StoryEditor

Česko sa lúčilo s Karlom Gottom, uctiť si ho prišlo viac ako 40-tisíc ľudí

11.10.2019, 07:50
Autor:
iDnesiDnes
Záujem o rozlúčku bol obrovský, na mieste sa už od štvrtkového večera tvorili rady.

Na pražskom Žofíne mohli dať ľudia od ôsmej ráno do desiatej večera posledné zbohom zosnulému Karlovi Gottovi. Do českej metropoly sa schádzali fanúšikovia zo všetkých kútov Česka i zo zahraničia.

Záujem o rozlúčku bol obrovský, na mieste sa už od štvrtkového večera tvorili rady. 

Česko sa lúči s Karlom Gottom 22:45 Verejné rozlúčka by sa mala podľa usporiadateľov skončiť najneskôr o polnoci, kedy bude odvezená rakva so zosnulým. Umelcov pohreb so štátnymi poctami sa uskutoční v sobotu o 11.00 v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade. Česká vláda na sobotu vyhlásila štátny smútok. 21:51 S Karlom Gottom sa do tejto chvíle prišlo rozlúčiť 42-tisíc ľudí.

Zdroj: MAFRA/Tomáš Krist
20:59 Vo chvíli ukončenia rad siahal na Janáčkovo nábrežie. Ľudia, ktorí stoja na jej úplnom konci, by sa do Veľkého sály Žofínského paláca mali dostať zhruba o 23:45. Na rozlúčke sa tak zúčastní medzi 43-tisíc a 45-tisíc ľuďmi. 20:43 Usporiadatelia o 20:00 uzavreli rad čakajúcich fanúšikov na rozlúčke so zosnulým Karlom Gottom. Ďalší záujemcovia už sa do paláca Žofín nedostanú. 20:15 Ľudia sa s Karlom Gottom chodia lúčiť aj na Bertramku, kde spevák býval.
Zdroj: Mafra/David Neff
19:49 O piete dnes podrobne informujú médiá v Nemecku, ale aj v Rakúsku. Podľa nemeckých médií sa Praha lúči s národným symbolom, garantom stálosti aj najobľúbenejšou českou popovou hviezdou, agentúra APA píše o rozlúčke s "legendou šlágrov". 18:55 "V súčasnej chvíli predpokladáme, že by smútočnou sieňou do večerných hodín mohlo prejsť približne 30-tisíc až 35-tisíc ľudí," doplnila hovorkyňa pražskej polície Eva Kropáčová. 18:17 Pražskí policajti odporučili fanúšikom Karla Gotta, ktorí sa s ním chcú dnes na Žofíne naposledy rozlúčiť, aby do radu prišli do 20:00. 17:47 Do 17. hodiny sa na pražský Žofín prišlo podľa organizátorov rozlúčiť s Karlom Gottom približne 23-tisíc ľudí. Čakajúcich pribúda.
Zdroj: MAFRA/Tomáš Krist
16:53 Ľudia sa môžu do Žofínskeho paláca prísť rozlúčiť do 22:00. V prípade veľkého záujmu organizátori nechajú miestnosť otvorenú do polnoci. 16:01 Riaditeľ paláca kritizuje návštevníkov, ktorí si obstarávajú tzv. selfie. Fotografiu si môžu urobiť inde, odkázal. 15:14 Väčší nápor ľudí je pravdepodobne možné očakávať v popoludňajších hodinách, keď ľudia pôjdu z práce. 15:10 Pražský magistrát odhaduje, že ak sa návštevnosť Žofína udrží na súčasnej intenzite, mohol by sa celkový počet účastníkov pietneho aktu o 22:00 zastaviť na čísle 25 až 30 tisíc. 14:47 Česká polícia mapuje situáciu počas celej akcie 14:10 Rad sa stále kráti. Poslední návštevníci, ktorí chcú vyjadriť úctu Karlovi Gottovi, stoja na začiatku mosta Légií. 13:58 Približne 14-tisíc ľudí sa prišlo podľa odhadu usporiadateľov do 14-tej hodiny rozlúčiť na pražský Žofín s Karlom Gottom. Zostávajú po nich záplavy kvetov. 13:47 Ľudia nosia nielen kvety, ale aj fotografie s Karlom Gottom, básničky a pripomienkové predmety.
Zdroj: MAFRA/Dan Materna
13:17 Atmosféru lúčenia s Gottom sprevádzajú emócie. Tie rozdúchavajú Gottove piesne, ktoré počúvajú ľudia čakajúci pred palácom Žofín aj tí, ktorí prechádzajú Veľkou sálou, kde je vystavená rakva.
Zdroj: MAFRA/Dan Materna
12:49 Rad na rozlúčku s Gottom celé dopoludnie siahal na Janáčkovo nábrežie, okolo poludnia sa skrátil do polovice mosta Légií. Prúd ľudí sa začal zrýchľovať. 12:47 Rakvu s pozostatkami Karla Gotta zdobí kvetinové srdce od manželky Ivany s nápisom "Milujem ťa navždy", nad rakvou visí veľká čiernobiela fotografia Gotta. V sále bolo už od rána veľa vencov a kvetinových košov od rodiny, firiem i verejných inštitúcií.
