Reuters
StoryEditor

Čaputová predstavila prvých ľudí zo svojho tímu. Je medzi nimi aj Marián Leško

28.05.2019, 10:04
Autor:
lmlmTASRTASR
Nová prezidentka Zuzana Čaputová predstavila prvých troch ľudí do svojho tímu.

Nová prezidentka Zuzana Čaputová predstavila prvých troch ľudí do svojho tímu. Sú nimi Martin Strižinec, Juraj Rizman a Marián Leško.

Veľmi si vážim, že moju ponuku na poradcu pre vnútornú politiku prijal Marián Leško, človek, ktorý pozná slovenskú politiku tak dobre, ako málokto," píše Čaputová na sociálnej sieti.

Známy komentátor či moderátor

Hovorcom prezidentky bude bývalý moderátor relácie O 5 minút 12 na RTVS Strižinec.

"Teším sa, že mojím hovorcom sa rozhodol stať Martin Strižinec, moderátor a novinár s bohatými skúsenosťami v mediálnej oblasti," dodala Čaputová na sociálnej sieti.

Tretím mužom bude Juraj Rizman, ktorý pracoval vo Via Iuris. "Som rada, že bude zastrešovať tému životného prostredia a občianskej spoločnosti."

Kto sú noví Čaputovej ľudia

Čaputová na sociálnej sieti zverejnila aj krátke profily svojich prvých troch spolupracovníkov.

Marián Leško je politický komentátor a novinár. Pred Nežnou revolúciou začínal v komunistickom denníku Nové Slovo. Po osamostatnení Slovenska sa pokúšal neúspešne preniknúť do politiky na kandidátke ľavicovej strany Spoločná voľba. Potom sa opäť venoval žurnalistike, pracoval pre denník Pravda, neskôr pre denník SME, spolupracoval aj s Rádiom Slobodná Európa a doteraz pôsobil v týždenníku TREND. Pripravuje reláciu Sedem a účinkuje v nej. Pracoval v nadácii Zastavme korupciu a je autorom viacerých kníh o slovenskej politike.

Martin Strižinec od roku 2001 pôsobil v Rádiu Expres, od roku 2009 v televízii TA3 a od roku 2013 v RTVS. Moderoval spravodajské a publicistické relácie, takmer 5 rokov najsledovanejšiu politickú diskusiu O 5 minút 12. V súčasnosti pôsobí ako doktorand na Katedre žurnalistiky FiF UK.

Juraj Rizman bude poradcom pre životné prostredie a občiansku spoločnosť. Je známy slovenský environmentalista a dlhoročný predstaviteľ organizácie Greenpeace v SR. Podieľal sa na viacerých úspešných ochranárskych kampaniach, napr. proti plánovanej ťažbe zlata a uránu, či za prijatie zákona o starých environmentálnych záťažiach.

Od roku 2012 je členom Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie, poradného orgánu Vlády SR pre oblasť rozvoja občianskej spoločnosti na Slovensku. V roku 2017 bol ocenený cenou „Top hovorca roka“ – za komunikáciu občianskej kampane na podporu zrušenia Mečiarových amnestií.

Víťaznú kampaň novej prezidentky viedli Veronika Gulášová a Martin Burgr. O tom, aká dôležitá je autenticita v kampani, si môžete prísť vypočuť už tento štvrtok na festival kreativity Zlatý klinec 2019.

Čaputová zloží sľub v polovici júna
Zuzana Čaputová sa ujme prezidentského úradu 15. júna, keď ju čaká inaugurácia. Ústavou predpísaný sľub zloží počas slávnostnej schôdze Národnej rady SR v sobotu 15. júna napoludnie v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Prezident SR skladá sľub do rúk predsedu Ústavného súdu SR. Sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony." Ak by prezident sľub odmietol, alebo by ho zložil s výhradou, nemohol by stáť na čele štátu.

Zuzanu Čaputovú zvolili občania SR v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali 30. marca. V tomto kole porazila svojho protikandidáta Maroša Šefčoviča. Čaputovú volilo 1.056.582 voličov a získala 58,4 percenta hlasov.

Slovensko malo dosiaľ štyroch prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič a dosiaľ posledným prezidentom je Andrej Kiska. Funkčné obdobie mu uplynie, keď bude inaugurovaná jeho nástupkyňa Čaputová.

01 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 02 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam 03 - Modified: 2024-04-02 08:26:29 - Feat.: - Title: Na Zuzanu Fialovú sa spustila po Tarabovom príspevku lavína hejtu. Herečku si zastala aj prezidentka 04 - Modified: 2024-03-20 21:44:57 - Feat.: - Title: "Žiaden prezident nezlacní potraviny." Čaputová vyzýva Slovákov k voľbám 05 - Modified: 2024-03-20 12:08:10 - Feat.: - Title: Prezidentka vystúpi pred prvým kolom s mimoriadnym príhovorom v RTVS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:56