Freepik.com
StoryEditor

Kde všade nájdete umelú inteligenciu do pár rokov

26.04.2023, 00:00

Umelá inteligencia (AI) je čoraz viac prítomná v našich každodenných životoch a nevyhýba sa ani oblastiam, kde by sme ju vôbec nečakali. V našom článku sa pozrieme na to, kde všade by sme mohli očakávať prítomnosť AI už o pár rokov a ako to ovplyvní náš život.

Umelá inteligencia - základné informácie

Umelá inteligencia (AI) je oblasť informatiky, ktorá sa zaoberá vývojom počítačových systémov. Tie sú potom schopné vykonávať úlohy, ktoré by normálne vyžadovali ľudskú inteligenciu. Cieľom AI je preto vytvoriť také programy, ktoré môžu rozpoznávať vzorce v dátach a použiť tieto vzorce na riešenie konkrétnych úloh.

AI pomáha pri riešení rôznych problémov v mnohých oblastiach, ako sú napríklad medicína, finančné služby, energetika či doprava. V medicíne sa AI už teraz využíva na diagnostiku a liečbu ochorení. Vo finančných službách zase na predikciu trhových trendov a správu rizík. A v energetike sa využíva na optimalizáciu využitia rôznych zdrojov energií.

Kde by ste však v budúcnosti AI vôbec nečakali? Niektoré oblasti a činnosti sú naozaj zaujímavé.

Vedeli ste, že…

… v doprave sa AI používa na plánovanie trás a optimalizáciu nákladov a času? Preto ak sa vám zmenil časový grafikon vášho obľúbeného vlaku či autobusu, tak na vine nemusí byť človek, ale práve AI.

UV/LED lampa na gélové nechty

Na vytváranie tvrdých a odolných vrstiev na nechtoch sa používa zariadenie UV/LED lampa na gélové nechty. Pri použití gélového laku nechty nevysychajú na vzduchu ako pri tradičných lakoch, ale sú vystavené UV/LED žiareniu, čím sa zabezpečí, že laková vrstva sa stane tvrdou.

Využitie AI v UV/LED lampe na gélové nechty môže pomôcť pri presnom určovaní času potrebného na vytvrdenie gélového laku. AI tiež dokáže efektívne analyzovať vlastnosti laku a na základe toho potom vypočítať optimálny čas potrebný na vytvrdenie. AI si tak v lampe na nechty sama určí, ako dlho potrebujú byť nechty vytvrdzované a aké ďalšie kroky sú potrebné.

Na druhú stranu, nevýhodou takto vylepšeného zariadenia je jeho vyššia cena a zvýšené nároky na údržbu.

Výroba klasických drevených postelí

Výroba klasických drevených postelí sa začína výberom kvalitného dreva. Následne sa drevo musí spracovať, aby sa odstránili nečistoty, ako sú prach a piliny. Len tak sa zabezpečí hladká povrchová úprava výrobku. Práve na tento výrobný proces môže byť využitá AI. Napríklad na ekonomickú optimalizáciu výrobného procesu, zlepšenie kvality výroby či zvýšenie efektívnosti.

AI sa tiež môže naučiť rozpoznávať rôzne vzory v dreve a z nich predpovedať, ako bude drevo reagovať na rôzne spôsoby spracovania. Týmto spôsobom môže byť celý výrobný proces ešte presnejší a rýchlejší.

Tip

V súčasnosti je pri výrobe klasických postelí moderným trendom implementácia rôznych technologických vychytávok. Napríklad AI zabudovaná v posteli vás bude informovať o kvalite vášho spánku a spôsoboch, ako ju môžete zvýšiť.

Elektronický dochádzkový systém

Ak hľadáte spôsob, ktorý by spoľahlivo slúžil na evidenciu pracovného času zamestnancov, je ideálnym riešením elektronický dochádzkový systém. S jeho pomocou môžete evidovať príchody a odchody zamestnancov, ich pracovné aktivity a mnoho iného. Na základe toho potom už bude hračkou efektívnejšie organizovanie práce a výpočet mzdy zamestnancov.

Využitie AI prináša do tohto systému aj ďalšie výhody. Jednou z možností je napríklad zlepšenie presnosti a efektivity procesu kontroly dochádzky, čo môže viesť k úsporám času a nákladov. Zároveň dokáže AI pomôcť s automatizáciou procesov či zlepšiť užívateľskú skúsenosť pre zamestnancov aj manažérov.

Záver

Umelá inteligencia je už dnes prítomná v mnohých oblastiach, kde nám pomáha riešiť rôzne problémy. Avšak v blízkej budúcnosti môžeme očakávať, že AI sa dostane aj do oblastí, kde by sme ju vôbec nečakali. Príkladom sú UV/LED lampy na gélové nechty alebo výroba drevených postelí.

AI tiež dokáže pomôcť pri ekonomickej optimalizácii výrobných procesov, zlepšení kvality výroby, predikcii trhových trendov, diagnostike a liečbe ochorení či plánovaní trás a optimalizácii nákladov a času v doprave.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 05:35