StoryEditor

Čína "čistí" krajinu

05.09.2007, 00:00
Čína si opäť "skrížila meče" s aktivistami za dodržiavanie ľudských práv. Čínske úrady najnovšie zatkli muža, ktorý burcoval proti budúcoročnej letnej olympiáde v Pekingu. Čínsky aktivista Jang Čchun-lin zozbieral 10-tisíc podpisov pod otvorený list, v ktorom odmieta, aby bola Čína organizátorom olympijských hier.

Zároveň žiada lepšie dodržiavanie ľudských práv.
Zatknutie Peking tajil
Peking sa necelý rok pred olympiádou snaží zlepšiť imidž vo svete, a preto vláda prijala reformy v oblasti trestu smrti a slobody slova pre zahraničných novinárov. Zatknutím aktivistu sa však "nepochválila". Čchun-lina zatkli totiž už 6. júla v jeho rodnej provincii na severe krajiny. Verejnosť sa o tom dozvedela až včera od čínskej organizácie na ochranu ľudských práv.
Aktivistu začiatkom augusta obvinili, že ho podozrievajú z rozvracania štátu. Podľa jeho rodiny sa však za mrežami ocitol práve pre jeho podpisovú kampaň pod otvorený list nazvaný Chceme ľudské práva, nie olympiádu. Zatiaľ nie je jasné, komu list adresoval. Polícia príbuzným povedala, že Čchun-lina zadržali, pretože mal dostávať peniaze od protičínskych organizácií zo zahraničia.
Aktivista zozbieral vyše 10-tisíc podpisov, hlavne od farmárov z provincie Chej-lung-ťiang, ktorým pomáhal vymáhať kompenzácie za pôdu, o ktorú v minulosti prišli. Prípady nelegálneho "privlastnenia" pôdy sa v Číne množia najmä pre rýchly rozvoj ekonomiky. Obeťou sa stávajú veľké plochy určené pre priemyselné stavby. Vláda sa často stavia na stranu podnikateľov a umlčuje protesty a nepokoje.
O zaberaní pôdy sa hovorí aj v súvislosti s olympijskými hrami. Niektorí aktivisti obviňujú vládu, že chce donútiť viac ako milión ľudí, aby opustili svoje domovy a uvoľnili miesto športovcom.
Na čiernej listine
Čína je už dlhodobo na "čiernej listine" medzinárodných organizácií, ktoré sú "strážnym psom" dodržiavania ľudských práv. Ide najmä o Human Rights Watch a Amnesty International. "Čína je jedným z najväčších porušovateľov ľudských práv na svete vôbec. Je tam viac popráv ako vo všetkých krajinách dokopy," povedala HN Marianne Heuwagenová z berlínskej centrály Human Rights Watch.
Ďalším problémom sú podľa nej súdne procesy, ktoré nie sú v súlade s právom a často vedú k trestu smrti. "Týka sa to najmä členov opozície, disidentov, novinárov, spisovateľov, ale aj tých, ktorí protestujú proti porušovaniu ľudských práv," uviedla Heuwagenová. Obe organizácie taktiež upozorňujú na nedodržiavanie slobody tlače, ktorá je v Číne cenzurovaná. Situáciu dokresľuje prípad, keď čínska polícia surovo zbila novinárov, ktorí chceli informovať o tragédii, pri ktorej zahynuli desiatky baníkov.
Podľa Heuwagenovej sa pred olympiádou nič v krajine nezmenilo. "S tými ústupkami pred olympijskými hrami je to dvojsečný meč, pretože Čína nikdy nezverejnila oficiálne čísla popravených." Sloboda slova aj napriek novému mediálnemu zákonu takisto nie je taká, akú požadujú medzinárodné organizácie. "Hovorili sme s viacerými čínskymi novinármi a podmienky spolu s obmedzeniami pri ich práci sú rovnaké ako predtým," dodala Heuwagenová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 05:04