení

Systémové požiadavky na TYPO3 CMS 9 LTS:

  • Webový server: Apache (odporúčaný), MS IIS, NGINX
  • Middleware: PHP 7.2 alebo vyšší
  • Databáza: MySQL 5.5 alebo vyšší / /MS SQL Server 2000 / /PostgreSQL 7.x and 8.x / /Oracle 8, 9, 10, a 11 / /Firebird 1.5.2
  • Hardvér: Minimálne 256 MB RAM
  • Iné odporúčania: GraphicsMagick alebo ImageMagick; GDlib; Freetype; ylib; ak používate Apache server: mod_gzip, mod_deflate, mod_rewrite; PHP cache (napr. APCu, PHP akcelerátor, OPcache, alebo Zend akcelerátor); jednotlivé rozšírenia môžu vyžadovať dodatočný softvér

TYPO3rozsiahlu komunitu používateľov, ktorá ponúka rýchlu a jednoduchú pomoc začiatočníkom, ktorí majú technické problémy alebo otázky. Existuje aj veľa profesionálov, ktorí sa špecializujú na podporu TYPO3 a poskytujú sprostredkovanie používateľom z radov podnikateľov.

Profesionálne používanie vysoko výkonných CMS vyžaduje expertné znalosti. S nimi môžu byť dobre implementované aj komplexné stránky s viacjazyčným obsahom. Značný rozsah funkcií zaisťuje profesionálny manažment práv na podnikateľskej úrovni a poskytuje rozhranie pre klasické obchodné aplikácie ako napr. CRM a ERP systémy. Na druhej strane však kritici poukazujú na potrebu dlhého obdobia odbornej prípravy a relatívne vysoké administratívne nároky.

V zásade je možné vďaka obrovskému spektru funkcií ponúkaných produktom TYPO3 implementovať akýkoľvek druh online projektu. Na oplátku je však potrebné vynaložiť značné náklady na inštaláciu, konfiguráciu a údržbu. Význačné postavenie a dobrá reputácia softvéru prispievajú k jeho obľúbenosti medzi relatívne malými webstránkami. V tomto prípade používatelia zvyčajne vynakladajú viac úsilia ako by to bolo potrebné. Ak totiž nepotrebujú celé spektrum funkcií, ktorými disponuje tento podnikateľský CMS, vo všeobecnosti by ich prevádzkovateľom lepšie poslúžil modulárny softvér so štíhlou základnou inštaláciou. V prípade zložitých projektov spravovaných skúsenými IT špecialistami je však TYPO3 optimálnym základom ich úspešného online pôsobenia.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Ak sa TYPO3 používa na rozsiahle a zložité projekty, inštalácia by mala prebehnúť v rámci hostingového balíčka.

Contao

CMS Contao je prehľadné a používateľsky prívetivé riešenie manažérstva obsahu. Tento systém je charakteristický intuitívnym, viacjazyčným back-endom a prehľadne štruktúrovanou administratívnou úrovňou. Softvér kladie zvláštny dôraz na kompatibilitu s webovými štandardmi a poskytuje neobmedzený online obsah v HTML 5.

Contao: Používateľsky prívetivý CMS pre neobmedzený webový obsah / Zdroj: https://contao.org/en/

Fakty:

  • Používateľsky prívetivý CMS so širokou škálou funkcií
  • Viac ako 1400 dostupných rozšírení pre Contao 4 a vyššie verzie
  • Back-end v mnohých jazykoch
  • Online demo
  • Dvojfaktorové overenie (od Contao 4.6)

Systémové požiadavky na Contao 4.4:

  • Webový server: Apache alebo IIS s podporou PHP a MySQL
  • Middleware: PHP 5.6.0
  • Databáza: MySQL 5.0.3
  • Iné odporúčania: Ak chcete využívať plnú škálu funkcií, potrebujete nasledovné PHP rozšírenia: GD, Imagick alebo Gmagick; DOM; intl; mbstring; mcrypt

Systémové požiadavky na Contao 4.8:

  • Webový server: Apache, NGINX alebo IIS s podporou PHP a MySQL
  • Middleware: minimálne PHP 7.1
  • Databáza: minimálne MySQL 5.5.7 s InnoDB a aktivovaný innodb_large_prefix
  • Ďalšie odporúčania: Ak chcete využívať plnú škálu funkcií, potrebujete nasledovné PHP rozšírenia: GDLib, DOM, Phar.

