TASR/AP
StoryEditor

Ruské stíhačky zaútočili na bieloruskú dedinu, chcú vtiahnuť Minsk do vojny, tvrdí Kyjev

11.03.2022, 14:57
Autor:
ČTKČTKredred
Podľa velenia ukrajinských vzdušných síl dostala štátna polícia informáciu, že ruské lietadlá preleteli nad dvomi obcami a zasiahli dedinu Kopani na bieloruskom území.

Ruské lietadlo zaútočilo z Ukrajiny na bieloruskú dedinu, uviedlo veliteľstvo ukrajinských vzdušných síl. Podľa neho ide o cielenú provokáciu, ktorá má vtiahnuť Minsk do vojny na Ukrajine.

Ukrajinské úrady podľa armády dostali informáciu, že ruské lietadlá odštartovali z letiska v Bielorusku, vnikli do ukrajinského vzdušného priestoru, odkiaľ zaútočili na pohraničnú bieloruskú obec Kopani. "Je to provokácia. Cieľom je zatiahnuť ozbrojené sily Bieloruskej republiky do vojny s Ukrajinou," uviedlo na Facebooku veliteľstvo.

"Oficiálne deklarujeme: Ukrajinská armáda neplánovala a neplánuje podnikať žiadne agresívne akcie proti Bieloruskej republike," uviedla podľa agentúry Reuters v tejto súvislosti ukrajinská bezpečnostná služba.

Bieloruské ministerstvo obrany podľa štátnej agentúry BelTA uviedlo, že informácia o útoku na bieloruskú dedinu je "úplný nezmysel".

Lukašenko: Ukrajina plánovala napadnúť Bielorusko

Podľa ukrajinského prezidentského poradcu Oleksija Arestovyča urobí Rusko všetko pre to, aby zatiahlo Bielorusko do vojny. "Verím, že (bieloruské vedenie) urobí všetko pre to, aby sa tomuto scenáru vyhlo," povedal Arestovyč.

Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko poskytol ruskej armáde územie svojej krajiny na útok na Ukrajinu, doteraz sa však zdráhal vstúpiť s Ukrajinou do otvorenej vojny. Bielorusko bolo dejiskom troch kôl rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou o prímerí.

Lukašenko na dnešnom rokovaní s ruským prezidentom Putinom povedal, že Ukrajina sa pripravovala na útok aj na bieloruské územie. Ruská invázia podľa neho ukrajinskému útoku na Bielorusko pomohla predísť, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

​Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov predtým podľa agentúry Unian vydal upozornenie, že "ruskí okupanti pripravujú provokáciu, ktorá má donútiť bieloruské vedenie k vojne proti Ukrajine".

„Apelujem na bieloruský ľud. Priatelia, podľa informácií, o ktorých sme plne presvedčení, velenie ruských okupačných síl v súčasnej dobe pripravuje sériu krvavých provokácií. Podľa ich zločinného plánu sa ruské lietadlá pripravujú na úder na rad obcí v Bielorusku, ktorý sa nachádza v blízkosti ukrajinsko-bieloruskej hranice,“ povedal minister.

Kyjev má dosť zásob

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko medzitým uviedoll, že mesto má dosť zásob, aby vydržalo niekoľko týždňov ruského obliehania. Zásobovacie trasy podľa neho stále zostávajú otvorené. Podľa jeho brata Vladimira sa časť rodín, ktorá z metropoly odišla, vracia späť, aby bojovala.

​Vitalij Kličko zopakoval svoj predchádzajúci odhad, že v Kyjeve zostali zhruba dva milióny z pôvodných 3,5 milióna obyvateľov. Podľa Veľkej Británie sa ruské sily sústredené pri hlavnom meste preskupujú a chystajú na Kyjev nový postup.

Odesa sa pripravuje na útok

Na ruský útok sa pripravujú aj v Odese. Starosta Gennadij Truchanov sa domnieva, že ruské sily by čoskoro mohli prístavné mesto obkľúčiť z troch strán.

Domnieva sa, že Rusi sa budú snažiť dostať z okolia mesta Mykolajiv do Podnesterska, a odstrihnúť tak Odesu od zvyšku Ukrajiny.

„A zatiaľ čo sa bude diať toto, ruské lode nás obkľúčia z mora,“ obáva sa Truchanov.

Boje pokračujú na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti podľa Moskvy dobyli Volnovachu severne od Mariupoľu, ale aj na západe. Vojenské letisko pri Lucku, ktorý je jedným z centier volonských Čechov, a pri Ivano-Frankivsku, ležiacom 150 kilometrov od slovenskej hranice, vyradili Rusi z prevádzky.

Obe miesta sú ďaleko od doterajšieho hlavného náporu ruských síl a agentúra AP uvádza, že môže ísť o otvorenie nového smeru vojny.

Medzi ostreľovanými objektmi sa ocitla aj psychiatrická liečebňa v meste Izjum v Charkovskej oblasti, v ktorej bolo 330 pacientov.

01 - Modified: 2022-03-07 10:40:04 - Feat.: 0 - Title: Moldavsko varuje Ukrajinu pred ruským vpádom z Podnesterska, Odesa očakáva útok 02 - Modified: 2022-03-08 12:01:44 - Feat.: 0 - Title: Vojna na Ukrajine sa blíži ku kritickému momentu. Rusi sa pripravujú na útok na Kyjev, môže prísť čoskoro 03 - Modified: 2022-03-10 06:03:38 - Feat.: 0 - Title: Zelenskyj označil útok na nemocnicu v Mariupole za vojnový zločin 04 - Modified: 2022-03-10 11:07:17 - Feat.: 0 - Title: Invázia na Ukrajinu je ako útok na dvojičky alebo začiatok druhej svetovej vojny, vyhlásil Zeman 05 - Modified: 2022-03-11 07:15:35 - Feat.: 0 - Title: Separatisti dobyli dôležité mesto, tvrdí Moskva. Útoky na západe môžu naznačovať nový smer vojny
01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:40