TASR/AP
StoryEditor

Keď sa ozve potlesk, zmizne. Zelenskyj chce v emotívnych prejavoch získať to, čo potrebuje

25.03.2022, 07:30
Autor:
ČTKČTK
Za dva týždne vystúpil v desiatich parlamentoch a všade zožal ovácie v stoji. V priamom prenose z obliehaného hlavného mesta, v zelenom tričku a s niekoľkodňovým strniskom na tvári sa často lúči pozdravom so zaťatou päsťou.

Zatiaľ čo jeho armáda húževnato bojuje na ukrajinských bojiskách, prezident Volodymyr Zelenskyj vedie informačnú vojnu v metropolách západného sveta.

Za dva týždne vystúpil v desiatich parlamentoch a všade zožal ovácie v stoji. V priamom prenose z obliehaného hlavného mesta, v zelenom tričku a s niekoľkodňovým strniskom na tvári sa často lúči pozdravom so zaťatou päsťou.

​Keď sa ozve potlesk, zmizne

Keď sa ozve potlesk, zmizne. Koniec koncov je to muž, ktorý sa ponáhľa a musí sa venovať skutočne existenčným záležitostiam, píše stanica BBC. "Vie, ako stelesniť ducha národa," myslí Jonathan Eyal z britského think-tanku Royal United Services Institute (RUSI). "Nielen v prejave, ale aj v tom, ako vystupuje, aké je za ním pozadie, keď hovorí," dodáva.

Prejavy majú jediný naliehavý cieľ – získať medzinárodnú podporu. A prezident Zelenskyj ide na to s pomocou množstva na mieru šitých posolstiev.

Naráža na zásadné národné udalosti a traumy, od pádu berlínskeho múru až po útoky na New York a Washington z 11. septembra 2001. V Paríži sa odvolával na národné heslo "Liberti, égalité, fraternité!" (Voľnosť, rovnosť, bratstvo!), v Japonsku pripomenul prízrak jadrovej katastrofy. Narážky nie sú nijako jemné. Nemajú byť. Sú vnútorné.

Prezident Zelenskyj pritom nestráca čas, aby sa dostal k veci. Počas jednej alebo dvoch minút svojho prejavu v Londýne prirovnával vtedy trinásťdňovú vojnu na Ukrajine k bitke o Britániu, teda stretu druhej svetovej vojny, ktorý definoval celú éru krajiny.

Prostredníctvom Williama Shakespeara ("Byť či nebyť") sa nevyhnutne dostal k Winstonu Churchillovi. Britského vojnového vodcu nemenoval, ale jemne upravil ikonický prejav ministerského predsedu zo 4. júna 1940 tak, aby zodpovedal ukrajinskej geografii. "Budeme bojovať v lesoch, poliach, na plážach, v mestách a dedinách, v uliciach, budeme bojovať v kopcoch," povedal.

Ostrejšie tóny

Ale ako Zelenského parlamentné turné postupuje, vkrádajú sa do neho ostrejšie tóny. Nebojí sa pokarhať Západ za to, že podľa neho Ukrajine neposkytol dostatočnú podporu. "V každom zo svojich prejavov sa pýta, aký ste človek?" upozorňuje Nomi Claire Lazarová z Ottawskej univerzity, ktorá sa zaoberá politickou rétorikou.

"Čo ste za národ? Ak sa vám nepodarí tento okamih naplniť, tak sa hanbite." V prejave pred americkým Kongresom, ktorý bol plný odkazov na Pearl Harbour, Martina Luthera Kinga a Mount Rushmore, prezident Zelenskyj svojich poslucháčov pokáral výrazne nediplomatickým jazykom. "Žiadame reakciu," naliehal.

"Reakciu na na teror. Žiadame toho snáď príliš?" uviedol. V utorkovom prejave v talianskej snemovni sa opäť uchýlil k zahanbeniu publika a poukázal na to, že ľudia z okolia ruského prezidenta Vladimíra Putina si užívajú dovolenky v Taliansku. "Nebuďte letoviskom pre vrahov," karhal ich.

Lazarová sa domnieva, že si Zelenskyj ako prezident krajiny, ktorá trpí pod nevyprovokovanou inváziou, právo vyčítať zaslúžil. "Nemôžete ísť do zahraničného zákonodarného zboru a povedať: hanbite sa; výnimkou je, ak ste si vybudovali pozíciu morálneho arbitra," dodáva profesorka.

