Netflix
StoryEditor

Netflix ohlasuje veľkú expanziu

22.01.2015, 09:06
Videoslužba chce byť do dvoch rokov na ďalších 200 trhoch. Jej plán predčil očakávania analytikov.

Ambícia spoločnosti Netflix expandovať na nové trhy rýchlejšie, než sa očakávalo, prekvapila mnohých analytikov a pomohla na burze.

Akcie videostreamovacej služby, ktorá tiež v utorok ohlásila lepšie kvartálne výsledky, než sa očakávalo, otvárali v stredu na burze o 18 % vyššie. Minimálne 11 analytikov zvýšilo svoje burzové prognózy po tom, čo Netflix vyhlásil, že dokončí expanziu do približne 200 krajín v priebehu dvoch rokov“Z nášho pohľadu je to agresívne, ale možné, vďaka rozširovaniu pripojených zariadení,” napísal analytik BMO Capital Markets Edward Williams. “Možno ešte dôležitejšie je, že toto signalizuje čas, kedy sa môže skončiť fáza výrazných investícií.”

Burza bola posledné mesiace pod tlakom v súvislosti s rastúcou rivalitou zo strany HBO, Amazon.com a Hulu, ako aj on-demand ponukám poskytovateľov platenej televízie.

Niektorí analytici povedali, že zrýchlená globálna expanzia by mohla zvýšiť tržby Netflixu v roku 2017 a neskôr. J.P. Morgan Securities bol v tom najoptimistickejší, keď zvýšil prognózu ceny akcií na burze o 61 dolárov na 511 dolárov. Burza v utorok uzatvárala na 348 dolároch a v stredu otvárala na 412.

Prečítajte si tiež:

“Myslíme si, že Netflix zručne manévruje prechod medzi spomaľujúcim sa rastom predplatiteľov na ziskovom americkom trhu a medzinárodnou expanziou,” uviedol analytik Nicolaus & Co Scott Devitt.

Netlfix, ktorý je prítomný približne v 50 krajinách, zvýšil vo štvrtom kvartáli 2014 počet predplatiteľov o 4,3 milióna vďaka vyššiemu záujmu na medzinárodných trhoch než sa predpokladalo. V USA rástol o 4,3 milióna predplatiteľov, kým rok predtým to bolo 2,3 milióna. Povedal tiež, že chce zvýšiť podiel investícií do pôvodných seriálov. “Myslíme si, že veľké investície do vlastnej tvorby by mali byť vetrom do plachiet Netflixu,” povedal analytik J.P. Morgan. Okrem nových sérií Orange Is the New Black a House of Cards plánuje Netflix tento rok uviesť aj komediálny seriál Tiny Fey Unbreakable Kimmy Schmidt a seriál s marvelovským superhrdinom Daredevil.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

Zdroj: Reuters

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 01:30