Základné nastavenie softvéru disponuje komplexnou škálou funkcií, ktoré sa dajú pomocou viac ako 1900 rozšírení flexibilne prispôsobiť individuálnym potrebám. CMS systém tiež ponúka integrovaného správcu tém. Vďaka tomu sa dá individuálne nastaviť dizajn a usporiadanie webstránky cez Contao pomocou predpripravených modulov. Navyše, majitelia webstránok majú na výber profesionálne témy pre rôzne druhy aplikácií a sektorov prostredníctvom webstránky Contao. Tieto témy sú však za poplatok.

Softvér je známy vysokými bezpečnostnými štandardmi. LTS verzia CMS má štvorročnú záruku. Počas tohto obdobia sú opravované chyby v LTS verzii a dochádza v nej k bezpečnostným aktualizáciám, no nie sú k nej pridávané nové prvky. LTS verzia je stabilná a odporúča sa pre aktívne webstránky.

Navyše, existuje aj vývojová verzia, ku ktorej sa na obdobie šiestich mesiacov poskytujú opravy chýb a bezpečnostné aktualizácie a obsahuje tiež nové prvky, ktoré nie sú súčasťou aktuálnej LTS verzie - budú zahrnuté do budúcej. Táto verzia je vhodná pre každého, kto chce testovať nové prvky.

Online demo a rozsiahla dokumentácia zabezpečia rýchle zoznámenie sa s tvorbou webstránok. Kompatibilita servera je zaistená prostredníctvom prvku Contao Check.

Tento flexibilný CMS je vhodný pre webstránky všetkých veľkostí. Poskytuje používateľom robustnú architektúru systému, ktorú možno prispôsobiť rôznym požiadavkám na profesionálne prevádzkovanie webstránok pomocou rozšírení.  Intranetové riešenia, e-commerce platformy, podnikové portály či mikrostránky môžu byť všetky uvedené do činnosti a všetky požiadavky sa dajú splniť - dokonca aj ak ide o optimalizáciu vyhľadávača či webové analýzy.

Iba viacúrovňový pracovný tok sa nedá implementovať cez Contao v štandardnej konfigurácii.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu

Neos CMS

Popri  TYPO3 je Neos skutočným open source podnikovým systémom manažérstva obsahu, so špeciálnym zameraním na editorov a vývojárov. Najdôležitejšie je, že editori dokážu tvoriť obsah v skutočnom editore WYSIWYG a že vývojári dostávajú najmodernejší systém s naprojektovanými rozšíreniami, štylistickými príručkami a atómovým dizajnom. Neos je ideálny systém pre prepájanie obsahu so systémami tretích strán (ERP, CRM, obchody atď.).

Neos: CMS pre veľké projekty / Zdroj: https://www.neos.io/

Fakty:

  • Open source podnikový systém manažérstva obsahu
  • Skutočný editor WYSIWYG (inline editovanie)
  • URL adresy priaznivé voči vyhľadávačom
  • Nástroje na publikovanie a správu vhodné pre mobilné riešenia
  • Naprojektované rozšírenia na prepájanie s inými systémami ako sú obchody, CRM alebo ERP riešenia

Systémové požiadavky na Neos CMS 5.x:

  • Webový server: Apache, NGINX#
  • Middleware: PHP >= 7.1.0 (PHP CLI musí mať rovnakú vývojársku verziu)
  • PHP moduly: mbstring, tokenizer, pdo_mysql, imagick alebo gmagick
  • PHP funkcie: exec(), shell_exec(), escapeshellcmd() a escapeshellarg()
  • Databáza: Oficiálne podporované: MySQL > 5.7.7, MariaDB > 10.2.2 a PostgreSQL > 9.4
  • Voliteľné: Oracle, Microsoft SQL Server, SAP Sybase SQL Anywhere, SQLite, Drizzle
  • Hardware: minimálne 256 MB RAM
  • Ďalšie odporúčania: Jednotlivé rozšírenia môžu vyžadovať dodatočný softvér

