Posttraumatická stresová porucha (PTSD): PTSD je stav, ktorý sa môže vyvinúť po traumatickej alebo desivej udalosti, akou je napríklad sexuálne alebo fyzické napadnutie, nečakaná smrť milovaného človeka alebo prírodná katastrofa. Ľudia s PTSD majú často trvalé, desivé myšlienky a spomienky na udalosť a majú tendenciu byť citovo otupení.Pixabay
StoryEditor

Štúdia: Trauma z detstva má súvis s váhaním pri očkovaní a vzdorom proti lockdownu

07.02.2022, 10:43
Autor:
sansan
U ľudí, ktorí zažili traumu z detstva, je väčšia pravdepodobnosť, že sa budú cítiť nespravodlivo obmedzovaní vládnymi opatreniami proti covidu, že odmietnu očkovanie a podporia ukončenie sociálneho dištancu a nosenia respirátorov a rúšok.

Ľudia, ktorí zažili viac nepriaznivých skúseností z detstva, ako je fyzické, psychické alebo sexuálne zneužívanie alebo vystavenie domácemu násiliu alebo užívaniu návykových látok, mali podľa štúdie  financovanej Public Health Wales a uverejnenej v časopise BMJ väčšiu pravdepodobnosť, že nedôverujú vládnym informáciám o covide a porušia obmedzenia.

Tí, ktorí zažili štyri alebo viac z týchto traum mali trikrát väčšiu pravdepodobnosť, že odmietnu vakcíny ako ľudia, ktorí neuviedli žiadne, zistili vedci v telefonickom prieskume medzi 2 285 ľuďmi vo veku 18 a viac rokov vo Walese.

Mladí dospelí Walesania tiež častejšie odmietali vakcíny, pričom 18,39 percenta ľudí vo veku 18 až 29 rokov vyjadrilo váhavosť voči očkovaniu v porovnaní s iba 2,74 percentami ľudí vo veku 70 a viac rokov.

Zatiaľ čo menej ako jeden z desiatich respondentov uviedol, že sa cíti nespravodlivo obmedzovaný opatreniami, tí, ktorí zažili viac traum, sa častejšie cítili nespravodlivo obmedzovaní, rovnako ako mladší ľudia a muži, zistili výskumníci.

Respondenti so štyrmi alebo viacerými traumami mali podľa štúdie dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že porušia obmedzenia v porovnaní s tými, ktorí neuviedli žiadne.

Ľudia, ktorí zažijú traumu z detstva, sú vystavení väčšiemu riziku depresie, obezity, cukrovky, mŕtvice, rakoviny a iných negatívnych následkov.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb v USA sú traumy pravdepodobnejšie medzi deťmi, ktoré sa necítia blízko k svojim opatrovníkom, ktoré sa začali venovať sexuálnej aktivite skoro alebo tie, ktorých opatrovníci bijú alebo používajú iné formy telesných trestov kvôli disciplíne.

Traumy sú silne spojené s nízkou dôverou v lekárske povolanie medzi mladými dospelými, uvádza štúdia publikovaná v roku 2019 Národným centrom pre biotechnologické informácie.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 08:04