TASR/AP
StoryEditor

Česko úplne uzatvára hranice, šírenie koronavírusu bude trestným činom

13.03.2020, 11:40
Lietadlá budú môcť do krajiny priletieť iba s občanmi Českej republiky.

Ľudia nebudú môcť po nedeľnej polnoci vycestovať z Českej republiky do zahraničia. Rozhodla o tom kvôli koronavírusu česká vláda. Zakázala tiež cudzincom jazdiť do Českej republiky, s výnimkou tých, ktorí majú v Česku trvalý či prechodný pobyt.

Tiež rozhodla o tom, že budú zatvorené tržnice a od polnoci na sobotu aj zakázaná návšteva väzníc. Šírenie koronavírusu bude trestným činom.

Lietadlá budú môcť do krajiny priletieť iba s občanmi Českej republiky, povedal vicepremiér Karel Havlíček.

Vláda tiež rozšírila od piatku karanténu na občanov vracajúcich sa do Česka zo všetkých rizikových krajín, medzi ktoré zaradila už vo štvrtok pätnásť krajín. 

Praha v karanténe nebude, zopakoval Babiš

"Prijali sme ďalšie opatrenia s cieľom ochrániť zdravie občanov," povedal po rokovaní vlády premiér Andrej Babiš. Odmietol znovu možnosť, že by Praha bola poslaná do karantény.

Ak by o obdobnom opatrení vláda rozhodla, týkala by sa karanténa podľa premiéra celej Českej republiky.

Na zozname rizikových krajín sú Čína, Irán, Taliansko, Južná Kórea, Francúzsko, Španielsko, Nemecko, Švajčiarsko, Nórsko, Dánsko, Holandsko, Švédsko, Veľká Británia, Belgicko a Rakúsko.

Za porušenie karantény hrozí pokuta

Každý občan Česka, ktorý sa vráti z niektorej z rizikových krajín, musí ísť povinne do karantény, inak mu hrozí pokuta až tri milióny korún. S dohľadom a kontrolou ľudí v karanténe pomôžu hygienikom aj policajti.

"Čím budú opatrenia tvrdšie a čím lepšie ich budú občania dodržiavať, tým budú kratšie," povedal námestník ministra zdravotníctva Roman Prymula. Vláda tiež uvoľnila 500 miliónov korún z rozpočtovej rezervy na nákup zdravotníckeho vybavenia.

Správu budeme aktualizovať. 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 06:12