Robert Fico
StoryEditor

Fico má volebné video. Vyrastal bez mobilu a v katolíckej rodine

08.01.2014, 14:39
Robert Fico má prvé video do kampane. Stavil na chudobu, dedinu a cirkev. Pozrite si top výroky.

Neoficiálna prezidentská kampaň na Slovensku napreduje. Pripojil sa k nej aj Robert Fico, ktorý ako prvý z kandidátov prišiel s vlastným predvolebným videom.

Vo videu sa Fico sústredí na dve veci: skromné detstvo a vzťah k cirkvi. Prezentuje sa ako človek s kresťanskými koreňmi: "Pochádzam z rodiny, ktorá bola veľmi silne orientovaná katolícky," tvrdí. V jeho okolí bol vraj pomerne silný vplyv katolíckej cirkvi. Fico hovorí, že keby si mal dnes urobiť svoj profil, možno by vo vzťahu ku katolíckej cirkvi vyšiel lepšie ako ktorýkoľvek poslanec za KDH. "Neviem, či opäť mi to poškodí alebo mi to pomôže, ale ja som prešiel svätým prijímaním, prešiel som dokonca aj birmovkou," uvádza slovenský premiér a favorit na prezidenta s najväčšou podporou v prieskumoch.

Okrem kresťanského rozmeru zdôrazňuje Fico skromné pomery z detstva. Nazývy to "takým obyčajným prostredím". "Vyrastal som v prostredí ľudí, ktorí sa živili vlastnými rukami, chodili ráno do roboty na šiestu hodinu." Sám vraj tiež manuálne pracoval: "Keď som si chcel kúpiť rifle, tak som musel ísť v lete napríklad do pivovaru a stál som mesiac pri umývačke fliaš."

V úlohe nekonfliktného moderátora-kamaráta sa predstavil Marek Maďarič. Kulisou rozhovoru je busta Milana Rastislava Štefánika. Video sa objavilo na YouTube. Nemá byť posledné: strana Smer-SD avizuje "sériu osobných rozhovorov" o detstve, vstupe do politiky, význame sociálneho dialógu aj o úlohe budúceho prezidenta.

Okrem Fica sa zviditeľnujú aj ďalší kandidáti na post prezidenta. V uliciach je už billboardová kampaň, niektorí vydávajú knihy alebo blogujú. Kampaň sa oficiálne podľa zákona začína 15 dní pred voľbou a končí sa 48-hodinovým moratóriom. Prezidentskí kandidáti môžu na ňu minúť najviac 132 775 eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Viac informácií.

Najzaujímavejšie výroky z videa Roberta Fica:

"Detstvo som prežil bez mobilného telefónu, internetu a televízie, čiže šťastne."

"Nedám dopustiť na to, že dedinské prostredie, potom prostredie malého mesta Topoľčany až do skončenia gymnázia ma absolútne profilovalo a tvorilo."

"Ja by som dnes len mohol dopriať deťom, aby mali také pekné, veselé a búrlivé detstvo, ako som mal ja."

"Keď dnes niekomu poviem, že ma v nedeľu vyobliekali do tesiliek, do bielej košele a dali mi topánky a ja som sa nesmel ničoho dotknúť, ja som nemohol kopnúť ani do lopty a jedinú zábavú, ktorú som mal, tak to bola možnosť ísť sa pozrieť na futbalový zápas dospelých, tak tomu už dnes nerozumie."

"Ja o tom dosť málo hovorím, ale možno na to je teraz priestor povedať, že pochádzam z rodiny, ktorá bola veľmi silne orientovaná katolícky. A v rodine som mal kňazov, ktorí dokonca študovali a pôsobili v zahraničí..."

"Bolo to určite prostredie také obyčajné. Ja som nevyrastal v prostredí, kde boli rodičia lekári alebo intelektuáli. Vyrastal som v prostredí ľudí, ktorí sa živili vlastnými rukami, chodili ráno do roboty na šiestu hodinu."

"Pamätám sa, ako to bolo. Jednoducho keď som si chcel kúpiť rifle, tak som musel ísť v lete napríklad do pivovaru a stál som mesiac pri umývačke fliaš. Alebo som musel mesiac voziť betón na stavbe, kde ma zobrali ako brigádnika."

"Tak nejako inak sa vtedy žilo."

"Určite to bolo aj prostredie, kde vplyv katolíckej cirkvi bol pomerne silný."

"Neviem, či opäť mi to poškodí alebo mi to pomôže, ale ja som prešiel svätým krstom, svätým prijímaním, prešiel som dokonca aj birmovkou."

"Keby som si dnes mal urobiť profil vo vzťahu ku katolíckej cirkvi, možno by som vyšiel lepšie ako ktorýkoľvek poslanec za KDH."

http://youtu.be/66VXY70up_8

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 01:05