Jaroslav Haščák
StoryEditor

Haščák prehovoril. Reaguje na Sme, Gorilu aj Nicholsona

13.10.2014, 17:12
Partner skupiny Penta Jaroslav Haščák posiela novinárom zo Sme odpoveď: Nejde o zápas za slobodu slova, ale o dotknuté ego.

Partner skupiny Penta Jaroslav Haščák prehovoril. Reaguje na nedávne udalosti okolo denníka Sme a najmä toho, že šéfredaktor, všetci jeho zástupcovia a niekoľko desiatok redaktorov chce dať výpoveď, ak do vydavateľstva Petit Press priamo alebo nepriamo vstúpi Penta.

Haščák zverejnil rozsiahlu odpoveď na webe Penty. Stratégie prinášajú jeho kľúčové výroky:

O protestoch v redakcii Sme: "Nechcem preto polemizovať s názorom, chcem polemizovať so snahou zamieňať osobný názor, za verejný záujem. (...) To, čo však nepovažujem za primerané a správne je, ak sa zamestnanec rozhodne vydávať svoj osobný nesúhlas a postoj, za nesúhlas a postoj celej firmy."

"Hoci SME a sme.sk sú vnímané ako vlajkové lode vydavateľstva, dnešné tituly Petit Pressu dotvárajú ďalšie desiatky až stovky ľudí, o ktorých sa toľko nepíše, resp. nemajú pravdepodobne potrebu tak intenzívne vyjadrovať svoje postoje a názory. Na nich by sa v dnešnej emotívnej diskusii asi tiež nemalo zabúdať."

"Šéfredaktor SME a tím jeho ľudí sa rozhodli ísť vlastnou cestou a pravdepodobne sa pokúsia vytvoriť konkurenciu súčasným médiám Petit Pressu, či iným mediálnym vydavateľstvám na Slovensku. Bude len zdravé, ak takáto konkurencia vznikne a ja jej úprimne držím palce. Nazývajme to však pravým menom. Nejde o zápas za slobodu slova, či demokraciu a tí, ktorí sa tak rozhodli nie sú o nič viac a o nič menej novinármi, či mediálnymi podnikateľmi, než ich kolegovia v konkurenčných vydavateľstvách.  Argument, že tí, ktorí zostávajú, resp. už pracujú vo vydavateľstvách pod investičným vplyvom Penty, sú submisívni a strácajú nezávislosť, zatiaľ čo, tí, ktorí odchádzajú sú hodnotoví, je falošný. Nie je to o hodnotách, ale o dotknutej hrdosti a egu."

O spolumajiteľovi vydavateľstva Petit Press: "Peter Vajda má svoje podnikateľské začiatky podobne ako Penta, J&T, či PPF v kupónovej privatizácii a nepochybne aj vlastníctvo denníka SME pomohlo k ochrane jeho podnikateľských záujmov v druhej polovici 90-tych rokov."

O kauze Gorila: "Nie je dodnes vyšetrená a nikto z pracovníkov Penty nie je súčasťou trestného konania."

"Zúžené vnímanie kauzy Gorila na to, či Róbert Fico pil, alebo nepil kolu je určite jednoduchšie a asi aj lepšie predá noviny, než pokúsiť sa investigatívne prejsť transakciu po transakcii a zistiť, či Penta v týchto transakciách pripravila slovenských daňových poplatníkov o stovky miliónov korún, alebo nie."

O Tomovi Nicholsonovi: "To, že sme sa usilovali o predbežné opatrenie voči vydaniu knihy Toma Nicholsona považujem za chybu. (...) Našim postupom sme veľmi neobratným spôsobom pomohli k vytvoreniu kultu „investigatívneho“ novinára Toma Nicholsona, ktorého investigatívna práca spočívala hlavne v tom, že románovo - detektívnym spôsobom prerozprával prepisy uvedené v spise Gorila a vytvoril ilúziu, že každý, kto si kúpi jeho knihu, dostane právo pochopiť temné zákutia slovenskej politiky."

O obavách z možného ovplyvňovania médií, ktoré Penta kúpi: "Penta nikdy v minulosti nevlastnila a ani neinvestovala do médií a preto žiadny novinár na Slovensku nemá s Pentou takú relevantnú skúsenosť, na základe ktorej by mohol zodpovedne tvrdiť, ako sa Penta bude ako vlastník správať. (...) Môžem slovenskú verejnosť, čitateľov denníka SME a pracovníkov vydavateľstva Petit Press ubezpečiť, že vstupom Penty do slovenských médií nedôjde k ohrozeniu slobody slova a ani k obmedzeniu práv novinárov na nezávislú tvorbu."

Prečo Penta kupuje médiá: "Rozhodli sme sa investovať do médií, pretože veríme ich primárnemu poslaniu, ktorým je prinášať verejnosti kritické a slobodné informácie."

 

Chronológia:

8. september: Denník Sme na predaj? Nemôžem potvrdiť, že kupcom bude Penta, hovorí vydavateľ

19. september: Penta sa údajne dohodla na cene za podiel v Petit Presse

23. september: Šéfredaktor Sme: Penta nás ešte nevlastní a ani nemusí

25. september: Analýza: Aké silné je vydavateľstvo Petit Press

2. októbra: Novinári Sme protestujú proti Pente a Haščákovi

8. októbra: O budúcnosti Sme a Petit Pressu sa rozhodne už čoskoro

8. októbra: Penta a SITA prehovorili o Sme: Zaručíme novinárom slobodu

10. októbra: Denník Sme sa búri. Ak ho kúpi Penta, väčšina redakcie dá výpoveď

13. október: .týždeň sa pridal na stranu Sme. Vychádza s »protestnou« titulkou

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 00:31