“Najlepšia voľba pre obsah” nie je len motto projektu Neos, ale aj to, čo chce každý deň dosahovať. Hneď od začiatku bol Neos naprojektovaný ako mimoriadne používateľsky prívetivý program. Je zameraný na takzvané inline editovanie: skutočný WYSIWYG editor. V porovnaní s inými, tradičnými systémami manažérstva obsahu, nemusia v tomto prípade editori vypĺňať desiatky políčok vo formulároch, napr. nadpisy, hlavičky a pod., aby získali hrubý prehľad nového obsahu prostredníctvom tlačidla pre náhľad. Namiesto toho editujú obsah priamo vo webovom rozložení neskoršej stránky.

To isté platí pre rozličné formáty zobrazenia, napríklad ako na tablete či smartfóne, alebo pre zobrazenie v rámci výsledkov vyhľadávania cez Google. Používatelia môžu jednoducho prepínať medzi zobrazeniami bez toho, aby museli odísť zo stránky. Takto môže byť obsah jednoducho a rýchlo optimalizovaný pre rôzne komunikačné kanály.

Ďalšou špeciálnou funkciou sú takzvané “Obsahové dimenzie.” Ide tu najmä o to, že editori môžu vytvoriť ľubovoľný počet verzií obsahu pre jednotlivé cieľové skupiny. Obsah nie je dostupný iba v rôznych jazykoch, ale aj pre rôzne cieľové skupiny (podľa pohlavia, kultúry, krajina, regiónu atď.). Marketingové kampane tak môžu byť riadené cieleným spôsobom. Prevádzkovanie obrovských množstiev multistránok v systéme Neos je tiež súčasťou jeho štandardného repertoáru.

Nový obsah v spoločnostiach často prechádza medzi tvorbou a zverejnením niekoľkými procesmi kontroly a schvaľovania. Prostredníctvom využívania používateľských a skupinových pracovných priestorov podporených flexibilným manažmentom práv sa Neos s ľahkosťou integruje do existujúcich procesov.

Napriek svojmu zameraniu na obsah nie je Neos „iba“ CMS. Neos bol vyvinutý kvôli integrácii a možnosti uplatňovať rozšírenia.. Ide o robustný CMS, s ktorým je spojený rovnako silný PHP rámec - Flow. Vývojári môžu projektovať Neos takým spôsobom, aký potrebujú. Používateľská komunita nazýva Neos Platformou pre aplikáciu obsahu.” Už z toho je jasné, že prednosťou tohto CMS je, okrem tvorby klasických webstránok, že používatelia majú možnosť tvoriť zložité projekty. Integrácia so softvérom tretích strán, pripojenie na externé systémy (ERP, CRM, atď.), e-shopové integrácie a mnoho iných vecí - všetko to je dosiahnuteľné s projektom Neos. Existujúce rozšírenia sa dajú ľahko nainštalovať prostredníctvom funkcie Composer (napr. Google Analytics, IBM Watson, Elasticsearch atď.).

Nič tiež nestojí v ceste samostatným rozšíreniam. Neos 4.0 zaviedol Assets API. To umožňuje priamy prístup k externým médiám (Google Drive, Dropbox, OwnCloud, etc.). Môžete tiež bez námahy používať služby pre fotografie ako napr. Fotolia alebo Unsplash na úpravu Vašich obrázkov bez toho, aby ste museli odísť zo stránky.

Možnosť aplikácie rozšírení v rámci projektu Neos má sotva nejaké hranice. Napríklad cena “Neos Award 2018” bola udelená projektu, ktorý dokáže exportovať online obsah vydavateľa z Neosu na vytlačiteľnú šablónu InDesign - vrátane špeciálnych značiek používaných pred zverejnením obsahu. To eliminuje potrebu zadávať a kontrolovať obsah dvakrát.

