Reuters
StoryEditor

Facebook ignoruje globálne manipulácie, tvrdí jeho bývalá analytička. Mám na rukách krv, napísala

15.09.2020, 15:59
Autor:
ČTKČTK
Sophie Zhangová bola členkou tímu, ktorého cieľom je prenasledovanie využívania falošných účtov či podvodných stránok a skupín.

Siete falošných účtov na Facebooku cielia na užívateľov po celom svete a vedenie platformy varovaním ohľadom týchto aktivít nevenuje veľkú pozornosť. Vyplýva to z rozsiahleho interného odkazu jednej dnes už bývalej pracovníčky Facebooku, ku ktorému sa dostal web Buzzfeed News. Dátová analytička vo vyhlásení obsahujúcom 6 600 slov opisuje zložitý boj proti dezinformačným operáciám mimo Spojené štáty a naznačuje, že má na svedomí ľudské životy.

Sophie Zhangová bola členkou tímu, ktorého cieľom je prenasledovanie tzv. neautentických aktivít, teda využívania falošných účtov či podvodných stránok a skupín. Na konci leta bola prepustená, čo v spomínanom vyhlásení čiastočne pripisuje svojej tendencii opomínať rutinné pracovné povinnosti a venovať sa namiesto toho politickým vplyvovým operáciám. Buzzfeed News jej vyjadrenia označuje za nekompromisný opis zlyhania Facebooku, ale aj za príbeh radového zamestnanca s možnosťou robiť na vlastnú päsť rozhodnutia s ďalekosiahlymi dôsledkami.

Celosvetový fenomén

"Za tri roky, ktoré som strávila vo Facebooku, som narazila na veľa do očí bijúcich pokusov zahraničných národných vlád zneužiť vo veľkom našu platformu s cieľom klamať vlastných občanov a viackrát som stála za medzinárodnými spravodajskými udalosťami," cituje z vyhlásenia Buzzfeed News. "Viem, že mám na rukách krv," odkázala Zhangová svojim bývalým kolegom tesne pred odchodom z Facebooku.

Jej slová okrem iného približujú rozsah podvodných aktivít na Facebooku a ukazujú, že vplyvové operácie sú celosvetovým fenoménom, nie len problémom USA alebo Európskej únie. "Po celom svete bolo toľko problémového správania, že zostávalo na mojom osobnom posudku, ktoré prípady ďalej vyšetrovať," uviedla. Vo svojom texte opakovane zmieňuje dôležité rozhodnutia prijímané bez akýchkoľvek konzultácií. Podľa denníka The New York Times vývoj vyvoláva pochybnosti o schopnosti Facebooku regulovať nekalé praktiky na svojej rovnomennej platforme s viac ako 2,5 miliardami užívateľov.

Kalifornská spoločnosť vo vyhlásení pripomenula, že pravidelne odstraňuje siete falošných účtov a stránok, a boj proti "koordinovanému neautentickému správaniu" označila za svoju prioritu. Jeden z viceprezidentov Facebooku Guy Rosen potom na twitteri uviedol, že Zhangová skrátka opisuje "falošné lajky", ktoré nepatria medzi najškodlivejšie javy. Podľa vyjadrenia hovorkyne Facebook varovania zo strany bývalej analytičky starostlivo vyšetroval.

Publikovanie si nepriala

Interný odkaz Zhangovej však prináša iný príbeh. Vedeniu platformy podľa nej trvalo deväť mesiacov, než zakročilo proti nekalej kampani na podporu prezidenta Hondurasu Juana Orlanda Hernándeza. Jej zistenia, že vládnuca politická strana v Azerbajdžane využívala tisíce podvodných kanálov k "masovému obťažovaniu opozície", sa údajne začalo vyšetrovať až rok po ohlásení.

"Našla som a zablokovala som útoky tohto druhu z celého sveta, od Južnej Kórey po Indiu, od Afganistanu po Mexiko, od Brazílie po Taiwan," napísala Zhangová. Na operácie vraj narážala skôr náhodou, načo sa im rozhodla venovať, aj keď problém nepatril do jej kompetencií. Uviedla, že od nadriadených sa jej v tomto smere nedostávalo podpory či rád, reakciou na upozornenie podľa nej naopak bolo zdržiavanie.

Na otázky amerických médií zatiaľ Zhangová nereagovala. Buzzfeed úryvky z jej vyhlásenia zverejnil napriek tomu, že autorka si publikáciu textu nepriala. "Tým posledným, čo by som chcela urobiť, je odvedenie pozornosti od našich snáh týkajúcich sa nadchádzajúcich volieb v Spojených štátoch, hoci viem, že tento príspevok to pravdepodobne interne spôsobí," uviedla.

01 - Modified: 2020-07-03 20:46:14 - Feat.: 0 - Title: Šéf Facebooku Zuckerberg: Zadávatelia reklamy sa čoskoro vrátia 02 - Modified: 2020-07-08 07:25:30 - Feat.: 0 - Title: Facebook nedokáže konkurovať TikToku. Ruší rovnakú aplikáciu Lasso 03 - Modified: 2020-07-11 08:32:46 - Feat.: 0 - Title: Facebook uvažuje o zákaze politickej reklamy pred voľbami v USA 04 - Modified: 2020-07-30 21:17:17 - Feat.: 0 - Title: Facebook zdvojnásobil zisk, výsledky prekonali očakávania 05 - Modified: 2020-08-12 08:23:48 - Feat.: 0 - Title: Facebook zapracoval na moderovaní nenávistného obsahu
01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe 05 - Modified: 2024-03-06 10:04:34 - Feat.: - Title: Celosvetový výpadok Facebooku spôsobil chaos, paniku ale aj obrovské straty pre Metu. Meme stránky však mali raj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 22:52