Zdroj: MAFRA/Dan Materna
12:28 Ľudia musia vystáť rad, ktorý trvá približne jednu hodinu. Stále platí, že palác Žofín bude otvorený do 22.00.
Zdroj: MAFRA/Dan Materna
11:46 Ľudia priniesli vence, kvety aj fotografie, aby si uctili pamiatku speváka. Schody pred rakvou Karla Gotta sa stále zapĺňajú.
Zdroj: MAFRA/Dan Materna
11:29 Pamiatku Karla Gotta si do tejto chvíle uctilo 6 400 ľudí, informoval prevádzkový riaditeľ Paláca Žofín. 11:22 Video ukazuje tiahnuci sa rad fanúšikov Karla Gotta 11:12 Policajti strážia, aby posledná rozlúčka so spevákom Karlom Gottom prebiehala bez komplikácií.
Zdroj: iDNES.cz/Lada Režňáková
11:00 10:52 Nehlásia komplikácie "Zatiaľ je to v pokoji, bez komplikácií. Doprava je zatiaľ plynulá. Musíme poďakovať občanom, že poslúchli naše výzvy a nešli dnes do centra autom," povedala hovorkyňa pražskej polície Eva Kropáčová. 10:14 Niektorí ľudia zostávajú v predsálí a počúvajú Gottove piesne. Pri spevákovom portréte sa tiež fotia. 10:07 Ľudia si aj naďalej uctievajú pamiatku Gotta pred jeho domom v Prahe
Zdroj: MAFRA/Michal Šula
10:02 Pamiatku Karla Gotta si zatiaľ uctilo niečo málo cez 1800 ľudí. Podľa organizátorov nie je možné, aby dverami Žofína prešlo 50-tisíc fanúšikov, ako sa predpokladalo. 09:54 09:45 Uctiť pamiatku Karla Gotta zatiaľ stihlo 1500 ľudí. 09:22 Rakva je obklopená veľkými bielymi horiacimi sviecami, po stranách pódia stoja vojaci. Na pódiu je okrem štátnej vlajky vystavené Gottovo vyznamenanie za zásluhy I. stupňa, ktoré spevák v roku 2009 dostal od vtedajšieho českého prezidenta Václava Klausa. 09:14 Spokojnosť s organizáciou Ľudia, ktorí ako prví do sály vstúpili, boli s organizáciou rozlúčky spokojní. Gottova obdivovateľka, ktorá prišla z Ústí nad Labem, povedala, že jej usporiadatelia poskytli aj ochranu proti zime a cesta aj čakanie podľa nej stáli za to. 09:12 Ľudia po ceste na poslednú rozlúčku s Karlom Gottom nakupujú kvety.
Zdroj: MAFRA/Michal Šula
09:06 10 sekúnd na rozlúčku Na rozlúčku s Karlom Gottom majú ľudia približne 10 sekúnd, šancu tak dostane čo najviac ľudí. 08:55 Ľudia pred Žofínom podpisujú kondolenčnú knihu
Zdroj: MAFRA/Dan Materna
08:34 40 ľudí za minúty S Karlom Gottom sa stihne rozlúčiť približne 40 ľudí za minútu. Ľudia sú disciplinovaní, dostať by sa tak mohlo na čo najviac záujemcov.
Zdroj: MF DNES/Václav Janouš
08:29 Očakávajú až 50-tisíc ľudí Zástupcovia Žofína na základe predchádzajúcich smútočných akcií odhadujú, že za celý deň sa stihne s populárnym spevákom rozlúčiť 50-tisíc ľudí. 08:14 Ľudia prichádza so slzami v očiach a pokladajú kvety. Všetko prebieha bez komplikácií, hlási reportér MF DNES zo Žofínského sály. 08:11 S Karlom Gottom sa rozlúčili prví fanúšikovia. Z paláca znejú Gottove piesne.
Zdroj: MAFRA/Dan Materna
07:52 Prví ľudia sa na Žofíne začali lúčiť so spevákom Karlom Gottom. Rakva bude vystavená do 22. hodiny, rada čakajúcich meria už takmer kilometer. 07:30 Ľudia čakali od skorého rána Takto to vyzeralo pred siedmou hodinou ráno.
Zdroj: MF DNES/Václav Janouš

"Tých posledných desať minút bude najhorších," hovorí 55-ročná Jana Nosková z Trutnova. Na prenosnom kempingovom variči si ohrieva grog a spolu s ďalšími už osem hodín čaká v rade pred Žofínským palácom. Je pred šiestou hodinou ráno a Jana Nosková má pred sebou posledné dve hodiny, než bude môcť medzi prvými vojsť dovnútra a pokloniť sa pamiatke speváka Karla Gotta.