Po práve ukončenej revízii používateľského rozhrania v rámci funkcie React aktuálne vývojári pracujú na integrácii strojového učenia alebo opätovnej implementácii úložiska obsahu Neosu s CQRS a EventSourcing. Vďaka poslednému uvedenému je Neos obzvlášť zaujímavý pre banky, poisťovne a orgány verejnej správy, keďže dokáže bezpečne ukladať revízie obsahu z neskorších zmien.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Dreamweaver: Webdizajnový softvér nástroja Creative Cloud

Pri pohľade na štatistiky od W3Tech vyniká jedna alternatíva k systémom manažérstva obsahu založeným na zdrojoch: Mnoho majiteľov webov radšej buduje svoje stránky od základu pri použití HTML editora Dreamweaver. Tento webdizajnový softvér, pôvodne vyvinutý firmou Macromedia a teraz šírený prostredníctvom Adobe Systems, je dostupný používateľom nástroja Creative Cloud (CC)ako proprietárny produkt pre macOS a Windows.

Pre grafickú úpravu webstránok a obsahu dostupného na mobilných zariadeniach Dreamweaver kombinuje WYSIWYG editora s vysokovýkonným šifrovaním.  Vďaka tomu sú rozličné funkcie ako napr. zvýrazňovanie syntaxe, automatická integrácia kódu, validácia a náhľad prehliadača v reálnom čase dostupné vývojárom. Popri HTML 5 a CSS softvér podporuje webové štandardy ako PHP, Java, JavaScript, ASP či XML, a tiež CSS preprocesory SASS, Less a SCSS. Moderný, responzívny webdizajn môže byť implementovaný pomocou integrovaného CSS rámca Bootstrap.

Vďaka širokej škále funkcií a relatívne vysokým nákladom na používateľskú licenciu je tento vysokovýkonný softvér určený primárne profesionálnym používateľom. Viac informácií a tiež popis tejto atraktívnej alternatívy k CMS môžete nájsť v našom článku na túto tému.

Porovnanie nových systémov manažérstva kvality

Popri veľkých, dobre známych CMS boli v posledných rokoch vyvinuté systémy, ktoré nie sú natoľko rozšírené, no stojí za nimi aktívna komunita používateľov. Pre niektoré projekty alebo prístupy k tvorbe obsahu môžu byť tieto CMS to práve - aj keď nemusia byť zaujímavé pre väčšinu používateľov. Navyše, nižšie predstavené CMS môžu ponúknuť dôležité funkcionality, užitočné aj pre veľké spoločnosti.

Craft

Systém manažérstva kvality Craft bol vyvinutý v roku 2012, stále však patrí medzi úzko špecializované systémy. Je to tak z dvoch dôvodov: Prvým je, že pre nové produkty je extrémne náročné uplatniť sa na vysoko konkurenčnom trhu. Druhý dôvod nemusí byť nevýhodou: WordPress sa zameriava na jednoduchosť používania a umožňuje aj úplným začiatočníkom zverejniť príťažlivý blog už za pár minút, ale Craft oveľa viac priťahuje profesionálnych vývojárov.

Craft: CMS pre profesionálov / Source: https://craftcms.com/

Zatiaľ čo sa iné CMS spoliehajú na predpripravené témy, aby bolo navrhovanie stránky čo najjednoduchšie pre začiatočníkov, Craft predpokladá, že profesionáli si svoj HTML a CSS kód radšej napíšu sami. Vďaka tomuto je celý systém veľmi prehľadne usporiadaný. Kód webstránky je tak veľmi úhľadný a štruktúra uložených súborov je takisto logicky usporiadaná: Namiesto používania chronologicky usporiadaných súborov používatelia Craftu definujú pravidlá, na základe ktorých dané typy súborov patria daným adresárom.

Craft takisto disponuje prehľadným back-endom, v ktorom sa dokážu editori obsahu veľmi jasne vyznať a zverejňovať nové články. Pre tento štíhly CMS tiež boli vyvinuté samostatné zásuvné moduly, ktoré rozširujú jeho škálu funkcionalít. Skutočnosť, že tento CMS bol vyvinutý pre profesionálnych vývojárov, je zohľadnená v cene: Pokiaľ tvoríte webstránku iba pre seba, dostanete licenciu zadarmo. Ak však chcete vyvíjať webstránky aj pre iných používateľov, budete si musieť kúpiť licenciu.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Grav

Systémy manažérstva kvality sú vo všeobecnosti založené na databázach. Pri návšteve webstránky sa otvorí prístup k zodpovedajúcemu záznamu v databáze. Iba zopár CMS porušuje túto zvyklosť a zaobíde sa bez databázy. Takéto systémy ukladajú všetky dôležité informácie do súborov a tieto sa potom ukladajú do zodpovedajúcej štruktúry adresárov. Jedným z týchto CMS bez databázy je Grav, pri ktorom potrebujete iba webový server s dostatočne veľkým úložným priestorom a verziu PHP minimálne 5.5.9.

