Joe BidenReuters
StoryEditor

Biden vo videu na pohrebe Georgea Floyda: Teraz je čas na rasovú spravodlivosť

09.06.2020, 21:12
Autor:
TASRTASR
Smútočný obrad za Afroameričana Floyda, ktorého smrť pri zatýkaní v americkom Minneapolise vyvolala po celom svete protesty proti policajnej brutalite a rasizmu, sa začal v utorok v texaskom meste Houston.

Bývalý viceprezident USA Joe Biden v utorok vyhlásil, že čas skoncovať s rasovou nespravodlivosťou v Amerike je práve "teraz".

Povedal to vo videu v smútočnom príhovore na pohrebe Georgea Floyda, ktorého smrť pri zatýkaní vyvolala v USA aj po celom svete protesty proti rasizmu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

​"Teraz je čas na rasovú spravodlivosť," povedal demokrat Biden, ktorý bude súperom republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách. Biden dodal, že v posledných týždňoch vyšli s podobným posolstvom do ulíc "milióny" protestujúcich.

"Nesmieme sa od toho odvrátiť," uviedol Biden. "Nemôžeme nechať túto chvíľu pominúť a myslieť si, že sa môžeme znova odvrátiť od rasizmu, ktorý nás páli v jadre našej duše."

Smútočný obrad za Afroameričana Floyda, ktorého smrť pri zatýkaní v americkom Minneapolise vyvolala po celom svete protesty proti policajnej brutalite a rasizmu, sa začal v utorok v texaskom meste Houston. Tam bude aj pochovaný, vedľa svojej matky.

V Kostole fontány chvály v Houstone sa zhromaždili Floydovi príbuzní a stovky smútočných hostí vrátane zákonodarcov, športovcov a hercov. Obrad sa začal tým, že smútiaci ľudia pristupovali k otvorenej rakve a naposledy sa lúčili s mužom, ktorý sa stal symbolom rasovej nespravodlivosti v Spojených štátoch.

"Môžeme plakať, môžeme žialiť - dostaneme útechu a nájdeme nádej," uviedla spolupastorka kostola Mia Wrightová.

01 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 02 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 03 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 04 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 05 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:19