Kristína Kormúthová
StoryEditor

Za rasistický status dnes dostala moderátorka RTVS výpoveď

19.05.2014, 14:58
Kristína Kormúthová sa už na obrazovkách RTVS neobjaví, televízia s ňou ukončila spoluprácu.

RTVS zakročila voči moderátorke Kristíne Kormúthovej, ktorá mala na svojom osobnom facebookovom profile status s rasistickým podtónom. Dala jej výpoveď.

Televízia ihneď po prepuknutí kauzy stiahla Kormúthovú z obrazovky a dnes je jasné, že sa už nikdy ani nevráti. "S moderátorkou, pani Kristínou Kormúthovou sme vzhľadom na vzniknutú situáciu dnešným dňom ukončili zmluvnú spoluprácu," uviedla RTVS pre Stratégie.

Bližšie zdôvodnenie inštitúcia neposkytla. Rozhodnutím však podľa TASR zohľadnila interné normy vyplývajúce z členstva v Európskej vysielacej únii EBÚ. Štatút pracovníkov a spolupracovníkov RTVS vylučuje akúkoľvek formu diskriminácie.

Kormúthová moderovala na RTVS Góly - body - sekundy. Minulý týždeň na svojom osobnom Facebooku zverejnila príspevok s textom:

"Zobudiť sa o 04:30 na to, že si myslíte, že vám padá strecha na hlavu (lebo ohromný hrmot) a to pri tom nejaký nedonosený, smradľavý cigán vám z domu kradne 4-metrovú odkvapovú rýnu, je také slovenské. Prečo "toto" nemôžeme my poľovníci strieľať podobne ako škodnú? Prečooooo? A nech mi nikto nehovorí, že som rasista. Lebo mu niečo rozkúšem."

I keď ho neskôr stiahla, médiá si to všimli. O kauze informovali Topky.sk, Čas.sk (druhý príspevok tu), Aktuality.sk, O médiách, Pluska, ale aj Pravda či Sme.

"Dnes som za môj výrok na Facebooku prišla v RTVS o prácu, ktorú som mala veľmi rada," reagovala na koniec svojho pôsobenia v RTVS Kormúthová v písomnom vyjadrení. Poďakovala sa za možnosť pracovať pre telerozhlas. Opäť zdôraznila, že z jej strany išlo o konanie v afekte a nemala v úmysle znevažovať iné etnikum. Bývalá moderátorka pre TASR vysvetlila okolnosti jej počínania. "O pol piatej nad ránom, kedy sme sa zobudili na strašný hluk v dome, sme nevedeli vyhodnotiť, čo sa deje, či ide o krádež, ozbrojenú lúpež, fyzické napadnutie, či je páchateľ jeden alebo viac. V danej chvíli som mala najväčší strach v mojom živote," opísala. Tvrdí, že jej výrok bol reakciou na vypätú situáciu, ktorú nikomu neželá zažiť na vlastnej koži. "Jeho úmyslom však v žiadnom prípade nebolo všeobecne znevažovať akýkoľvek národ, rasu alebo etnikum, ale odsúdiť konkrétny čin zlodeja, ktorý už vyšetruje polícia. Dúfam, že mi život ponúkne ešte raz šancu robiť to, čo ma naozaj baví," doplnila Kristína Kormúthová.

Prípad s rasistickým podtextom sa nedávno odohral aj v USA: majiteľ klubu NBA L.A. Clippers Donald Sterling dostal za svoje výroky, ktoré povedal v osobnom rozhovore vtedajšej priateľke, pokutu 2,5 milióna dolárov a doživotný zákaz podieľať sa na akýchkoľvek aktivitách NBA alebo svojho vlastného tímu. Informoval The Hollywood Reporter.

Zdroj: Ivan Krasko, TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:08