StoryEditor

Výsledky Infočin 2005

29.09.2005, 00:00

Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation a Nadácia na podporu lokálnej demokracie boli tento rok organizátormi tretieho ročníka súťaže Infočin roka.

Súťaž bola vyhlásená 15. augusta 2005, odkedy mohli občania a organizácie zasielať svoje nominácie na Priateľský čin roka a Nepriateľský čin roka. Uzávierka zasielania nominácií bola v polovici septembra tohto roku. Následne nominácie hodnotila komisia zložená z radov novinárov, právnikov, pracovníkov mimovládnych organizácií a nadácií.

Výhercami v kategórií Priateľský čin roka sa v tomto roku stali a umiestnenia získali: 1. miesto: Obec Semerovo, starosta Imrich Hrabovský a kolektív – za príkladné informovanie o činnosti obce rôznymi možnými kanálmi, ktoré sú ľahko prístupné rôznym občanom; 2. miesto: Ministerstvo spravodlivosti SR, minister Daniel Lipšic – za novelu zákona o obecnom zriadení a zákona o samosprávnych krajoch, ktorou zabezpečilo, aby rokovania zastupiteľstiev obcí, miest a vyšších územných celkov o schvaľovaní odmien funkcionárom už nemohli byť utajené, tak ako sa to stávalo v minulosti; 3. miesto: Miroslav Kollár, Rada STV – za výrazné stransparentnenie činnosti Rady STV zavedením online zvukových prenosov zo zasadnutia Rady.

Výhercovia v kategórii Nepriateľský čin roka: 1. miesto: Primátor mesta Žilina Ján Slota – za neustále nerešpektovanie infozákona; 2. miesto: Starosta obce Brunovce Dušan Močko – za dlhodobé a pretrvávajúce ignorovanie zákona napriek niekoľkým súdnym rozhodnutiam v neprospech obce; 3. miesto: Ministerstvo hospodárstva pod vedením bývalého ministra Pavla Ruska – za ignorovanie uznesenia vlády, uznesenia NR SR a rozsudku Najvyššieho súdu SR tým, že si stále „nenašlo čas“, aby prešlo v minulosti utajované materiály týkajúce sa investície KIA a investičných stimulov.

Partnermi súťaže boli agentúra Prime time a Svetová banka. Pri príležitosti vyhlásenia výsledkov súťaže bola zároveľ sprevádzkovaná jej internetová stránka www.infocin.sk.

Zdroj: Vladislav Doktor, Stratégie

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 17:58