TASR/AP
StoryEditor

Nová identita a život v USA? Londýn vraj chce Skripaľa ochrániť pred ďalším útokom

08.04.2018, 15:27
Autor:
ČTKČTK
Britská tajná služba mala rokovať so CIA o presídlení obetí útoku.

Británia zvažuje, že ponúkne bývalému ruskému dvojitému agentovi Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére Júlii novú identitu a život v Spojených štátoch.

Chce ich tak ochrániť pred ďalšími útokmi. Informoval o tom v nedeľu denník The Sunday Times. Skripaľ a jeho dcéra boli začiatkom marca vystavení silnému jedu v juhoanglickom Salisbury.

Podľa spomínaného denníka britská tajná služba MI6 rokovala so svojimi partnermi z americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) o presídlení obetí útoku v Salisbury. "Budú im ponúknuté nové identity," uviedol bližšie neidentifikovaný zdroj.

Podľa britských vyšetrovateľov bol Skripaľ vystavení vojenskej bojovej látke novičok. Tento týždeň sa objavila správa, že Julija je už pri vedomí, a v piatok potom informácia, že Skripal už nie je v kritickom stave.

​Británia z otravy jednoznačne viní Rusko, ktoré však vinu popiera. Incident vyvolal diplomatickú krízu, mnoho spojencov Británie, vrátane Česka, stiahlo z Ruska časť svojho diplomatického zboru. Moskva reagovala recipročnými krokmi.

Snaha zabezpečiť bezpečnosť

Podľa zdrojov denníka The Sunday Times sa bude Británia snažiť zaistiť bezpečnosť Skripaľovcov tým, že ich presídli do niektorej z úzko spolupracujúcich krajín aliancie Five Eyes, ktorá okrem Británie zahŕňa USA, Kanadu, Austráliu a Nový Zéland.

"Zrejmou voľbou k presídleniu je Amerika, pretože tam je menej pravdepodobné, že budú zabití, a je ľahšie ich tam s novou identitou ochrániť," citoval denník zdroj z britských tajných služieb, ktorý je oboznamovaný s prebiehajúcimi rokovaniami.

Skripalova neter neuspela pri žiadosti o vízum do Veľkej Británie

Neter bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa, ktorý bol v Británii vystavený vojenskej nervovej látke novičok, chce požiadať o vízum britskú premiérku Theresu Mayovú.

Oznámila to v nedeľu ruská štátna televízia RT. Viktorija Skripaľová údajne Mayovej napísala list potom, čo britské úrady tento týždeň nevyhoveli jej žiadosti o vízum.

Britské ministerstvo vnútra zamietnutie víz zdôvodnilo tým, že žiadosť nespĺňala požiadavky. Viktorija v liste uviedla, že zhromaždí všetky potrebné dokumenty.

"Dúfam, že sa ma nebudete snažiť oddeliť od mojich milovaných vašimi byrokratickými pravidlami. Vyzývam Britániu a vás osobne, aby ste rozhodnutie zamietnuť mi vízum prehodnotili," citovala Viktorija z listu určeného britskej premiérke.

01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 16:27:24 - Feat.: - Title: Vo vzduchu visí útok na Kerčský most. Rusko varuje pred ničivou odvetou 03 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu 04 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné 05 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 08:07