StoryEditor

Ministerstvo: Nový autorský zákon bude až po roku 2013

06.06.2012, 11:07

Jeho príprava patrí medzi priority súčasného vedenia rezortu.

Ministerstvo kultúry si uvedomuje nedostatky súčasného autorského zákona a preto jeho príprava patrí medzi priority súčasného vedenia rezortu. „To sa však nedá urobiť zo dňa na deň, do legislatívneho procesu tento nový zákon predložíme v druhej polovici tohto volebného obdobia,“ uviedol pre TASR hovorca rezortu Jozef Bednár. Nové znenie autorskej legislatívy by tak malo byť známe zrejme až po roku 2013.

Ministerstvo predpokladá, že nový zákon bude nielen reagovať na súčasné potreby ochrany autorských práv. Upravovať by mal aj nové spôsoby a prístupy k používaniu chránených obsahov v digitálnom prostredí. Zákon by mal tiež prispieť k podpore kreativity a tvorivosti autorov. „Rýchle riešenie v podobe novely, ktorá by do autorského zákona zapracovala výnimky, nie je jednoduché, keďže oblasť výnimiek a obmedzení je harmonizovaná v rámci práva EÚ a priestor pre národné úpravy je teda jasne vymedzený,“ poznamenal Bednár.

Rezort hovoril o úprave autorského zákona aj v kontexte sporu Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) s predstaviteľmi obce Pohorelá o faktúru na 62,4 eura. Obec odmieta zaplatiť poplatok za spievanie piesní počas verejných podujatí Deň Matiek a Privítanie Mikuláša, napriek tomu, že podľa SOZA jej táto povinnosť vyplynula zo zákona. „Ministerstvo kultúry je za dodržiavanie autorského zákona... Na druhej strane, očakávali by sme, že SOZA ako kolektívny vykonávateľ správy práv v oblasti hudobných diel bude k prípadom podobného typu ako v Pohorelej pristupovať citlivejšie a rozvážnejšie,“ komentovalo ministerstvo.

O potrebe novelizovať autorský zákon včera hovoril aj riaditeľ SOZA Vladimír Repčík. V súčasnom znení je podľa neho zákon zlý a nedokonalý, hoci vychádza zo štandardnej európskej legislatívy. Poukázal pritom, že súčasne znenie legislatívy bolo prijaté ešte v roku 2004. „Autorský zákon neodráža realitu, neakceptuje nové používania diel, nové technológie a niekoľko ďalších vecí, ktoré priniesol vývoj,“ podčiarkol šéf SOZA. O spoločnej vízií jeho zmien sa chce ešte tento týždeň rozprávať so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 17:33