StoryEditor

Smer najviac predáva ilúzie, tvrdia analytici

12.11.2014, 12:00
Bisnode: Najracionálnejšie komunikuje strana Most-Híd, najagresívnejší je Smer-SD.

Spôsob, akým politická strana komunikuje, vypovedá o jej postojoch a správaní. Na základe článkov publikovaných najvýznamnejšími politickými stranami a blogov ich hlavných predstaviteľov, za obdobie od januára do októbra tohto roku, najracionálnejšie komunikovala strana MOST-HÍD. Na opačnom konci sa umiestnil SMER-SD.  Informácie vyplývajú zo štúdie analytika poradenskej spoločnosti Bisnode Milana Petráka a čerpajú z unikátnej metodiky analýzy skupinovej iracionality, ktorú pre tieto účely vyvinul (popis metodiky nájdete na konci správy).

Do analýzy boli zahrnuté všetky polemické, teda kritizujúce, varujúce či na kritiku reagujúce texty za obdobie od januára do októbra tohto roku. Najracionálnejšie komunikovala strana MOST-HÍD. Nasledujú strany KDH a SDKÚ-DS. Na opačnom konci sa umiestnila strana SMER-SD. „Priaznivý výsledok strany MOST-HÍD plynie z faktu, že ide o maďarskú stranu, ktorá sa snaží o zachovanie pokojných vzťahov so slovenským obyvateľstvom, dáva teda prednosť umiernenej komunikácii. Vypätým výrazom sa vyhýbali aj dve pravicové strany KDH a SDKÚ-DS,“ hodnotí Milan Petrák a súčasne komentuje, „strana SMER-SD sa síce mierou agresivity pohybuje v priemerných hodnotách, ale zo všetkých strán dosiahla najvyššie skóre v kategórii „Predaj ilúzií,“ pretože sa snaží získať voličov veľmi častými odkazmi na demokraciu, slobodu, dôveryhodnosť. Ďalšími agresívnymi stranami sú tie, ktoré sa najviac vyhraňujú voči Európskej únii, teda SaS a SNS. Oprosti SNS je ale SaS výrazne umiernenejšia, pokiaľ ide o kategóriu „Predaj ilúzií.“

 

Metodika analýzy skupinovej iracionality

Miera takzvanej iracionality politických strán sa dá určiť na základe frekvencie výskytu výrazov rozdelených do siedmich základných kategórií – agresivita, predaj ilúzií, dogmatizmus, zaštiťovanie sa kolektívom, ideologické myslenie, dramatickosť a posadnutosť symbolmi,“ vysvetľuje analytik Bisnode Milan Petrák a dodáva, že „analýza ide nad rámec tradičného pravo-ľavého politického triedenia a namiesto neho sleduje, kde sa na škále umiestnenia „umiernená“ – „radikálna“ – „extrémistická,“ daná politická strana nachádza. Radikálne, a tým skôr extrémistické strany, so svojimi priaznivcami komunikujú iným spôsobom ako strany umiernené.

Popis 7. sledovaných kategórií:

 

1. Agresivita: nenávisť k iným názorovým skupinám sa odráža v slovách ako: zmanipulovaný, odporný, prisluhovač, zlomyseľný, atď.

 2. Predaj ilúzií: vzhliadanie k „vyšším“ ideálom prezradia slová: sloboda, príroda, národ, spása, atď.

3. Dogmatizmus: naliehavá snaha „zachrániť svet“ vedie k používaniu slov: absolútne, rozhodne, všetko, každý, atď. (naopak slová ako čiastočný, neveľký, ojedinelý ukazujú na nízku dogmatickosť)

4. Zaštiťovať sa kolektívom: člen davu používa často zámená my a oni v 1. páde.

5. Ideologické myslenie: nepriateľov treba označiť slovom končiacim na -izmus.

6. Dramatickosť: prifarbovanie textu slovami boj, krv, smrť, strach, atď.

7. Posadnutosť symbolmi: symbol zastupuje celú skupinu, či už vlastnú alebo konkurenčnú. Sem patria slová: symbol, vlajka, prísaha, atď.

 

 

Zdroj: red, hn

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 06:19