TASR
StoryEditor

Smer kolaboruje, naznačil ukrajinský veľvyslanec. Kope do každého ako Zelenskyj, reaguje Fico

28.03.2022, 17:51
Autor:
nasinasi
Strana Smer-SD si stojí za tým, že použitie ruskej vojenskej sily na území Ukrajiny odsudzuje, a že podporuje poskytnutie humanitárnej pomoci.

V nedeľnej politickej relácii V politike televízie TA3 sa ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška vyjadroval k súčasnej situácii vojny na Ukrajine.

Keď padla téma na postoj opozičnej strany Smer-SD k vojne, Muška komunikáciu sociálnych demokratov prirovnal k správaniu veľmocí k nemeckému kancelárovi Adolfovi Hitlerovi, čiže k appeasementu, v predvečer druhej svetovej vojny.

Naznačil tiež, že strana ktorá odmieta dodávať zbrane na Ukrajinu, kolaboruje s ruským režimom.

Na tieto slová v pondelok zareagoval líder Smeru-SD, Robert Fico, ktorý sa proti jeho slovám ohradil v oficiálnom stanovisku strany a označil ich za „neakceptovateľné“.

Kope do každého ako Zelenskyj

„Chcem ako predseda suverénnej politickej strany požiadať veľvyslanca Ukrajiny na Slovensku, aby sa zdržal podobných politických komentárov a zasahovania do vnútropolitických záležitostí SR. Nevhodnosť porovnania situácie na Ukrajine s rokom 1938 radšej nekomentujem,“ uvádza v stanovisku Fico na margo veľvyslancových vyjadrení.

„Veľvyslanec Muška, podobne ako prezident Ukrajiny, kope do každého, kto nechce na sto percent splniť želania Ukrajiny,“ dodal.

Podľa Fica jeho strana odsudzuje použitie vojenskej sily Ruska na území Ukrajiny a považuje ju „za neospravedlniteľné porušenie medzinárodného práva, aj keď bola výsledkom hrubého zanedbania dlhoročného obrovského napätia v ukrajinsko-ruských vzťahoch.“

​Zopakoval, že podporuje humanitárnu pomoc pre Ukrajinu, ale odmieta zasielanie zbraní na zabezpečenie jej obrany, keďže ich dodávky považuje za nástroj eskalácie napätia.

Rovnako spomenul, že „na rozdiel od súčasnej vlády nechce zaťahovať Slovensko do vojnového konfliktu“ a že jeho vláda mala v minulosti Ukrajine pomôcť v kľúčovom momente, keď odobrila spätné dodávky plynu.

Muška prirovnal situáciu k Československu

Veľvyslanec Muška v nedeľňajšej diskusii na tému vyjadrení slovenskej opozície k vojne pôvodne povedal: „musím ostať diplomatický, ale keby som sa mal vyjadriť ako občan Ukrajiny, tak by som to opísal slovami, ktoré sa nehodia do živého vysielania.“

Následne bol konkrétnejší a Smeru-SD a ďalších verejných činiteľov, ktorí odobrujú jedine humanitárnu pomoc pre Ukrajinu, odkázal:

„Chcem ponúknuť tým pánom, ktorí hovoria, že treba s pomocou humanitárnej pomoci bojovať, aby išli oni tam (na bojisko v Ukrajine – pozn. red.) a vyskúšali toto urobiť. Nech idú pod Kyjev do teritoriálnych územných obrán, nech si to vyskúšajú.“

Na tému nadviazal ešte tvrdšími slovami, keď vajatavé postoje prirovnal k nasilu zmierlivej politike predstaviteľov svetových veľmocí v čase, keď sa Adolf Hitler snažil zmocniť Československa, podobne ako teraz ruský prezident Vladimir Putin Ukrajiny.

​Dodal, že ak v takejto situácii niekto nesúhlasí s poskytnutím zbraní Ukrajine, tak „inak ako kolaboračným činom sa to nedá nazvať.“

Pripomenul zároveň, že na ukrajinskom bojisku v súčasnosti „ide o prežitie Ukrajiny a prežitie Európy“.

01 - Modified: 2022-03-24 11:38:51 - Feat.: 0 - Title: Súd dal za pravdu Čaputovej. Blaha ju nemôže označovať za vlastizradkyňu, musí premazať statusy 02 - Modified: 2022-03-23 06:26:14 - Feat.: 0 - Title: Slosiarik pre HN: Vojna môže z Hegera spraviť lídra, Fico si z Čaputovej urobil politického súpera 03 - Modified: 2022-03-17 11:26:08 - Feat.: 0 - Title: Kadyrov si Putina bráni. ,,Vladimir by vyzeral nešportovo, keby z teba vymlátil dušu," reagoval na Muska 04 - Modified: 2022-03-19 11:26:22 - Feat.: 0 - Title: Putin by ťa zložil, Elona, vysmial sa líder Čečencov Kadyrov miliardárovi Muskovi
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:32