StoryEditor

Dvaja ruskí miliardári investovali stovky miliónov dolárov do Uberu

13.02.2016, 10:09
Finančnú injekciu dostal americký prevádzkovateľ aplikácií pre alternatívnu taxislužbu Uber Technologies.

Ruskí miliardári Michail Fridman a Ališer Usmanov dohromady investovali niekoľko sto miliónov dolárov do amerického prevádzkovateľa aplikácií pre alternatívnu taxislužbu Uber Technologies. Vyplýva to z oznámenia Fridmanovho fondu a nemenovaného zdroja z Usmanovovho podniku.



Fridmanov investičný fond LetterOne dnes oznámil, že do Uberu investoval 200 miliónov dolárov (177,4 milióna eur). Neuviedol však, kedy akcie kúpil, ani aký veľký je jeho podiel v americkom podniku, ktorý túto službu poskytuje.

Zdroj z okolia Usmanovovej spoločnosti USM potom agentúre AFP povedal, že miliardár do Uberu investoval "niekoľko desiatok miliónov dolárov". Podľa ruských médií sa investícia uskutočnila vlani v lete.

Uber Technologies sa vlani stal najhodnotnejšou začínajúce súkromnou firmou na svete. Podľa údajov poskytovateľa informácií o súkromných spoločnostiach PrivCo z vlaňajšieho augusta predstavovala vtedy hodnota firmy takmer 51 miliárd dolárov (45 miliár eur).

Aplikácia Uber umožňuje zákazníkom, ktorí si ju stiahnu do mobilného telefónu, spojiť sa priamo s registrovanými vodičmi. Tí ich potom odvezú na určené miesto. Tradičné taxislužby ale firmu obviňujú z nekalej konkurencie, pretože jej vodiči nemusia plniť požiadavky, ktoré zákony a predpisy kladú na nich. Od roku 2014 Uber podniká tiež v Česku, od 13. augusta 2015 je dostupný aj v Bratislave.

Päťdesiatjedenročný Fridman, ktorého majetok odhaduje časopis Forbes na viac ako 13 miliárd dolárov (11,5 miliardy eur), má záujmy predovšetkým v ruskej banke Alfa, ale tiež v telekomunikačnom a energetickom sektore. Šesťdesiatdvaročný Usmanov ovláda napríklad portál Mail.ru či ruskú sociálnu sieť VK.

 

 

Uber je spoločnosť zaoberajúca sa sprostredkovaním taxislužieb so sídlom v San Franciscu v USA, ktorá pôsobí globálne v mnohých mestách. Využíva mobilnú aplikáciu ako spôsob kontaktu so zákazníkmi. Zákazník cez aplikáciu odošle požiadavku a nájde si najbližšieho vodiča tejto taxislužby. Firma nevyužíva klasickú taxislužbu, kontrakt s Uberom majú možnosť uzatvoriť vodiči obyčajných automobilov. Zakladateľom a CEO firmy je Travis Kalanick. Kvôli konkurencii pre klasické taxi bola táto služba zakázaná v Španielsku a v mnohých ďalších krajinách sa konali masové protesty taxikárov.
 

Zdroj: ČTK, red

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 20:45