Grav: Žiadna databáza, mnoho rozšírení / Source: https://getgrav.org/

Pre Gravveľkú hodnotu rýchlosť, ale nezabúda ani na estetický aspekt. Na oficiálnej stránke nájdete údaje pre inštaláciu (malý ZIP archív) aj individuálne témy, ktoré sa dajú použiť na personalizáciu dizajnu. Funkčnosť sa dá rozšíriť viac ako 300 zásuvnými modulmi, pomocou ktorých môžete napríklad nastaviť back-end pre administratívu. Ak nechcete riešiť všetky nastavenia a rozšírenia sami, môžete využiť aj skeleton: Prednastavený balík, ktorý obsahuje šablóny webstránok.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Kirby

Flat file CMS, ako Kirby z Nemecka, sú takisto viac-menej bez databáz. Z tohto dôvodu sa CMS bez databáz a flat file CMS systémy spomínajú často jedným dychom, a rozdiel medzi týmito produktmi nie je jednoznačne definovaný. Flat file CMS systém pozostáva hlavne z jednoduchých súborov. Znamená to, že na pozadí nebeží žiadny komplexný alebo relačný databázový systém ako MySQL alebo MariaDB. Namiesto toho je tento druh CMS systémov založený na štruktúre priečinkov, ktoré obsahujú iba takzvané flat files (jednoduché súbory), ktoré neodkazujú jeden na druhý. Takto môžu byť integrované aj jednoduché databázy.

Kirby: Rýchly flat file CMS / Zdroj: https://getkirby.com/

Podobne ako pri systéme Grav, aj pri Kirby stačí, že používatelia si na server stiahnu iba niekoľko súborov zo štartovacieho balíčka (Apache 2, NGINX, LiteSpeed, Caddy). Potrebná je iba dostupnosť PHP. V zásade nie je ani potrebné disponovať administrátorským rozhraním s WYSIWYG editorom. Obsah sa dá jednoducho tvoriť pomocou textového editora a potom natiahnuť na server do správneho priečinka alebo použiť panel Kirby - s jednoduchým a prehľadným back-endom.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Pico

Ďalší flat file systém, obzvlášť populárny medzi fanúšikmi čistých riešení, sa nazýva Pico. Tento CMS sa zameriava na jednoduchosť a rýchlosť - a robí tak nielen bez databázy, ale aj celkom bez pohodlného back-endu. Stránky sa tvoria pomocou markdown súborov, ktoré sú následne roztriedené do adresárovej štruktúry na serveri. Markdown je jednoduchý značkovací jazyk, pomocou ktorého sa dá formátovať text. Preto je relatívne ľahké napísať stránku pre systém Pico v textovom editore a upraviť ju pomocou značkovacích prvkov.

Pico: Jednoduchý open source CMS / Zdroj: http://picocms.org/

Keďže tento CMS nemá back-end a preto ani zodpovedajúci WYSIWYG editor, nie je vhodné odovzdať tvorbu obsahu tímu editorov. Na druhej strane, pre vývojárov bude práca výrazne uľahčená, pretože tento systém neobsahuje žiadne nastavenia skryté v zložitých databázach. Všetky nastavenia sú umiestnené v textových súboroch. Vďaka tomu je tento flat file CMS veľmi vhodný pre malé projekty. Pico a jeho škála funkcií sa dá rozšíriť o rôzne dostupné témy a zásuvné moduly.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Bolt

Ďalším systémom v kategórii ľahkej váhy medzi CMS je Bolt. Vývojársky prístup spočíva v tom, že sa vytvorí rýchly systém, ktorý je veľmi prehľadný a ponúka len to, čo používatelia potrebujú. Neznamená to však, že s Boltom máte k dispozícii iba obmedzený rozsah funkcií. S potrebným know-how a pri použití rozšírení sa s ním dajú realizovať aj komplexnejšie online projekty.