"Tým, že sme si vzali tie striebornozlaté termofólie, tak sa to dá vydržať. Ale končeky prstov si už necítim," opisuje žena. Do Prahy vyrazila s piatimi kamarátkami, dosť dopredu. Z Trutnova vychádzali už o deviatej večer, zaniesli kvety a sviečky na Bertramku a potom s batohmi, rybárskymi stoličkami a ruksakom plného oblečenia zamierili do centra.

Do druhej hodiny nočnej prišlo k Národnému divadlu, okolo ktorého vedie koridor k Žofínskému palácu, zhruba sto ľudí. Do piatej rána potom ďalšia zhruba päťdesiatka.

"Keď to teraz vidím, stačilo by mi bývalo ísť vlakom o štvrtej a na šiestu tu byť. Stál by som dve hodiny do otvorenia a následne tak hodinu, než by sa na mňa prišiel rad. Ale ušetril by som ďalších deväť, ktoré tu trávim už teraz. Ale človek chcel mať istotu, že sa na neho dostane rad," vypočítava Jan Stejskal, Gottov fanúšik, ktorý prišiel z Pardubíc.

"Ale zase by sme sa nespoznali," odpovie mu vedľa stojaci muž, ktorý prišiel z Valašských Kloboukov a posunie mu rum, ktorý celý večer popíja. Aby sa zahrial.

Ľudia stoja pokojne v rade, nikto sa nepredbieha, občas niekto odsunie zábrany a odíde k neďalekej krčmičke, ktorá zatvára o tretej. Iné reštaurácie už sú zatvorené, nepochopili, akú cenu má v piatich stupňoch vonku cena kávy, grogu alebo vareného vína. "Tu mal byť stánok. Ten by vyryžoval peňazí," premýšľa staršia pani.

​Z diaľky znejú z davu piesne Karla Gotta, ktoré ktosi púšťa cez internet. "Karel žije!" Vykríkne muž v červenej bunde s oroseným pivom v ruke. Nikto už ho tu však moc nevníma - chvíľu kričí na kamarátov, s ktorými prišiel, chvíľu spieva Gottovu pieseň. Presnejšie slohu, dve alebo refrén dokola.

Fanúšik, ktorý prišiel ako vôbec prvý - Karol Svoreň - sa len zmraští. Je z pražských Letňan a na trojnožke sedí pred bránou do Žofína už od troch popoludní. Teda viac ako pätnásť hodín.

"Dá sa to, celkom to uteká a pokloniť sa Majstrovi je povinnosť," prehodí. "Ten pocit, že budete prvý, kto vstúpi dovnútra vám nikto nevezme a fakt vám to závidím," povie mu žena, ktorá ho vôbec nepozná, ale spoznala podľa toho, že bol už vo všetkých spravodajských reláciách.

Najvýznamnejší český spevák populárnej hudby Karel Gott zomrel 1. októbra. Mal mu 80 rokov. Za viac ako šesťdesiat rokov kariéry vydal na tri stovky platní a naspieval okolo tisícky piesní. Jeho meno sa stalo pojmom nielen u v Česku a na Slovensku, ale aj v Nemecku, kde si vyslúžil prezývku Zlatý hlas z Prahy.

Spevák v polovici septembra oznámil, že trpí akútnou leukémiou a ambulantne sa lieči vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe. So zdravotnými problémami bojoval aj v roku 2016, v novembri predchádzajúceho roku mu bolo diagnostikované nádorové ochorenie lymfatických uzlín

01 - Modified: 2024-04-25 11:30:00 - Feat.: - Title: Žene diagnostikovali rakovinu. Pár dní pred smrťou, ešte ako živá, si zorganizovala vlastný rozlúčkový pohreb 02 - Modified: 2023-05-30 13:02:57 - Feat.: - Title: Rozlúčka s Danom Heribanom: Herecky vyzretý, trpký humorista. Človek s pochopením na plný úväzok 03 - Modified: 2022-12-28 09:00:00 - Feat.: - Title: Dievča zomrelo len týždeň po diagnóze, vedci virtuálne umožnili mame rozlúčiť sa s ňou. Sme bližšie ku komunikácii so zosnulými? 04 - Modified: 2022-10-05 09:33:15 - Feat.: - Title: To najlepšie na koniec. Ikonický desaťvalec v Audi končí špecialitkou za vyše 200-tisíc eur 05 - Modified: 2021-07-14 12:43:10 - Feat.: - Title: Namiesto sĺz smiech. Ľudia sa na pohrebe bavili a spievali známe piesne z TikToku, zaznela aj táto skladba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:32