RegioJet
StoryEditor

RegioJet chce vlak až do Košíc

05.08.2013, 12:15
Reálne je, že sa tak stane už v roku 2014. RegioJet uvažuje nad linkami Praha – Košice, ale aj Bratislava – Košice.

Spoločnosť RegioJet sa chystá predĺžiť vlakové spojenie Praha – Žilina až do Košíc. "Kupujeme teraz nové vlaky a keď ich budeme mať dostatok, potiahneme to až do Košíc," povedal pre Hospodárske noviny šéf spoločnosti Radim Jančura. V decembri to ešte nebude. Za reálny označil rok 2014, aj keď dodal, že nechce nič sľubovať.

Za "čerešničku na torte" medzi slovenskými železničnými traťami označil spojenie Bratislava – Košice. "Táto trať sa dokonca dá prevádzkovať bez dotácií a zvažujeme, že pokiaľ sa na Slovensku nebude nič diať, tak na túto trať vstúpime."

Pozrite si video s Radimom Jančurom na webe HNonline.sk a prečítajte si kompletný rozhovor Hospodárskych novín.

Šéf jediného súkromného prepravcu u nás, spoločnosti RegioJet, taktiež zvažuje, že Slovensko napadne v Bruseli. Nepáči sa mu, že Železničná spoločnosť Slovensko by mohla dostať štátnu pomoc v hodnote 16 miliónov eur za rok 2011. "Považujeme to za protizákonné. Povinnosťou dopravcu je stratu, ktorá vznikla nehospodárnosťou, vyriešiť zo svojho," uviedol Jančura pre HN. Ešte pred tým ako tak urobí, plánuje sa Jančura stretnúť s ministrom dopravy Jánom Počiatkom. Rezort dopravy situáciu zatiaľ nekomentuje. Ak Jančura Slovensko v Bruseli napadne, podľa právnikov sa komisia sťažnosťou bude musieť zaoberať. Bývalý šéf Železničnej spoločnosti Slovensko Pavel Kravec si myslí, že súkromný dopravca nemá šancu uspieť so svojou sťažnosťou. Podobný názor zdieľa aj exporadca pre dopravu premiérky Ivety Radičovej Ondrej Matej (SDKÚ-DS), ktorý aktuálne šéfuje Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo.

Zdroj: ik, TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 08:12