Open source riešenie bez zbytočností / Zdroj: https://bolt.cm/

Pôvodný vývoj sa začal od holandskej marketingovej spoločnosti, ktorá vytvorila CMS Bolt na tvorbu webstránok pre svojich zákazníkov. Dnes je už tento open source projekt podporovaný aj z iných strán. Bolt je však stále zameraný na tvorcov webových stránok - na samotnú tvorbu stránok ako aj na ich dodatočnú konfiguráciu. Bolt disponuje prehľadným back-endom, v ktorom môžu editori tvoriť obsah. Práca s týmto CMS však nie je taká intuitívna a zjednodušená ako je to napríklad pri WordPresse.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu

Očakávania a požiadavky v súvislosti s CMS

Pred tým, ako sa rozhodnete pre jeden z mnohých dostupných systémov manažérstva obsahu, je nevyhnutné nadefinovať si cieľ Vášho plánovaného online projektu. Odpovedzte si na nasledovné otázky:

  • Aký typ obsahu plánujete ponúkať?
  • Kto je poskytovateľom obsahu?
  • Aké sú cieľové skupiny?
  • Akými zdrojmi disponujeme na prevádzku webstránky?

Je tiež dôležité odhadnúť, koľko ľudí by malo pracovať s CMS zároveň a aké pracovné postupy sa budú používať. Je CMS určený pre jediného blogera v rámci online komunity alebo má tvorbu obsahu na starosti celý redakčný tím či dokonca samotní návštevníci webu?

Aj Vaše priority v oblasti náročnosti na inštalovanie a konfiguráciu, používania, správy a funkcionalít musia byť pri plánovanom projekte zohľadnené. Zatiaľ čo pre niektorých je dôležitá jednoduchosť používania či napojenie na iné systémy, iní sa zameriavajú na SEO, bezproblémový prístup k online obsahu alebo vysokú úroveň bezpečnosti.

Pri výbere vhodného CMS systému by ste sa mali uistiť, že obrovská šírka najrôznejších funkcií zodpovedá Vašim individuálnym požiadavkám. Keďže tieto sa líšia od používateľa k používateľovi, pomôže iba priame porovnanie. Použite porovnávacie tabuľky, ak chcete zistiť, ktoré typy aplikácií najlepšie vyhovejú predstaveným riešeniam a ktorý systém Vám poskytne hladkú prevádzku.

Implementácia, inštalácia a nastavenie

Prvou prekážkou na ceste k implementácii online projektu cez CMS je inštalácia zvoleného softvérového riešenia. Čím náročnejší je systém, tým drahšia je jeho inštalácia a údržba. Joomla! a WordPress to uľahčujú pomocou sprievodcu inštaláciou, čo výrazne znižuje čas potrebný na inštaláciu. Malé webové projekty môžu byť prístupné online už po niekoľkých minútach. Drupal takisto ponúka používateľom štíhly proces inštalácie základnej verzie.  Veľa funkcií si však vyžaduje doplnkové moduly, ktoré sa dajú nainštalovať iba oveľa komplikovanejšie, pomocou FTP.

Inštalácia autonómneho podnikového systému manažérstva obsahu TYPO3 je takisto zložitá. Je primárne určený používateľom, ktorí chcú implementovať rozsiahle online projekty akými sú napr. stránky firiem alebo platformy pre nakupovanie na internete. Prevádzkovatelia webstránok by mali disponovať širokými znalosťami o inštalovaní, konfigurácii a administrácii softvéru.

Všetky open source riešenia v našom porovnaní CMS sú založené na programovacom jazyku PHP. Používatelia TYPO3 by tiež mali byť zbehlí v používaní databázového jazyka SQL a skriptovacím jazykom na strane klienta JavaScript. Prevádzkovatelia webstránok, ktorí chcú tvoriť alebo personalizovať svoje vlastné šablóny, musia mať znalosť PHP, ak chcú používať programy Joomla!, WordPress, Drupal a Contao. Používatelia programu TYPO3 sa budú musieť naučiť používať jeho vlastný šablónový jazyk, Fluid.