Z jeho unikátnej perspektívy, ako lídra napadnutej krajiny, je snáď pochopiteľné, že cíti potrebu striasť zo svojho publika akýkoľvek náznak ľahostajnosti.

"Myslím, že je u neho a jeho tímu cítiť určitá frustrácia. Majú pocit, že ľudia nie sú dostatočne otrasení," hovorí Orysija Lucevyčová z think-tanku Chatham House.

Vyhýba sa oblekom

Pri každom zo svojich prejavov, ktorých spoluautorom je jeho blízky spolupracovník Dmytro Lytvyn, mal Zelenskyj publikum v podobe politikov elektrizovaných jeho nekonvenčnou priamou rétorikou, ktorí sa zároveň ocitli v nepohodlnom svetle reflektorov spravodlivého hnevu ukrajinského vodcu.

Ten ale tiež hovorí aj za svoj hnev a k svojmu vlastnému ľudu. Hovorí ukrajinsky a vyhýba sa oblekom, ktoré sú obvykle s týmto druhom politického predstavenia spájané.

Je to mimoriadna premena politika, ktorého popularita niekoľko mesiacov pred začiatkom vojny klesala. Až do vojny sa Zelenského komediálna minulosť často javila ako príťaž.

Pod útokom je zrazu výhodou. "Komici sa živia týmto veľmi dôverným vzťahom s publikom. Zmyslom pre to, čo je nám nepríjemné. Čo nás vzrušuje. Čo nás rozosmeje," poznamenáva Lazarová.

Predstavenie s jednoduchým posolstvom – urobte viac, aby ste nám pomohli – má ešte jedno publikum: domácu verejnú mienku na Západe.

"Snaží sa vytvárať tlak zdola. Domáci tlak na vlády, čo je obzvlášť dôležité, pretože to, čo žiada, je skutočne drahé," dodala profesorka z Ottawskej univerzity.

"Myslím, že je to stratégia"

A o to ide predovšetkým. Prezident Zelenskyj sa na túto virtuálnu cestu po svetových zákonodarných zboroch nevydal len preto, aby získal sympatie.

Ukrajina bojuje o svoju existenciu a môže v tom pokračovať iba s masívnou a trvalou vojenskou pomocou svojich spojencov. Zelenskyj už niekoľko týždňov žiada NATO o zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Vie, že ju nedostane.

Ale mohol by dostať druhú najlepšiu vec. "Myslím, že je to stratégia," domnieva sa Lucevyčová. V utorok šéf Zelenského kancelárie Andrij Jermak nadniesol alternatívy. "Prosím, presadzujte bezletovú zónu, alebo nám poskytnite spoľahlivé systémy protivzdušnej obrany," povedal.

Snahy o vylepšenie ukrajinskej protivzdušnej obrany sa už odohrávajú a Spojené štáty údajne zvažujú dodávku zastaraného, ale stále účinného vybavenia sovietskej výroby. Podľa Jonathana Eyala sa Zelenského neústupný prístup vypláca.

01 - Modified: 2022-03-24 10:06:40 - Feat.: 0 - Title: Zelenskyj: Muž, ktorý sa postavil Putinovi. Discovery uvedie nový dokument o ukrajinskom prezidentovi 02 - Modified: 2022-03-24 04:24:52 - Feat.: 0 - Title: Zelenskyj vyzval na celosvetové protesty proti vojne Ruska na Ukrajine 03 - Modified: 2022-03-24 11:57:06 - Feat.: 0 - Title: Summit NATO: Zelenskyj varoval lídrov Aliancie, že Rusko má v pláne „ísť ďalej“ 04 - Modified: 2022-03-25 04:50:50 - Feat.: 0 - Title: Zelenskyj sa Únii poďakoval za sankcie voči Rusku. Zároveň uviedol, že konala príliš neskoro
01 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 02 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 04 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 05 - Modified: 2024-04-17 09:52:28 - Feat.: - Title: Toto by sa nestalo, ak by Ukrajina mala dostatočnú vzdušnú obranu, reaguje Zelenskyj na útok na Černihiv
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:14