Rozšíriteľnosť prostredníctvom zásuvných modulov, rozšírení, modulov či ovládacích prvkov (widgetov) je dostupná v každom z nižšie predstavených systémov manažérstva obsahu. Mnohé funkcie sú využiteľné iba prostredníctvom rozšírení. To, ktoré prvky sú natívne a ktoré si vyžadujú dodatočné inštalácie, je predstavené v tejto porovnávacej tabuľke.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Správa používateľov

Všetky open source riešenia v našom porovnaní CMS sú založené na systéme mnohých používateľov. Takéto systémy so sebou nevyhnutne nesú otázku: Kto má oprávnenia na aké činnosti? To, ktoré funkcionality CMS majú podliehať správe používateľov, by malo byť základným výberovým kritériom, ak je stránka dostupná viacerým používateľom v tom istom čase. Nasledovná tabuľka ukazuje, že takmer všetky systémy z nášho CMS porovnania natívne podporujú základné funkcie v rámci správy používateľov. Viacúrovňové pracovné postupy sú jedinou oblasťou, pre ktorú potrebujete pri CMS Contao rozšírenie, keďže sa zameriava primárne na stredne veľké spoločnosti.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Prevádzka a tvorba obsahu

Prevádzkovatelia webstránok sa spoliehajú pri tvorbe a zverejňovaní online obsahu na CMS systémy. Dobrý CMS systém ponúka funkcionality, ktoré umožňujú používateľom tvoriť a spravovať obsah webstránok aj bez programátorských schopností. Hlavné kritériá pri voľbe CMS sú: intuitívny WYSIWYG editor s funkciou náhľadu a kontroly pravopisu, schopnosť importu pre netextové prvky ako sú napr. videá, interaktívne animácie typu flash alebo zvukový obsah a tiež funkcia fulltextového vyhľadávania.

S cieľom zabezpečiť návštevníkom webstránky  navigáciu na relevantný obsah by mal CMS disponovať aj dostupným systémom označovania, pomocou ktorého môže byť obsah usporiadaný podľa zmysluplných kľúčových slov.

Ak je hlavným účelom CMS zverejňovanie informácií, mal by podporovať blogovacie funkcionality , ktoré umožňujú propagáciu nového obsahu prostredníctvom webových kanálov a poskytujú dostupné možnosti pre spätnú väzbu čitateľov, akými sú napr. knihy návštev alebo možnosti pre komentovanie. Používatelia, ktorí chcú implementovať medzinárodné projekty, by sa mali uistiť, že obsah sa dá zverejňovať v niekoľkých jazykových verziách.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Optimalizácia vyhľadávania (SEO) a responzívny dizajn

Vysokokvalitný obsah je kľúčom k úspešnej webstránke. Prevádzkovatelia webstránok, ktorí chcú dobyť prvé priečky v rebríčkoch vyhľadávačov tiež musia vyhovieť určitým technickým požiadavkám. Tieto súvisia s URL štruktúrou online projektu, dizajnom metadát a orientáciou zobrazenia na mobilných zariadeniach.

Všetky open source riešenia v tomto CMS porovnaní ponúkajú používateľom možnosť prepísať parametrizované URL adresy do ‘hovoriacej’ schémy URL , ktorú dokážu interpretovať tak ľudia, ako aj vyhľadávače. Nie každý CMS podporuje túto funkciu natívne, bez rozšírení.

Významný vplyv na poradie vo vyhľadávačoch majú metadáta, napríklad názov a popis webstránky. Tieto sa zobrazujú používateľom spolu s URL ako úryvok vo výsledkoch vyhľadávania a slúžia ako podpichnutia, povzbudzujúce používateľov ku kliknutiu. Všetky predstavené open source systémy ponúkajú používateľom možnosť manuálne si vytvoriť jednotlivé metadáta pre podstránky online projektov.

Rastúci počet mobilných zobrazení zmenil požiadavky používateľov na internetové prezentácie. Prevádzkovatelia, ktorí majú zobrazenie zamerané výlučne na počítačové zobrazenia, strácajú potenciálnych návštevníkov a klesajú ich pozície vo vyhľadávačoch. Pri nových online projektoch by malo byť prioritou kvalitné zobrazovanie na mobilných zariadeniach. CMS systémy v zásade pôsobia proti používateľom tým, že striktne oddeľujú obsah od prezentácie. Pri všetkých predstavených riešeniach sa dajú nájsť šablóny, ktoré automaticky prispôsobujú veľkosť zobrazenia rôznym zariadeniam používateľov v rámci responzívneho dizajnu. Dajte si však pozor: Nie všetky sú dostupné zdarma.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Bezpečnosť a služby

Služby a podpora sú rozhodujúce faktory pri výbere CMS. Zvlášť malé a stredne veľké podniky si nemôžu dovoliť zaplatiť za služby profesionálnych agentúr pri tvorbe konceptu, implementácii a prevádzke webu.

Pre bezpečnú prevádzku je dôležité, či open source CMS disponuje potrebnými dátami a zdrojmi vo forme tém, zásuvných modulov a pravidelných aktualizácií.  V našom porovnaní CMS sa zameriavame výlučne na systémy, ktoré majú širokú základňu používateľov a vývojárov a poskytujú používateľom všetky potrebné informácie na bezpečné nasadenie webu vo forme detailnej projektovej dokumentácie. Všetky projekty ponúkajú zverejnené plány vydávania verzií, pravidelné aktualizácie softvéru a transparentné bezpečnostné protokoly.

Štúdia od nemeckého federálneho bezpečnostného úradu z roku 2013 potvrdila, že open source softvér môže byť v skutočnosti z hľadiska bezpečnosti konkurencieschopný voči drahým proprietárnym programom. Štúdia sa medzi inými týkala systémov ako Joomla!, TYPO3, WordPress a Drupal. CMS Contao bol jediný, ktorý nebol zahrnutý do tejto štúdie. Závery audítorov: Vo všetkých skúmaných open source riešeniach bola implementácia bezpečnostných procesov na najvyššej úrovni, v niektorých prípadoch dokonca lepšia ako pri komerčných produktov vyvíjaných v podmienkach časového tlaku. Ich použitie je pri profesionálnej prevádzke webstránok vysoko odporúčané.

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu

Záver

Naše porovnanie CMS ukazuje, že každé predstavené riešenie si zakladá na uvedených cieľoch softvérového vývoja, ktoré majú rozhodujúci vplyv na zameranie projektu. Hľadanie perfektného systému manažérstva obsahu, ktorý rovnako dobre splní všetky požiadavky na prevádzku webstránky, je márna práca. Naše závery neurčujú jasného víťaza - namiesto toho poukazujú na výhody a slabé stránky rôznych systémov vo vzťahu k jednotlivým projektom a ich špecifickým požiadavkám.

Kým WordPress sa zameriava prevažne na blogerov a ak má slúžiť ako CMS, potrebuje rozšírenia, systém ako TYPO3 ponúka rozsiahle spektrum funkcií už pri základnej inštalácii - pri malých online projektoch je to však zriedka potrebné.

Modulálrny CMS Drupal začínal ako komunitný projekt, no dnešným používateľom ponúka širokú škálu funkcií na úrovni webu 2.0. Ak ich však nepotrebujete, potom by ste si mali vybrať iný CMS - napríklad Joomla!. Tento systém tiež ponúka používateľom na výber mnohé rozšírenia, ktoré ho dokážu prispôsobiť konkrétnym okolnostiam.

Ak je Vašim cieľom používateľsky prívetivá prevádzka a neobmedzený prístup k online obsahu, je dobrým riešením Contao. Keďže ide o najmenší z tu predstavených projektov, používatelia sa budú musieť zmieriť s tým, že aj jeho komunita používateľov je najmenšia.  V porovnaní s inými projektmi neponúka mnoho rozšírení a používatelia dostanú na výber iba z úzkej ponuky profesionálnych tém.

Ponúkame Vám ešte záverečné porovnanie predstavených riešení vo vzťahu k najdôležitejším výberovým kritériám:

Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu Porovnanie CMS 2021 Najobľúbenejšie systémy manažérstva obsahu

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = news/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 18:29